Het 7 verschillen spel: doorlopende opdrachten en domiciliëringen

Betalen via domiciliëring of via een doorlopende opdracht houdt grote verschillen in, vooral wat de controle betreft. Laten we dit samen analyseren.

Enerzijds gaat het om een vast bedrag, anderzijds om een onbekend bedrag waarvoor vooraf toestemming is gegeven.

Verschillen tussen domicilieringen en doorlopende opdrachten

Wat is een doorlopende opdracht?

Wanneer u uw bank vraagt om een doorlopende opdracht vanaf uw bankrekening uit te voeren, betekent dit dat u uw bank de opdracht geeft om op een vaste datum een bepaald bedrag naar een bepaalde bankrekening over te schrijven. Het is aan u om dit type bestelling zelf te beheren en de dag van de maand vast te stellen waarop deze van kracht is.

U kunt uw doorlopende opdracht op elk moment wijzigen of schrappen.

Wat zijn de redenen om een doorlopende opdracht in te stellen?

Met de doorlopende opdracht kunt u terugkerende vorderingen vereffenen zonder dat u zich daar zorgen over hoeft te maken. Huur is de typische uitgave die door een doorlopende opdracht kan worden bepaald. Het wordt ook veel gebruikt om elke maand een bepaald bedrag op uw spaarrekening te storten.

Wat is een domiciliëring?

Met een domiciliëring kunt u uw bank de opdracht geven om facturen van een onderneming of een andere door u aangewezen schuldeiser automatisch te betalen.

Waarom een domiciliëring aanvragen?

Automatische domiciliëring wordt gebruikt voor leveranciers die u vertrouwt, maar van wie de factuurbedragen per vervaldag kunnen verschillen. Voorbeelden zijn elektriciteit, gas, telefoon, internet en andere abonnementen, enzovoort.

Wat zijn de voor- en nadelen van doorlopende opdrachten en domiciliëring?

Dankzij doorlopende opdrachten en domiciliëring worden uw rekeningen altijd op tijd betaald, zonder dat u zich daar zorgen over hoeft te maken. U vermijdt terugkerende manipulaties om deze betalingen van uw rekening te halen, alsook boetes voor laattijdige betaling als u vergeet op tijd te betalen.

U moet ervoor zorgen dat uw rekening altijd voldoende gefinancierd is. Zo niet, dan kunt u rood komen te staan of kan betaling worden geweigerd, wat kan leiden tot boetes van leveranciers.

Bij automatische domiciliëring moet u ook rekening houden met de schommelende bedragen en anticiperen op een eventuele verhoging van uw factuur, omdat u meer hebt verbruikt dan gewoonlijk, soms kunt u voor verrassingen komen te staan. Voor sommige mensen is de regularisatierekening voor gas en elektriciteit een onaangename verrassing die een deel van de rekening kan leeghalen. Opgelet, vandaag informeren de leveranciers u op voorhand over de bedragen die zullen worden opgenomen, zodat u kunt anticiperen.

Wat is de beste bankrekening van het moment?

icone check Ontvang een bonus van 5 cent voor elke banktransactie die u maakt. ❤️

Keytrade KEYPACK
Jaarlijkse kosten : 100% GRATIS
Transactie vergoedingen: 5 cents/tr.
Geldopname: 100% GRATIS
Online opening: icone check2
Bankkaart: 2 debetkaarten (1 per titularis)
Kredietkaart: 2 Gratis* VISA-kaarten (1 per titularis)
Andere PLUS punten: Beloond als u uw bankrekening gebruikt!
Andere min punten: 1 enkel kantoor in Brussel
Gratis: geen beheerskosten, geen opnamekosten en geen kosten voor online uittreksels. 100% mobiel: dankzij het online platform en de Keytrade Bank Mobile en Bancontact App

Gratis VISA-kaart: het eerste jaar (en de volgende jaren indien minimum 12 transacties per jaar)

Het KEYPACK bevat
– Een gratis online zichtrekening
– 5 cent / transactie op uw zichtrekening (zie voorwaarden op onze website)
– Een gratis debetkaart
– Een gratis VISA-kredietkaart voor particulieren die in België wonen.
– Een gratis online spaarrekening met een van de meest interessante rentevoeten op de markt.
– Een gratis online effectenrekening