De Spaarrekening Vergelijk de rentevoeten !

Een spaarrekening wordt vergoed door de basisrente en de getrouwheidspremie die u wordt toegekend wanneer u uw spaargeld langer dan 12 maanden op de rekening laat staan. U moet ook rekening houden met de kosten die van uw spaarrekening worden afgetrokken. My-Finance heeft voor u de spaarrekeningen vergeleken en helpt u de bank te kiezen die de interessantste tarieven biedt

Spaarrekeningen

Belgen zijn van nature uit wantrouwig voor verandering, en zijn meestal ook trouw aan hun bank. De Belg behoort bovendien ook tot de spaarkampioenen van Europa. Maar als je weet dat de rentevoeten soms vier keer zo hoog kunnen zijn naargelang de financiële instelling, is het zeker de moeite waard om rond te kijken en te vergelijken om het rendement van onze beleggingen zo goed mogelijk te optimaliseren. Als MijnFinanciën.be erin slaagt om u van bank te doen veranderen (minder dan 5 procent van het totaalbedrag dat op spaarrekeningen staat, wordt overgemaakt van één bankrekening naar een andere), dan zijn we geslaagd in onze missie. Wij rekenen op u!

Bank

Spaarrekening naam

Basis %

Getrouwheid %

Totaal %

Medirect bank
Maandsparen Max

basis %

0,05%

Getrouwheid %

0,65%

Totaal %

0,7%
Spaarrekening vision plus
Spaarrekening Vision Plus

basis %

0,05%

Getrouwheid %

0,55%

Totaal %

0,6%
Spaarrekening vision plus
Spaarrekening Vision Plus

basis %

0,03%

Getrouwheid %

0,47%

Totaal %

0,5%
Medirect bank
Dynamic Sparen

basis %

0,3%

Getrouwheid %

0,1%

Totaal %

0,4%
Spaarrekening vision
Spaarrekening Vision

basis %

0,25%

Getrouwheid %

0,1%

Totaal %

0,35%
Medirect bank
Fidelity Sparen

basis %

0,05%

Getrouwheid %

0,15%

Totaal %

0,2%
High fidelity
High Fidelity

basis %

0,01%

Getrouwheid %

0,15%

Totaal %

0,16%
Medirect bank
ME3 Spaarrekening

basis %

0,16%

Getrouwheid %

-

Totaal %

0,16%
Azur
Azur

basis %

0,01%

Getrouwheid %

0,1%

Totaal %

0,11%

– het % van het basistarief en het totale tarief zijn nettoprocenten, rekening houdend met de voorheffing
– De gegevens met betrekking tot de spaarrekeningen worden ter informatie verstrekt en vallen niet onder de verantwoordelijkheid van gekdbank.be

Wat is een spaarrekening? Tekst en uitleg!

Een spaarrekening (wat men vroeger ook spaarboekje of spaardeposito noemde) is een bankrekening op dewelke u geld stort en waarvoor u een vergoeding krijgt van de bank.Op een spaarrekening, staat uw geld half vast. Dit laat uw bank toe om uw geld te gebruiken (bijvoorbeeld om geld te lenen aan andere klanten) en om die reden kan u dus ook hogere rentevoeten verkrijgen dan op een gewone zichtrekening. Wat typisch is aan zo’n rekening ten opzichte van andere beleggingsproducten is dat deze rekening niet verbonden is aan een bepaalde looptijd. Bijgevolg kan u dus op elk moment beslissen om uw geld van deze rekening te halen.

Waarom staat uw geld ‘half’ vast? Op welke manier?

 • Het is onmogelijk om betalingen te verrichten via een bankkaart met geld dat op een spaarrekening staat, en bovendien kan dit geld niet overgeschreven worden op een rekening van derden. Eerst moet u dit geld op uw zichtrekening storten.
 • De basispremie en de getrouwheidspremie zorgen ervoor dat de rekeninghouder het geld niet van de spaarrekening zal halen.
 • Een bank kan soms een wachtperiode opleggen voor het vrijgeven van een bedrag of nog, een limiet per periode opleggen (meestal één week) voor geldopnames.

De factoren die het rendement van een spaarboekje bepalen zijn:

 • De basisrente brengt elke dag een vergoeding op, op elke euro die op uw spaarrekening staat. Deze basisrente schommelt in functie van de financiële markten.  
 • Een spaarrekening biedt naast de basispremie ook een getrouwheidspremie: u verkrijgt deze premie voor geld dat 12 maanden onaangeroerd op de spaarrekening blijft staan.  De rentevoet die gebruikt zal worden op het moment van de berekening van de premie is diegene die van kracht was op het moment van de belegging. 

Om meer te weten, bespreken wij hier in detail het onderwerp: Berekening van de rente op spaarrekeningen

In het algemeen biedt elke bank twee soorten spaarrekeningen aan

 • een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie
 • een spaarrekening met een hoge basispremie

Wat moet u weten alvorens voor een spaarrekening te kiezen? Welke valkuilen moet u vermijden?

Alvorens te kiezen voor een bepaalde spaarrekening, moet u eerst aandachtig de kleine lettertjes lezen om u ervan te verzekeren dat u de juiste keuze maakt.Hieronder vindt u een niet-volledige lijst van aandachtspunten:

 • Zal u het volledige (of deel van het) geplaatste bedrag nodig hebben binnen de 12 maanden?
 • Wanneer berekent men de rente en wanneer betaalt men deze uit: dagelijks, maandelijks, driemaandelijks, enz. ?
 • Bestaan er bepaalde limieten? Sommige banken voorzien een minimum depositobedrag, maar soms ook een maximum depositobedrag.
 • Kan ik de vermelde rentevoet bekomen door mijn geld te storten op een bestaande spaarrekening of moet ik een nieuwe spaarrekening openen, op internet bijvoorbeeld?
 • Zijn er kosten bij het openen of het afsluiten van de rekening? Indien u van plan bent om uw geld regelmatig over te sluizen naar een andere, nieuwe rekening, dan moet u goed opletten indien u wilt genieten van de getrouwheidspremie, maar ook rekening houden met de eventuele kosten.

Wat zijn de verschillende soorten rekeningen om te sparen en wat zijn hun specifieke eigenschappen?

Spaarrekeningen vergelijken begint bij het kiezen voor de juiste soort rekening. Dit zijn een paar voorbeelden van spaarrekeningen en hun bijzondere eigenschappen:

 • Bedrijfsspaarrekeningen: specifiek bedoeld voor bedrijven. Deze rekeningen genieten van een aparte fiscaliteit.
 • Automatische spaarrekening : wanneer u over een lange periode en regelmatig wilt sparen
 • Een online spaarrekening: enkel online te openen. Biedt bijna altijd interessantere voorwaarden aan
 • Kinder-, jongeren- en babyspaarrekeningen: bedoeld voor ouders, grootouders, peters/meters die geld opzij willen zetten voor een goede start in het leven
 • Duurzame spaarrekening: het geld dat u plaatst op deze rekening, zal voor ethische doeleinden gebruikt worden.

Een kort overzicht van de fiscaliteit van het spaarboekje

Een roerende voorheffing moet betaald worden op al de opbrengsten van financiële producten. De spaarrekening geniet echter wel van een fiscaal ruggensteuntje:

 • U wordt vrijgesteld op de eerste 960 euro
 • Indien uw interesten boven dit bedrag uitkomen,  dan zal u een roerende voorheffing van 15 procent moeten betalen, wat het laagste percentage is van al de verschillende financiële producten

Uitzondering: Niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Dit zijn meestal spaarrekeningen die geen getrouwheidspremie aanbieden. Deze genieten niet van de vrijstelling op de eerste 960 euro.Opgelet: indien u uw geld op verschillende spaarrekeningen plaatst en de cumulatieve interesten de limiet overschrijden, dan bent u verplicht om deze bedragen op te nemen in uw belastingaangifte.

Lees onze volledige gids over de belastingheffing op spaarrekeningen

Hoe kan u een spaarboekje openen (afsluiten)?

Een spaarrekening openen (en sluiten) is heel eenvoudig. Begin met de bank te kiezen die u de beste voorwaarden biedt. Aarzel niet om de vergelijker van My-Finances te gebruiken, hij is volledig gratis. U kunt dus zowel de basistarieven als de getrouwheidspercentages vergelijken.

U moet dan online een aanvraag invullen of rechtstreeks naar het agentschap van uw keuze gaan. In beide gevallen dient u een formulier in te vullen en een kopie van uw identiteitskaart te verstrekken. U kunt ook worden gevraagd om een bewijs van uw adres.

Uw spaarrekening is snel aangemaakt en geactiveerd. U ontvangt dan uw toegangscodes op uw persoonlijke ruimte die toegankelijk is via internet of via de smartphone-applicatie van de bank. U betaalt uw rekeningen en aankopen niet rechtstreeks vanaf uw spaarrekening; het geld moet worden overgeschreven naar een zichtrekening. Afhankelijk van de bank die u kiest, zal de bank uw zichtrekening aan uw spaarrekening koppelen of een gratis zichtrekening openen zodat u geld van uw spaarrekening kunt halen. U hoeft niet over een bankkaart te beschikken die aan deze rekening is gekoppeld; als u er geen nodig hebt, kunt u ze alleen gebruiken om geld over te maken naar uw hoofdrekening.  Een spaarrekening kan te allen tijde zonder voorafgaande kennisgeving worden opgeheven. Het enige wat u hoeft te doen is uw bank per aangetekende post op de hoogte te brengen.

De beste spaarrekening

Hoe vergelijkt u rekeningen?

Een passboekrekening wordt vergoed door de basisrente en de getrouwheidspremie die u wordt toegekend wanneer u uw spaargeld langer dan 12 maanden op de rekening laat staan. U moet ook rekening houden met de kosten die van uw spaarrekening worden afgetrokken. De bank kan u bijvoorbeeld vragen een verzekering te betalen, evenals kosten voor de werking van uw rekening en de verzending van afschriften.

Geldbank stelt u een vergelijkingsmiddel ter beschikking, om u te helpen de bank te kiezen die u de interessantste tarieven voorstelt.

Het basistarief

Het basistarief wordt toegepast op het bedrag dat elke dag op de rekening staat. Bij opnames en stortingen wordt de berekening opnieuw aangepast. Aan het einde van het kalenderjaar wordt de basisrente opgeteld en betaalt de instelling die uw spaarrekening aanhoudt u het overeenkomstige bedrag aan het begin van het jaar.

De basisrentevoet is vast, maar de bank heeft het recht deze aan te passen, mits u daarvan op de hoogte wordt gebracht.

De getrouwheidsbonus

In ruil voor de storting van uw geld, bedankt de bank u door een vergoeding op uw rekening te storten. Wanneer u uw geld langer dan een jaar laat staan, zonder opnames te doen, ontvangt u een getrouwheidsbonus. Anders ontvangt u alleen het basistarief dat overeenkomt met de precieze duur van het geld dat op uw rekening staat.

Om meer te weten te komen over de verschillende getrouwheidspremies die worden aangeboden, kunt u de beste spaarrekeningen in België bekijken in onze vergelijker.

Is de getrouwheidsbonus driemaandelijks of jaarlijks?

De getrouwheidspremie wordt toegevoegd aan de basisrente. Het wordt berekend over geld dat ten minste één jaar op de rekening heeft gestaan. Het tarief waarop het wordt vastgesteld is het tarief dat van toepassing is op het ogenblik van de storting; de bank heeft niet het recht het in de loop van het jaar te wijzigen. Bij de berekening wordt rekening gehouden met de stortingen en opnames die u kunt doen wanneer u maar wilt. De toegepaste verdeelsleutel gaat ervan uit dat de laatste opnemingen het eerst van de laatste betalingen worden afgetrokken, wat in uw voordeel is.

De getrouwheidspremie wordt elk kwartaal aan u uitbetaald. Op de eerste dag van elk kwartaal ontvangt u de getrouwheidspremie voor het vorige kwartaal.

Wat zijn de voordelen van een spaarrekening?

Met een spaarrekening kunt u geld opzijzetten zonder beperkingen op te leggen aan uw dagelijks leven. Het is flexibel, want u stort geld wanneer u maar wilt en kunt het op elk moment opnemen. Uw geld is gegarandeerd tot 100.000 euro en u kent uw rendement op voorhand. Met de spaarrekening kunt u rente op uw geld krijgen. Het tarief is niet enorm, maar het is veilig. Het heeft ook een psychologisch aspect: het geld staat niet meer op uw lopende rekening en u bent minder geneigd het uit te geven aan onbeduidende zaken waar u later spijt van zou kunnen krijgen. Je spaart je geld voor de reden die jij kiest. Dit kan zijn om geld opzij te zetten voor de risico’s en noodgevallen van het leven. U kunt ook een doel stellen voor uw spaargeld: reizen, auto kopen, een aanbetaling voor uw huis, enz.

Vaak gestelde vragen - FAQ over spaarrekeningen

Een bank is een onderneming als alle andere en er bestaat altijd de mogelijkheid dat zij failliet gaat. Opdat de klanten hun vertrouwen zouden behouden en hun geld zouden storten, was een garantie nodig. Deze bestaat sinds 2008, met een garantiefondsbeschermingsregeling. Alle deposito’s en beleggingen zijn gegarandeerd, door alle financiële instellingen in België, tot een bedrag van 100.000 euro. Dit bedrag geldt voor elke financiële instelling.

Dit betekent dat u bijvoorbeeld 100.000 euro bij de ene bank kunt beleggen en 100.000 euro bij de andere, en dat uw beide beleggingen volledig zijn gegarandeerd.

Meer informatie daaromtrent in onze dossier: Garantie en bescherming voor uw spaarrekening

De termijnrekening is ook een spaarrekening, maar met beperkingen die de gereglementeerde spaarrekening niet heeft. De term rekening wordt gebruikt om rente te verdienen op geld waar u niet vrij over kunt beschikken. Zij biedt u een interessantere rentevoet dan de gereglementeerde spaarrekening. In ruil daarvoor hoeft u uw geld niet op te nemen voor de vervaldatum. De inkomsten van de termijnrekening zijn onderworpen aan belasting, via een bronheffing van 30%. De looptijd van de termijnrekening varieert van 1 maand tot 10 jaar. Aan het einde van de termijn hebt u de mogelijkheid om uw termijn te verlengen.

De rente kan echter verschillen van die van de eerste termijn. Het doel van de termijnrekening is om uw geld niet op te nemen voor de vervaldatum. U kunt deze rekening echter in geval van absolute noodzaak verbreken of om een vervroegde gedeeltelijke opname verzoeken. In dat geval verliest u uw uitkering en moet u mogelijk een vergoeding betalen die als verbrekingsvergoeding wordt beschouwd. Met de gereglementeerde spaarrekening zijn er geen dergelijke kosten, omdat u vrij over uw geld kunt beschikken zoals u wilt.