Wat moet een jongere die zich zorgen maakt over zijn pensioen doen?

Jongeren hebben weinig kennis van het pensioenstelsel en beschouwen het vaak als een lastig en saai onderwerp. Om hun financiële zekerheid te garanderen is het opbouwen van een aanvullend pensioen een essentiële stap. In dit artikel leest u wat een jongere die zich zorgen maakt over zijn pensioen moet doen.

Wat moet een jongere die zich zorgen maakt over zijn pensioen doen

Jongeren geven het pensioenstelsel een score van 5,4/10

Het pensioenstelsel blijft een ingewikkeld en zorgwekkend onderwerp voor de bevolking. Dit geldt met name voor jongeren. Volgens een onderzoek van Callebaut Collective in opdracht van PensioPlus (vertegenwoordiger van pensioenfondsen) en Assuralia (vakbond voor beroepsverzekeringen) onder 1.766 personen geven 18- tot 40-jarigen het pensioenstelsel slechts een score van 5,4/10. De reden? Hoewel ze zich zorgen maken over hun pensioen, hebben jongeren weinig kennis van het systeem en dus weinig vertrouwen erin.

“Het was nodig om jongeren een stem te geven om erachter te komen wat de behoeften en zorgen van toekomstige leden zijn”, legt Philip Neyt, voorzitter van PensioPlus, uit. De enquête geeft een zeer lage score te zien, om de volgende vijf hoofdredenen:

  1. Het bedrag van het pensioen wordt te laag geacht (30%)
  2. De pensioenleeftijd wordt als te hoog beschouwd (19%)
  3. De complexiteit van het onderwerp (17%)
  4. Onzekerheid over toekomstige pensioenen (16%)
  5. Het pensioenstelsel wordt als onrechtvaardig beschouwd (14%)

 

Ten slotte zegt 60% van de deelnemers zich geen zorgen te maken over hun pensioen en zich er niet om te bekommeren. Zij beseffen echter dat het wettelijke pensioen niet voldoende zal zijn om een comfortabel leven te leiden en dat een aanvullend inkomen noodzakelijk zal zijn. 60% van hen maakt zich zorgen over hun toekomstige financiële situatie wanneer zij met pensioen gaan en 53% vreest dat de staat hun pensioen niet meer zal kunnen betalen.

Jongeren bezorgd over hun pensioen: een gunstig bewustzijn

Volgens Philip Neyt is dit besef bij de jongeren van de financiële realiteit die hen te wachten staat, niettemin een bron van hoop. “Jongeren zien pensioenvoorziening als een gedeelde verantwoordelijkheid van de overheid (86%), werkgevers (80%) en henzelf (76%). Bovendien zei meer dan de helft van de ondervraagden bereid te zijn af te zien van een loonsverhoging om een hoger aanvullend pensioen op te bouwen.

Dit is een sterk en veelbelovend signaal in een context waarin deze trigger vaak te laat komt, namelijk op de leeftijd van 45 of 50 jaar. Philip Neyt legt uit dat “om de kloof tussen hun wettelijk pensioen en hun laatste netto-inkomen te overbruggen, werknemers gedurende hun 45-jarige loopbaan jaarlijks tussen 11 en 18% van hun salaris aan hun pensioen moeten besteden”. Dit betekent 10 tot 20 “verloren” jaren waarin het eenvoudig en goedkoop zou zijn geweest om een aanvullend pensioen op te bouwen. Philip Neyt beseft dat jongeren meestal op korte termijn veel andere financiële prioriteiten hebben en weinig speelruimte. Toch gelooft hij dat als jongeren vanaf het begin van hun loopbaan voldoende financiële kennis krijgen en hen het belang van een zo vroeg mogelijke pensioenopbouw helpen inzien, zij zonder financiële problemen oud kunnen worden.

Goed om te weten: sparen voor uw pensioen kan via verschillende levensverzekeringsproducten zoals tak 21, 23, 26 of 44. Lees meer over sparen voor uw pensioen.

Wat moet een jongere die zich zorgen maakt over zijn pensioen doen?

Als u als jongere bezorgd bent over uw pensioen, is de sleutel om vroeg te beginnen, ook al is het maar voor heel kleine bedragen. De opgebouwde rente zorgt ervoor dat u voldoende pensioen opbouwt om van een comfortabel pensioen te genieten of om uw toekomstige verblijf in een verpleeghuis te financieren.

Zichtbaarheid, voorspelbaarheid en stabiliteit

Om jongeren zo snel mogelijk de stap te laten zetten, zijn “duidelijkheid, voorspelbaarheid en stabiliteit in het fiscale en juridische kader essentieel om hen te bewegen zich aan te melden”, vervolgt de voorzitter van PensioPlus. Tot slot benadrukte hij de rol van pensioenfondsen als beleggingsinstrumenten voor sociale doeleinden voor jongeren die zich zorgen maken over hun pensioen. De gigantische kapitaalvolumes in de aanvullende pensioenen (92 miljard euro) vormen een manna dat in de duurzame economie wordt geïnvesteerd, waardoor zij bij de opbouw van een aanvullend pensioen twee vliegen in één klap slaan.

Op het vlak van communicatie en informatie over het pensioenstelsel krijgt het platform mypension.be een mooie score van 7,1/10, wat niet alleen de kwaliteit maar ook de bruikbaarheid aantoont.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px