Wanneer een hypotheek aanvragen?

Het verkrijgen van een hypotheek is vaak een voorwaarde voor het verwerven van een woning. Het is daarom raadzaam methodisch te werk te gaan om ervoor te zorgen dat de middelen op tijd worden toegekend en uw project kan worden uitgevoerd. Door een degelijke aanvraag voor te bereiden en uw leencapaciteit te simuleren, kunt u het proces versnellen en sneller een antwoord krijgen. Wanneer een hypotheek aanvragen? Het antwoord in dit artikel!

Wanneer een hypotheek aanvragen?

Een hypotheek verkrijgen: de essentiële informatie om te verzamelen 

Om te kunnen bepalen of u een hypotheek kunt krijgen, heeft een bank een aantal essentiële gegevens nodig: 

  • Het bedrag van uw inkomen,
  • Het bedrag van uw uitgaven,
  • Het bedrag van eventuele uitkeringen die u ontvangt,
  • Het bedrag van uw eventuele aanvullende inkomsten,
  • Voor zelfstandigen, een kopie van uw meest recente waarschuwingen/uittreksels van de rol,
  • Het bedrag van eventuele uitstaande leningen (autolening, persoonlijke lening, enz.).

Als u actief op zoek bent naar een woning, kunt u deze documenten vooraf opstellen. Zodra u uw toekomstige woning heeft gevonden, kunt u deze gewoon bij uw hypotheekaanvraag voegen. Dit bespaart u kostbare tijd en voorkomt dat u door een andere kandidaat-koper wordt verslagen. 

Wanneer een hypotheek aanvragen?

Zodra u de voorlopige koopovereenkomst heeft ondertekend, heeft u 45 dagen om een hypotheek te verkrijgen. Als u dat nog niet hebt gedaan, kunt u uw hypotheek simuleren en offertes vergelijken. Zo kunt u profiteren van de concurrentie en het beste tarief krijgen.  

Vanaf het bezoek aan uw toekomstige woning tot de ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst en het verkrijgen van uw hypotheek verlopen de stappen over het algemeen als volgt : 

  1. U doet een bod, bijvoorbeeld op 6 maart, op een woning die u wilt kopen.
  2. Uw bod wordt aanvaard en op 9 maart tekent u de voorlopige koopovereenkomst.
  3. Je hebt nu 45 dagen, tot 23 april, om een hypotheek te krijgen.
  4. Na het vergelijken van offertes vraagt u een hypotheek aan bij de geldverstrekker van uw keuze.
  5. Als de kredietgever uw aanvraag aanvaardt, doet hij u een hypotheekofferte die 30 dagen geldig is. 

In de meeste gevallen wordt de notariële akte binnen 4 maanden na de ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst ondertekend. Dus als dat laatste op 9 maart heeft plaatsgevonden, moet u met de verkoper voor 9 juli naar de notaris. 

Let op : de verwerkingstijd van hypotheekaanvragen verschilt per instelling. Gemiddeld duurt het een week tot een maand om een antwoord te ontvangen. 

De opschortende voorwaarde voor de toekenning van een hypothecaire lening

Wanneer een kandidaat-koper een voorlopige koopovereenkomst tekent, kan hij of zij zich doorgaans niet meer terugtrekken. Als hij echter een clausule tot opschorting van de verlening van een hypotheek aan zijn aanbod heeft gehecht, kan hij dat nog steeds doen. Indien de bank in dit geval de lening weigert, wordt de verkoop geannuleerd en is er geen vergoeding verschuldigd aan de verkoper. Een dergelijk aanbod kan voor de verkoper echter minder aantrekkelijk lijken dan dat van een koper die zich onvoorwaardelijk verbindt. Dit geldt zelfs als het aanbod lager is. In de meeste gevallen bestrijkt deze opschortende clausule een periode van 4 weken. Om uw kansen te vergroten om de verkoper te overtuigen om te wachten, kunt u in overleg met uw bank proberen deze periode terug te brengen tot 2 weken. De beschikbaarheid en het reactievermogen van uw bank zijn dus kostbare troeven.

Is het mogelijk een hypotheekrente vast te zetten voordat deze stijgt? 

De simulatie van een financieringsproject garandeert geenszins een vast en definitief akkoord van de geldschieters. Het is slechts een principieel antwoord en alleen de bank kan beslissen of een lening wordt toegekend door de aanvraag te onderzoeken en rekening te houden met de verstrekte financiële elementen. Tussen de simulatie en de uiteindelijke beslissing van de bank kan dus een zekere vertraging optreden. En deze vertraging kan er soms toe leiden dat een hogere rentevoet wordt aangeboden. Het staat de banken vrij hun eigen rentetarieven vast te stellen, ook al houden zij rekening met bepaalde indicatoren.

De tarieven kunnen dus vaak veranderen. Zelfs meerdere keren in één maand. Wanneer u een simulatie uitvoert, moet u er dus rekening mee houden dat de aangegeven koers binnen enkele dagen veranderd kan zijn. Dit vereist reactievermogen van uw kant, want een kleine wijziging van de rentevoet, bijvoorbeeld van 1,2% naar 1,4%, kan grote gevolgen hebben voor uw schuldquote en zelfs het einde van uw project betekenen als uw financieringsplan al krap was. Om dit te vermijden, is het van cruciaal belang dat u uw volledige dossier naar de bank stuurt zodra de simulatie een principeakkoord aangeeft, om de rente vast te zetten.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px