Steeds meer Belgen kunnen woonkrediet niet meer aflossen

17 Jan, 2013 | Woonkrediet

hypotheek schuldenEen steeds groter aantal Belgen heeft het lastig om maandelijks aflossingen te kunnen doen op het woonkrediet. Eind 2012 was het totale bedrag aan achterstallige hypothecaire kredieten opgelopen tot 971 miljoen, waarmee er sprake is van een stijging van 10,8% ten opzichte van een jaar eerder. Volgens Peter Neefs, het hoofd van de Centrale voor kredieten aan particulieren, onderdeel van de Nationale Bank, is dit een record. Het aantal achterstallige contracten is toegenomen tot 30.509, waardoor er ook daar sprake is van een stijging, van 5%.

Moeilijkheden worden groter

Het valt volgens Neefs vooral op dat consumenten die reeds problemen hadden te maken krijgen met grotere problemen. Het zijn vooral de langer lopende kredieten die maar moeilijk afgelost kunnen worden. Wanneer men het al moeilijk heeft met de betalingen blijkt het lastig om dit op te lossen en vervolgens af te gaan lossen op het woonkrediet. In plaats daarvan worden de aflossingen overgeslagen, om elders geld vrij te kunnen maken.

Achterstanden op consumentenkredieten

Het lijkt er bovendien op dat de lastige economische situatie lang niet de enige boosdoener is, maar dat veel consumenten er tevens voor kiezen dure consumptieve kredieten af te sluiten. Over het algemeen gaan Belgen relatief gemakkelijk schulden aan, bijvoorbeeld wanneer ze een nieuwe televisie of een auto aan wensen te schaffen. Over het algemeen hebben de probleembetalers niet alleen een woonkrediet, maar lopen er daarnaast enkele andere leningen die zorgen voor financiële verplichtingen. Om af te kunnen lossen op het woonkrediet is het van belang dat er geen andere leningen aanwezig zijn, die een belangrijk deel van het inkomen vragen. Door goed te kijken naar de mogelijkheid om een extra lening aan te gaan, is het mogelijk om dergelijke problemen te voorkomen.

Strengere beoordeling

De banken zijn tegenwoordig een stuk strenger en voorzichtiger, wanneer het aankomt op het verlenen van kredieten. Dat is aan de ene kant vervelend wanneer u een lening nodig heeft, maar het zorgt er aan de andere kant voor dat mensen zich minder gemakkelijk kunnen overlenen. De laatste twee jaar zijn de problemen met nieuwe woonkredieten behoorlijk afgenomen, aangezien er minder gemakkelijk situaties ontstaan waarin consumenten de schuld niet meer af kunnen betalen of de rente ze boven het hoofd stijgt. Volgens de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) vallen de problemen echter behoorlijk mee, aangezien het aantal wanbetalers al jaren rond de 1,1% ligt. Ook staat de hypothecaire rente op een historisch laag niveau, waardoor consumenten relatief weinig rente betalen.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+