Sancties Rusland hebben effect op onze banken

13 Aug, 2014 | Krediet Nieuws

Rusland geld lenenRusland krijgt te maken met steeds meer sancties vanuit Europa, nu het land nauwelijks ingrijpt in het conflict tussen Oekraïne en de pro-Russische separatisten. De crash met vlucht MH17 boven dit grondgebied heeft voor meer olie op het vuur gezorgd, waardoor onder andere verschillende sancties versneld zijn ingevoerd. Uiteindelijk zal dit ook z’n effecten kunnen hebben op de Belgische economie. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Russische banken geen geld meer mogen lenen bij Europese banken, dus ook niet bij de Belgische banken.

Geld lenen door Russische banken

Banken lenen onderling geld bij elkaar, waarmee ze zorgen voor een degelijk financieel stelsel, op basis van een stabiele balans tussen vraag en aanbod. Als het gevolg van de sancties hebben de Russische staatsbanken niet langer de mogelijk om geld te lenen in Europa, waardoor ze daarvoor ook niet in België terecht kunnen. Zij kunnen uitsluitend nog geld lenen door gebruik te maken van de kanalen buiten Europa. Met name de sectoren die producten naar Rusland exporteren zullen te maken krijgen met de financiële gevolgen van de sancties, als consument zal u hier waarschijnlijk weinig van merken.

Minder vraag naar geld

De sancties voor Rusland zullen ook de Belgische economie treffen als het gevolg van een verstoring van de vraag en het aanbod. De vraag naar geld neemt ineens af, waardoor de banken te maken krijgen met een overschot dat ze niet zomaar kwijt kunnen. Ook de bedrijven die normaal gesproken producten exporteren naar Rusland krijgen hiermee te maken. Op het moment dat de Russen de financiering niet rond kunnen krijgen kan er geen handel plaatsvinden. Wat dat betreft hebben de sancties als het gevolg van de crash met vlucht MH17 en de oorlog die er aan de gang is in het gebied ook effecten op de Belgische markt voor het geld lenen.

Beperkte gevolgen consument

Voor u als consument zal er waarschijnlijk niets veranderen op het gebied van geld lenen. De kans is klein dat de rente er door beïnvloed zal worden, het zijn in plaats daarvan de beurzen voor beleggers die op dit moment een zware tijd doormaken. Wat dat betreft kunt u geld lenen op de manier zoals u dat gewend bent. De beperkingen op basis van de sancties gelden immers alleen voor de Russische staatsbanken die normaal gesproken behoorlijke bedragen aan geld lenen bij Europese banken.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+