Wat is een ethische bank ?

Hoewel het er nog maar weinig zijn, wordt er binnen de financiële sector steeds meer over ethische banken gesproken. Wat is een ethische bank en welke acties ondernemen deze instellingen ? Het antwoord in dit artikel !

Wat is een ethische bank?

Wat is een ethische en duurzame bank ?

Een ethische en duurzame bank, zoals NewB, biedt een alternatief voor het traditionele banksysteem voor consumenten die de ontwikkeling van een sociale en solidaire economie willen steunen en hun milieu-impact willen verminderen.

Een ethische bank werkt immers in de eerste plaats voor het algemeen belang en niet voor maximale winst. Zij biedt toegang tot verschillende bankproducten en -diensten via een activiteit die er in de eerste plaats op gericht is de ingezamelde middelen te bestemmen voor sociale, ecologische en culturele projecten.

Opmerking : hoewel de termen “ethisch” en “duurzaam” vaak worden verward, moet een nuance worden benadrukt. Terwijl bij duurzame instellingen het milieueffect centraal staat, richten ethische banken zich op de sociale en morele aspecten van projecten.

De belangrijkste kenmerken van een ethische en duurzame bank zijn de volgende :

  • De financiering van projecten die een positief effect hebben en bijdragen tot de ontwikkeling van een solidaire en sociale economie,
  • De financiering van ecologische projecten en een beperking van de milieueffecten,
  • Transparantie om de consument bewust te maken van de concrete besteding van zijn geld.

Welke acties worden uitgevoerd door ethische en duurzame banken?

Veel ethische en duurzame acties kunnen door dergelijke instellingen worden uitgevoerd. Een ethische bank kan haar klanten bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden een deel van hun rente aan een NGO te schenken. Dit laatste speelt doorgaans een belangrijke rol bij de eerbiediging van de mensenrechten of de bescherming van het milieu.

Sommige ethische banken laten hun klanten ook het project kiezen dat zij door hun betrokkenheid bij hen willen financieren.

Bovendien streven duurzame banken ernaar de gevolgen van hun activiteiten voor het milieu te beperken. Daartoe kunnen zij bijvoorbeeld duurzame mobiliteit onder hun werknemers stimuleren, hun energieverbruik verminderen of het gebruik van papier terugdringen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px