Voordeel woonbonus verdwijnt door aanpassingen regering

30 Jul, 2014 | Woonkrediet

woonbonus 2015 aanpassenGeld lenen voor een woning is tot op dit moment fiscaal aantrekkelijk. Dit blijft het, al worden de voordelen behoorlijk beperkt en zal er dus het een en ander gaan veranderen. De Vlaamse regering zet vanaf 1 januari 2015 het mes in de woonbonus, waardoor deze €760 lager uit zal vallen. Bovendien kunt u voor nieuwe contracten slechts profiteren van een belastingvoordeel op basis van een vast tarief van 40 procent, onafhankelijk van de financiële situatie. Bestaande contracten, afgesloten vanaf 1 januari 2005, kunnen voorlopig gebruik blijven maken van de bestaande regels.

Tot €6.180 per woning aan aftrek

Tot en met het aanslagjaar 2014 bedraagt de basisaftrek €2.260 per jaar, gerekend over het inkomstenjaar 2013. Voor de eerste 10 jaar was er sprake van een bijkomende aftrek van €750, wat betekent dat er per persoon, per woning in totaal €3.010 aan aftrek bestond. Het was tevens mogelijk dit nog met €80 et verhogen indien er sprake is van 3 of meer kinderen. Echtgenoten of wettelijk samenwonenden konden de totale aftrek op die manier op laten lopen tot €6.180 per woning, iets waar nu verandering in gaat komen.

Flinke vermindering

Vanaf 1 januari 2015 zal de basisaftrek verminderd worden met €760. De verhoging gedurende de eerste 10 jaar blijft voorlopig wel bestaan, waardoor het nog altijd fiscaal aantrekkelijk is om geld te lenen voor een woning. In principe zal de woonbonus dus simpelweg €760 per persoon lager uitvallen. Daarnaast zal de belastingvermindering voortaan standaard worden verrekend tegen 40%. Men laat het hoogste tarief van het inkomen los. Dit betekent dat vooral de hogere inkomens te maken krijgen met een beperking van het fiscale voordeel, terwijl de lage en gemiddelde inkomens hier aan de andere kant minder door geraakt worden.

Keuze voor huizenkopers

De aanpassingen van de regels zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat er de komende tijd veel extra leningen voor woningen worden afgesloten. Dit is het moment om een woonlening af te sluiten en nog te profiteren van de bestaande regels. De Vlaamse regering heeft overigens wel beloofd om belastingplichtigen die een woning kopen ene keuze aan te bieden. Zij kunnen zelf bepalen of ze gebruik willen maken van de woonbonus, of ze een verminderd registratierecht willen betalen. Wat dat betreft komt er een kleine vrijheid bij, in ruil voor de beperking van de fiscale voordelen.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+