Studenten zouden moeten kunnen lenen voor hun studies

Studenten moeten geld lenen voor studiesHet inschrijvingsgeld van de universiteiten zal in de toekomst waarschijnlijk verder omhoog gaan, wat betekent dat studenten te maken krijgen met hogere kosten. Het zou voor hen dan mogelijk moeten worden om hier geld voor te lenen, dat vindt althans André Oosterlinck. Hij is oud-rector van de KU Leuven en geldt als een van de meest machtige personen binnen de universitaire wereld in België. Hij is van mening dat studenten net als in het buitenland geld moeten kunnen lenen voor de financiering van hun studie.

Studieleningen in het buitenland

Het is in het buitenland, bijvoorbeeld in Nederland, al heel gebruikelijk om geld te lenen voor een studie. Studenten hebben er de mogelijkheid een speciale studielening af te sluiten, tegen een lage intrest. Op die manier financieren ze hun kot en studie, naast eventuele andere activiteiten. Nederland werkt zelfs aan een stelsel om studenten al hun geldelijke toelages te laten lenen, door ze na het behalen van hun diploma te verplichten de ontvangen bedragen terug te betalen. Studenten krijgen hier tijdens hun werkzame leven ruim de tijd voor, veelal op basis van draagkracht.

Universiteiten denken er over na

De universiteiten in België hebben aangegeven over het plan na te willen denken, maar zijn het er nog niet over eens dat dit de beste oplossing vormt. Ze zoeken daarom ook naar andere oplossingen om het hogere inschrijvingsgeld te kunnen compenseren, zodat studenten de mogelijkheid behouden om aan de universiteit te studeren. Ze wijzen met het oog op de lening op het afschrikwekkende effect dat dit kan hebben, met name voor studenten uit minder bemiddelde gezinnen. De studielening in België is er wat dat betreft nog lang niet doorheen, al wordt er voor het eerst serieus over gesproken en nagedacht.

Voordelig geld lenen voor studenten

Indien er uiteindelijk een studielening komt zal dit waarschijnlijk betekenen dat studenten de mogelijkheid krijgen om via een speciale regeling voordelig geld te lenen. Studenten betalen dan een lage intrest per jaar en kunnen lenen zonder een bron van inkomen op te hoeven voeren. Bovendien krijgen ze na hun studie ruim de tijd om het geleende geld af te lossen, met het inkomen dat ze op basis van hun diploma kunnen vergaren. De studielening kan studenten op die manier helpen de studiekosten te financieren, zonder dat ze hiervoor aan de andere kant een lening met hoge risico’s aan hoeven te gaan.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px