Vastgoedcrowdfunding, de oplossing die ontwikkelaars in België steeds vaker kiezen

Vastgoed crowdlending blijkt populair bij investeerders in België en biedt hen een nieuwe en meer toegankelijke oplossing om in vastgoed te investeren.
Wat is vastgoed crowdlending? Wie zijn de belangrijkste spelers op de markt? Wat zijn de voordelen en risico’s of aan welk belastingstelsel is dit type investering onderworpen?
My-Finances beantwoordt al deze vragen in dit artikel!

Wat is vastgoed crowdlending?

Vastgoed crowdlending is een oplossing voor de financiering van een vastgoedproject met eigen vermogen dat vaak een zeer aantrekkelijk rendement biedt aan individuele investeerders. Het laat toe om, via een online crowdfunding platform (link), bouwprojecten te ondersteunen of samen te investeren in vastgoed.

Na zijn verschijning op de markten heeft crowdlending zich snel opengesteld voor de vastgoedsector in België. En de Prospectuswet van juli 2018, die de drempel voor prospectusvrije openbare aanbiedingen verhoogt van 300.000 euro naar 5.000.000 euro, heeft het spel alleen maar verder geopend.

Crowdlending de oplossing die vaak door projectontwikkelaars wordt gekozen

Een aantrekkelijk rendement!

Als een crowdfundingcampagne en het project waarvoor deze wordt gelanceerd volgens plan verlopen, kan een investeerder voor een startbedrag van tussen de 50 en 5000 euro, afhankelijk van het project, een bruto rendement van 3 tot 12% verwachten over een periode van 12 tot 60 maanden.
Dit is een veel hoger rendement dan wat men gewoonlijk op spaarrekeningen of andere soorten beleggingen aantreft.

Participatieve financiering in de vastgoedsector is dus in de mode en op het eerste gezicht relatief rendabel.
Naast dit aantrekkelijke rendement is crowdlending in de vastgoedsector een investeringsoplossing waarmee u klein kunt beginnen, toegang krijgt tot projecten die grondig zijn geanalyseerd en vooraf door professionals zijn geselecteerd, maar ook kunt investeren in de reële economie door de ontwikkeling van lokale bedrijven en buurtprojecten te bevorderen.
Dat zijn allemaal punten die uw spaargeld zin en perspectief kunnen geven.

Bij welke spelers kunt u terecht?

In België moet elk online platform dat participatieve investeringen aanbiedt in ruil voor een mogelijke winst, worden goedgekeurd door de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten.

Momenteel blijft het crowdfundingplatform Look&Fin veruit de belangrijkste speler in deze sector, met 70% van de crowdlendingprojecten, waarvan een aanzienlijk aantal betrekking heeft op vastgoed.
Als voorbeeld kunnen we de GIA Immo Group noemen, die in 2016 een beroep deed op het Look&Fin platform voor crowdfunding in de vastgoedsector om zijn project “Les terrasses de Gatti” in Ukkel te financieren. Het kostte hen slechts 16 uur om de 500.000 euro op te halen die nodig waren voor hun ontwikkeling. De geldschieters, allemaal particulieren, haastten zich om deze investering te doen en boden hen een rentevoet van 9% voor een lening van 24 maanden.
Hoeveel hebben ze neergelegd? Tussen 2.000 en 25.000 euro, afhankelijk van het geïnvesteerde kapitaal.

Onder de andere meest prominente spelers op de markt kunnen we ook Beebonds of Ecco Nova noemen, een crowdlending platform gewijd aan duurzame investeringen.

Eenvoudig, rendabel en dus aantrekkelijk, maar ook potentieel riskant!

Crowdfunding, of het nu gaat om crowdlending voor vastgoed of een ander soort project, is niet voor iedereen weggelegd.
Inderdaad, de valkuil van crowdfunding ligt precies in het toegankelijke aspect ervan, dat vaak ten onrechte volledig vertrouwen wekt.

De belangrijkste risico’s? Gelukkig worden ze duidelijk aangekondigd op de crowdlending-platforms: volledig of gedeeltelijk verlies van uw kapitaal en uitgestelde of achterstallige rentebetalingen.
Online platforms adviseren daarom een goede diversificatie van leningen.

“Vandaag zijn digitale platformen de norm geworden, waar bedrijven en hun projecten op een begrijpelijke manier worden voorgesteld. De toegang tot investeringen is uiterst eenvoudig, transparant en efficiënt. Met een instapdrempel die soms op 100 of 150 euro ligt, aantrekkelijke rendementen, zero fees…. Het is inderdaad erg verleidelijk omdat je het gevoel hebt het onderwerp te beheersen, en daar schuilt nu net het gevaar. Investeren in KMO’s is duidelijk een riskantere investering, ook al lijkt het er niet op. Je moet je ervan bewust zijn dat je alles kunt verliezen”, legt Corentin Minne, stichtend vennoot van Pareto, uit.
Voor bepaalde projecten biedt het platform Look&Fin, in samenwerking met Atradius, individuele investeerders die meer zekerheid willen, een leningoplossing met een garantie voor het volledige geïnvesteerde kapitaal. Maar de rentevoet is uiteraard lager en schommelt meestal rond de 3%.

De sleutel? Diversifiëren!

Vastgoed crowdlending projecten in België kunnen inderdaad zeer interessant zijn. Maar dit type investering zou idealiter deel moeten uitmaken van een diversificatiestrategie van de portefeuille, waarin slechts een klein deel van uw spaargeld wordt geïnvesteerd.

Hoe zit het met de fiscaliteit?

De belasting van vastgoedcrowlending is identiek aan die van een traditionele obligatie: een roerende voorheffing van 30%.
Als u investeert in de vorm van obligaties of aandelen in een startende KMO (minder dan 4 jaar oud) via een erkend platform, profiteert u van fiscale voordelen;
Voor obligaties is de rente op de eerste 15.320 euro van een lening vrijgesteld van roerende voorheffing.
Voor aandelen geldt een belastingvermindering van 45% van het geïnvesteerde bedrag.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px