Woonkredieten krijgen ook JKP

Woonkredieten jkpGoed nieuws voor het vergelijken van woonleningen. Vanaf 1 april 2017 worden banken wettelijk verplicht om ook op hypothecaire leningen alle kosten te bundelen in één jaarlijks kosten percentage. Momenteel geldt de JKP-regeling slechts voor consumentenkredieten. De totale kosten van leningen op afbetalingen, zoals persoonlijke leningen, autoleningen en renovatieleningen zijn dankzij deze JKP-formule eenvoudig te vergelijken. En ook bij geldreserves, kredietkaarten en andere kredietopeningen weet je als consument vooraf waar je de laagste of hoogste kosten zal betalen wanneer je onder nul gaat.

Wat gaat veranderen bij hypothecaire leningen?

Kosten van woonkredieten zijn op dit moment niet zo eenvoudig te vergelijken, omdat de instellingen naast rente ook andere kosten in rekening brengen, waaronder dossierkosten, schattingskosten, waarborgkosten en kosten van verplichte verzekeringen. Deze zijn niet uniform. Alleen al voor het opmaken van een dossier kunnen de kosten bij verschillende banken variëren tussen 250 euro en 700 euro. Ook het tarief voor de schatting van de waarde van een woning loopt uiteen. Hierdoor kan het voorkomen dat een lening met een lagere rentevoet juist duurder uitvalt vanwege hoge bijkomende kosten. De kredietnemer ziet de additionele kosten meestal pas nadat het kredietproces reeds is opgestart, of is er soms helemaal niet van bewust. Bankiers zijn van nature handig in het subtiel presenteren van hun kosten.

Per april van het volgend jaar moeten de banken al hun kosten onderbrengen in het jaarlijks kosten percentage. Naast dit JKP mogen ze geen andere kosten in rekening brengen. Bij het vergelijken van woonkredieten van meerdere financierders hoeft de consument in de toekomst slechts te letten op het JKP. Een lening met een lager JKP zal automatisch minder kredietkosten opleveren.

Hoe kunnen notariskosten worden vergeleken?

Bij het sluiten van een nieuwe hypothecaire lening en het overhevelen (herfinancieren) van een bestaand woonkrediet naar een andere bank komt een notaris in beeld. De overheid is in overleg met de Federatie van het Belgisch Notariaat om de notariskosten volledig uniform te krijgen. Nu is slechts het ereloon middels Koninklijk besluit gebonden aan vaste percentages. Voor de administratiekosten van een notaris gelden vooralsnog geen verplichte berekeningswijzen. Een bank kan hogere, of juist lagere, notariskosten aanbieden wanneer een hypotheek binnen een totaalpakket wordt afgehandeld. Het volgend jaar moeten de uniforme administratie tarieven er zijn voor de notarissen. Voor de consument mag deze post geen factor zijn bij de keuze van een bank.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px