Zonneplan maakt energieleningen de helft goedkoper

energieleningen goedkoperVlaams minister van Energie Bart Tommelein wil de interest op leningen voor energiewerken terugbrengen van 2 procent naar 1 procent. De voorgestelde tariefverlaging op energieleningen is onderdeel van het zonneplan dat de bewindsman binnenkort presenteert. Het plan moet het voor gezinnen en bedrijven makkelijker maken om over te stappen op het gebruik van zonnepanelen als energiebron.

Met een energielening kan meer gedaan worden dan alleen het laten plaatsen van zonnepanelen. Het krediet mag ook gebruikt worden voor andere werken die de woning energievriendelijker maken. Het uitvoeren van muur- en vloerisolatie, het plaatsen van hoogrendementsglas en het installeren van een zuinige verwarmingsinstallatie zijn een aantal van de werken op de lijst.

De energielening

De energielening van de Vlaamse overheid wordt via Energiehuizen (vroegere Lokale Entiteiten) verstrekt aan woningbezitters en woninghuurders binnen de gemeente. Met uitzondering van Linkebeek en Wezembeek-Oppem is er in elke gemeente in Vlamingen een dergelijke instelling te vinden. Momenteel kan met een energielening maximaal 10.000 euro geleend worden voor een periode van maximaal 5 jaar en tegen een jaarlijkse interest van 2 procent. In het plan van minister van Tommelein wordt naast een halvering van de interest ook een verhoging van het leenbedrag en een verruiming van de looptijd voorgesteld. Voor bepaalde doelgroepen, waaronder lage inkomens gezinnen en personen die hun facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen, geldt nu reeds een 0 procent interest op de lening. Dit blijft ongewijzigd in het zonneplan, welke per 1 oktober 2016 moet ingaan.

Energielening versus groene lening van commerciële banken

Dat de goedkope lening van de Vlaamse overheid een succes is bewijst het aantal aanvragen. Sinds de lancering begin 2015 is al voor meer dan 6200 personen een energielening goedgekeurd. Toch blijken er voldoende redenen te zijn waarom Belgen gewoon naar de bank stappen om hun energie besparende werken te financieren. Ondanks dat de interest op groene leningen (energiekrediet) bij commerciële instellingen doorgaans tussen 2.5 procent en 4 procent ligt. Het gemak weegt hierbij zwaarder dan de kostenbesparing van gemiddeld 500 euro. De afhandeling bij een bank geschiedt sneller en met minder administratieve rompslomp dan bij een Energiehuis, waar de voorwaarden strikt moeten worden nageleefd. De kredietcommissie van een Energiehuis zal onder meer natrekken als de woning de hoofdverblijfplaats is, alle werken vallen onder energiebesparing, de werken uitgevoerd worden door een aannemer met kwaliteitsgarantie en de bedragen op de offerte reëel zijn. In een aantal gemeenten kan bovendien een energielening worden afgewezen wanneer de aanvrager ‘voldoende’ verdient. De volledige voorwaarden zijn op de website van Vlaanderen te vinden.

Ik deel het op :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *