Vakantielening 2017 vergelijken

vakantieleningen vergelijken 2017Januari is de maand waarin de meeste Belgen hun zomervakantie beginnen te plannen. Net bijgekomen van de kerst- en nieuwjaar feestvreugde vinden werkenden het de hoogste tijd om uit te kijken naar een volgende rustperiode. Kredietverstrekkers proberen op dit sentiment in te spelen door in januari en februari hun vakantieleningen extra te promoten. Door sommige banken wordt de formule specifiek als vakantielening aangeprezen, maar veel kredietverstrekkers houden het op de algemene namen: lening alle doelen of persoonlijke lening.

Kenmerken van een vakantielening

Vakantieleningen zijn in feite persoonlijke leningen en hebben altijd een vast aflossingstermijn. Omdat het vaak om relatief kleine bedragen gaat (€ 5000 of minder) wordt de looptijd kort gehouden. In de regel wordt het krediet binnen zes tot twaalf maanden terug betaalt. Uiteraard mag voor een langer termijn worden gekozen, maar het idee om jarenlang af te lossen voor een leuke reis van 8 tot 10 dagen slaat niet aan bij consumenten. Het JKP op vakantieleningen is bij alle instellingen hetzelfde als op leningen alle doelen. Om te achterhalen waar je het voordeligst kunt lenen voor een vakantie kan je dus simpelweg de leningen alle doelen (persoonlijke leningen) van aanbieders vergelijken.

Sparen versus lenen voor vakantie

Vanouds zijn we geneigd om naar een vakantie toe te sparen. Door tussen januari en juli elke maand € 500 tot € 700 opzij te zetten kan een vakantiepot van € 3000 tot € 4000 worden opgebouwd. Dit is redelijk voldoende om met het gezin een vliegvakantie naar een zonnige bestemming te financieren. Maar sparen betekent dat er weinig financiële armslag is om tickets, hotelkamers, huurauto, en attracties ruim vooruit te boeken. Hierdoor kan niet worden ingespeeld op kortingen voor vroege reservering en op acties die slechts tijdelijk gelden. ”Boek u vliegticket binnen 3 dagen en ontvang 20% korting!”

Het kan voordeliger uitpakken om de € 3000 of € 4000 in januari te lenen, en dit bedrag vervolgens in de zes volgende maanden af te lossen. Het JKP op een kortlopende vakantielening zit rond 10%, waardoor op een krediet van € 4000 de totale kosten ongeveer € 117 worden. Door te lenen komt het totaal vakantie budget op voorhand beschikbaar. Bij een flitsactie van bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij, kan er meteen op worden ingespeeld. Ook bij het boeken van all-inclusive vakanties via reisorganisaties kan de korting bij een vroege betaling aardig oplopen. Door bij het plannen van een vakantie slim in te spelen op dergelijke kortingen en promoties kan uiteindelijk meer worden bespaard dan de rente die op de lening moet worden betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *