Succesvol werken uitvoeren in huis = het juiste bedrag + de passende financiering !

Financiering voor renovatie nodig? Wat ook de reden moge zijn voor werken in uw huis, verlies nooit uit het oog dat een grondige voorbereiding essentieel is. Zo vermijdt u onaangename verrassingen. Hieronder vindt u de stappen terug die u nauwgezet moet volgen om er zeker van te zijn dat uw werken vlekkeloos zullen verlopen:

  1. Verzeker u ervan dat u de stedenbouwkundige voorschriften naleeft
  2. Het is absoluut noodzakelijk om de kostprijs van uw werken precies in te schatten
  3. U moet vervolgens de juiste en goedkoopste financiering zoeken.

Is een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Het is evident dat u, indien u werken uitvoert die de structuur van het huis wijzigen, waarschijnlijk een stedenbouwkundige vergunning zal moeten aanvragen. We denken onder andere aan wijzigingen aan het dak, het openen van een buitenmuur of het bouwen van een bijgebouw, enz. Aangezien ruimtelijke ordening en stedenbouw regionale bevoegdheden zijn, zal u zich moeten informeren bij de instellingen van het gewest waarin uw vastgoed zich bevindt:

Informeer u grondig bij deze instellingen alvorens werken aan te gaan om op deze manier onaangename verrassingen te vermijden. Indien u een beroep doet op een architect om uw werken uit te voeren, zal deze hiervoor zorgen.

Hoe kan u de kostprijs van uw werken het best inschatten?

Een paar tips en aanbevelingen :

Indien u van plan bent om een beroep te doen op een aannemer, moet u proberen om verschillende offertes aan te vragen: op deze manier kan u de prijzen vergelijken en de concurrentie tegen elkaar laten opspelen. Vergeet ook niet om een paar referenties te vragen aan de aannemer die uw voorkeur heeft.

Bezoek Batibouw : Batibouw vindt jaarlijks plaats in Brussel (in Brussels expo) tussen eind februari en begin maart. Ter plekke kunt u vertegenwoordigers van meer dan 1.000 bedrijven raadplegen die werkzaam zijn in de bouw. Maar ook 10.000 adviseurs die de verschillende beroepen van de bouwsector vertegenwoordigen. Kortom, Batibouw is de ideale plek om praktische informatie te bekomen, maar ook – en vooral – om informatie te verkrijgen over prijzen.

U kan ook een beroep doen op een makelaar, maar in dit geval zal u wel rekening moeten houden met extra kosten. Deze extra kosten zal u waarschijnlijk wel kunnen terugverdienen door het geld dat u zal uitsparen dankzij de marktkennis van deze makelaar. Zorg ervoor dat u mandataris blijft en dat u de makelaar zelf vergoedt om u ervan te verzekeren dat deze in alle eerlijkheid voor u werkt en onpartijdig blijft.

Een selectie van verschillende gidsen op het internet

De website Livios is een heel interessante bron voor bouwers en verbouwers. De website biedt de volgende diensten aan: meer dan 35 000 objectieve artikels, tal van gratis diensten die van pas kunnen komen bij het verwezenlijken van een bouwproject. Zo kan u bijvoorbeeld de kostprijs van uw nieuwbouwproject berekenen, een vakman of een handelaar opzoeken en geïllustreerde klussen voor doe-het-zelvers. In samenwerking met de Vlaamse Confederatie Bouw heeft Livios ook een hulpmiddel ontwikkeld om een antwoord te geven op de meest gestelde vragen in het domein, namelijk : Hoeveel kost het om te bouwen ? Kan ik dat betalen?

Indien u een bouwproject hebt, kan u een beroep doen op de uiterst praktische website Wikifin met zijn Immo Sumulator

Tot slot, vergeet niet dat u recht kan hebben op sommige premies voor het uitvoeren van bepaalde werken. Dit is opnieuw een regionale bevoegdheid. Denkt u dat u in aanmerking komt voor bepaalde premies? Begeef u nu op de website  Belgium.be.

Hoe kan u de voordeligste financiering vinden ?

Financiering voor renovatie nodig om werken uit te voeren aan uw woning of huis? Maakt u zich geen zorgen, MijnFinanciën.be is de ideale partner om u hierbij te helpen! Inderdaad, wij bij MijnFinanciën.be hebben de meeste Belgische renovatieleningen voor u in detail vergeleken. U zal dus niet alleen informatie vinden over de rentevoet, maar ook over de speciale voorwaarden van de verschillende kredietinstellingen, zoals bijvoorbeeld:

  • de voordelen van ecologisch verbouwen
  • de verschillende looptijden
  • het minimum- en het maximumbedrag dat u kan lenen

Ik vergelijk alle renovatieleningen

Uiteraard geldt al het bovenstaande ook voor andere gelijkaardige leningen, zoals leningen voor een nieuw interieur of voor minder ingrijpende wijzigingen aan uw woning. Voor deze werken dient u echter geen bouwvergunning aanvragen. Financiering voor renovatie is mogelijk. Om de verschillende leningen te vergelijken, verwijzen we u nu naar de vergelijking van decoratielening We wensen u veel succes met uw renovatie of verbouwing, maar ook met het vinden van de gepaste financiering.

Ik deel het op :

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px