Woonkrediet voortaan afhankelijk van gewestelijke factoren

03 Apr, 2014 | Woonkrediet

Woonkrediet en woonbonusHet woonkrediet gaat volledig op de schop, iets waar ook u mee te maken kunt krijgen. Vlaanderen, Wallonië en Brussel mogen voortaan zelf hun regels bepalen, met het oog op de woonkredieten en de fiscale maatregelen op dit gebied. De wijzigingen gelden ook voor bestaande leningen, niet alleen wanneer u nu geld gaat lenen voor de financiering van uw woning. Houd er wat dat betreft rekening mee dat ook uw geldlening voor uw eigen huis zich als een kameleon kan gaan gedragen.

Woonplaats

De werkelijke woonplaats zal vanaf 1 januari 2015 bepalen waar u gewestelijke belastingen betaalt. Dit staat los van waar u gedomicilieerd bent, dus houd daar rekening mee. U betaalt een deel van uw belastingen aan de federale Belgische staat, maar daarnaast op basis van de plaats waarin u woonachtig bent. Woont u in Vlaanderen? Dan zal deze plaats in Vlaanderen bepalen welke fiscale belastingen u dient te betalen, of op welke fiscale voordelen u aan de andere kant recht heeft. Ook indien u vlak voor 1 januari 2015 verhuist naar een ander gewest zal de werkelijke woonplaats in 2015 bepalen welke belastingen u betaalt.

Eigen woning naar gewest

De eigen woning valt voortaan onder de zeggenschap van het gewest, maar dan het gewest waarin u daadwerkelijk woonachtig bent. Bent u fiscaal eigenaar van een woning in Oostende, maar huurt u een pand in Brussel om in de buurt van uw werk te verblijven? Dan zal het Brusselse gewest bepalen welke belastingen u betaalt over uw eigen woning in Oostende en welke fiscale voordelen u aan de andere kant kunt genieten. De eigen woning valt voortaan onder het gewest, maar de kosten van het geld lenen hangen af van de fiscale regels in het gewest waarin u daadwerkelijk woont.

Fiscale voordelen op de tocht

De fiscale voordelen voor lopende leningen, gesloten voor 1 januari 2015, zouden voorlopig behouden blijven. Dat is in ieder geval de boodschap die men tot nu toe verkondigd heeft. De gewesten zijn echter vrij om hier wijzigingen in aan te brengen, waardoor het niet zeker is dat de fiscale voordelen inderdaad behouden zullen blijven. Het valt niet te voorspellen of het geld lenen voor een huis in de toekomst ook voordelig blijft. Pas op het moment dat de gewesten hun regime uit zullen stippelen, word het duidelijk of het ook na 1 januari 2015 nog interessant is om geld te lenen voor een eigen woning in de verschillende gewesten.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+