Garantie en bescherming voor uw spaarrekening! Enkele tips...

In België zijn uw gelddeposito’s op uw spaarrekeningen beschermd tot 100.000 euro. Dit is een overheidsgarantie, want het geld van uw spaargeld wordt gedekt door het garantiefonds waarbij alle banken verplicht zijn aangesloten.

Garantiemechanisme. Wie en hoeveel?

De stortingen op uw spaarrekeningen zijn gegarandeerd tot 100.000 euro.

Opgemerkt zij dat deze garantie van 100.000 euro op spaarrekeningen geldt per bank en per persoon. Zodra uw spaargeld meer dan 100.000 euro bedraagt, hebt u er alle belang bij rekeningen bij verschillende banken te openen. Als u twee spaarrekeningen van 100.000 euro hebt, bij twee verschillende banken, en beide failliet gaan, wordt u volledig vergoed.

De valkuilen / regelingen die door sommige banken worden opgezet

Voordat u uw spaargeld vastlegt, moet u het aanbod van de bank grondig controleren. Natuurlijk voert elk van hen de beste argumenten aan om u ervan te overtuigen bij hen te tekenen, maar er zijn een paar valkuilen die u met een beetje aandacht kunt vermijden.

Zorg ervoor dat de spaarrekening vrij is. Dit is meestal het geval, maar er kunnen verborgen indirecte kosten of beperkingen zijn die verhinderen dat u uw rente ontvangt.

– Er kan u een minimumbedrag worden opgelegd.

– De koers daalt als je te veel stort. De bank lokt u met de belofte van een hoger dan gemiddelde rente, maar zodra uw inleg een bepaalde drempel overschrijdt, wordt de rente verlaagd tot een veel lagere rente.

– Het basistarief wordt herzien na een publicitaire operatie. De bank biedt een geweldige promotieaanbieding, met een aantrekkelijke rente, om een zo groot mogelijk aantal spaarders aan te trekken. Zodra zij de contracten heeft ondertekend, leidt de marketingoperatie tot een even spectaculaire daling van het tarief. In feite heeft de bank het recht om u een nieuw tarief op te leggen. De getrouwheidspremie kan daarentegen pas worden gewijzigd na het verstrijken van het jaar.

– Het voordelige tarief kan alleen voor online-rekeningen worden gereserveerd.

– U moet de verhouding tussen het basistarief en de getrouwheidspremie controleren. Het basispercentage kan in de loop van het jaar variëren, hetgeen niet het geval is voor de getrouwheidspremie. Wij bevinden ons in een periode waarin de rente laag is, hetgeen betekent dat u beter kunt inzetten op de getrouwheidspremie, als u uw geld ten minste een jaar op de rekening kunt laten staan.

Maakt mijn bank deel uit van het Belgische beschermingsfonds?

Elke Belgische bank is verplicht zich bij het garantiefonds aan te sluiten. U kunt de bank vragen u de bewijsstukken te tonen om u ervan te verzekeren dat zij aan de wet voldoet.

Als u klant bent van een buitenlandse bank, moet u nagaan of deze wel degelijk onder een garantieregeling valt. Controleer het bedrag van de gegarandeerde storting. Dit is in toenemende mate het geval voor banken in Europa.

Dit geldt niet alleen voor fysieke banken, maar ook voor alle uitsluitend online banken die geen fysieke relais met filialen hebben.

Welke producten zijn gegarandeerd: spaarrekening, termijnrekening, enz.

Voor alle Belgische banken geldt de garantie van 100.000 euro op spaarrekeningen namelijk voor alle soorten rekeningen: zichtrekening, termijnrekening, enz.

Wat is het Belgische Garantiefonds en Beschermingsfonds voor banken?

De Garantiefonds en Beschermingsfonds biedt u een gewaarborgd deposito. Banken zijn erbij aangesloten en dragen eraan bij, om in geval van faillissement schadevergoeding te garanderen.

Een andere instantie, de FSMA, beheert ook garantievraagstukken. Zij informeert het publiek over risico’s en legt banken saneringsmaatregelen op. Alle banken moeten zich aansluiten bij het beschermingsfonds om de goedkeuring van de FSMA te krijgen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px