Leningen samenvoegen

Wil je jouw maandelijkse aflossingen verlagen?  Dan vormt een hergroepering van jouw kredieten een mogelijke oplossing. Simuleer en vergelijk de verschillende krediethergroeperingsopties om een lagere maandlast te bekomen!

Simulatie criteria voor het samenvoegen van leningen

Bedrag
5000€ 75000€
Looptijd
12 maanden 120 maanden
7 aanbiedingen voor het samenvoegen van kredieten van 20000 op 60 maanden.
Ik bespaar tot 3.517,20 dankzij deze vergelijking.
Laatste rentevoet verificatie : 25/09/2023.
Mozzeno Samenvoegen van kredieten AA
8,79%
€ 409,89
€ 4.593,40
Elantis-Direct Hergroeperen van leningen
Hergroeperen van leningen elantis-direct
9,99%
€ 420,62
€ 5.237,20
Niet beschikbaar
Cetelem Leningen samenvoegen
Leningen samenvoegen cetelem
11,00%
€ 429,69
€ 5.781,40
Niet beschikbaar
Beobank Leningen samenvoegen
13,00%
€ 447,76
€ 6.865,60
loading...

Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten opladen ...

In de bovenstaande simulatie vind je verschillende aanbieders voor de hergroepering van kredieten. Vraag online, gratis en geheel vrijblijvend, een offerte aan om de beste voorwaarden en rentevoet te verkrijgen. Zo ontdek je of je dankzij het samenvoegen van jouw leningen de verschuldigde leningskosten kunt optimaliseren.

Leningen samenvoegen in België

Je autolening, je hypothecaire lening, een persoonlijke lening voor een droogkast… Soms heb je zoveel leningen tegelijkertijd lopen, dat je de bomen door het bos niet meer ziet. Bij het samenvoegen van leningen of hergroeperen van kredieten ga je jouw verschillende leningen samenvoegen in één enkele lening

Zo wordt het administratief- en financieel gedeelte niet alleen veel transparanter, je hoeft bovendien maar één aflossing te doen in plaats van meerdere.

Kredietconsolidatie - title

Bij het hergroeperen van je schulden tot één enkele lening, sluit je eigenlijk een nieuwe lening af voor het bedrag van al je leningen tesamen op een langere looptijd. Je blijft dus een lening afbetalen, net als een persoonlijke lening, een autolening of een renovatielening. Het belangrijkste verschil met bijvoorbeeld een persoonlijke lening is de toewijzing van het geleende bedrag. In het geval van een hergroepering van kredieten wordt het geleende bedrag gebruikt om andere leningen af te lossen. Naast de toewijzing en de rentevoet, die tussen verschillende krediettypes kunnen verschillen, zijn de regels die van toepassing zijn op leningen op afbetaling hier ook van groot belang, namelijk:

 • Je leent een vastgesteld bedrag,
 • Dat je moet terugbetalen over een vooraf bepaalde periode,
 • En met een vast tarief en vaste maandelijkse betalingen.

Welke voordelen biedt het samenvoegen van leningen?

1. Administratieve en financiële transparantie omdat je op het einde van de maand niet langer nauwlettend verschillende afbetalingen bij verschillende banken in de gaten moet houden. Bij het samenvoegen van leningen of krediethergroepering hoef je maar met één afbetaling rekening te houden. Zo heb je meer overzicht over je financiën en verminder je de administratieve lasten.

2. Eén aflossingsbedrag waardoor je precies weer welk bedrag er elke maand van jouw rekening wordt afgeschreven.
 

3. Een langere looptijd zodat je jouw maandelijkse lasten kunt verminderen. Zo kan je het totale bedrag dat je verschuldigd bent, verspreiden over een langere periode.

4. Een vaste rentevoet omdat jouw rente slechts berekend wordt op één enkele lening, wat voordeliger voor jou uitkomt. 
 

Wanneer is het de moeite waard om kredieten te hergroeperen?

Als je een beter tarief kunt krijgen

Wanneer het JKP (ofwel Jaarlijks Kostenpercentage) van leningen die je in het verleden hebt afgesloten hoger ligt dan dat van de hergroepering van kredieten, is het de moeite waard om jouw leningen samen te voegen. Het is dan goed mogelijk dat je minder rente betaalt en op lange termijn dan ook geld bespaart. Let hierbij wel op dat de rentetarieven voor samengevoegde leningen hoger liggen dan die van andere consumentenleningen.

Als je moeite hebt met het betalen van je maandelijkse aflossingen

Als je het moeilijk vindt om elke maand je leningen af te betalen, dan is een hergroepering van kredieten een goede optie. Meer dan ook gebeurt het dat mensen meerdere leningen hebben en daardoor overweldigd raken door de maandelijkse afbetalingen. Met het hergroeperen van kredieten kan je een oplossing vinden die beter bij je financiële mogelijkheden past en bovendien meer evenwicht biedt.

Leningen samenvoegen: het moet betaalbaar zijn

Je streeft bij het samenvoegen van leningen naar een vermindering van de totale maandelijkse betalingen. Dit wordt bereikt door leningen samen te voegen en de looptijd te verlengen. Een langere looptijd leidt tot lagere maandelijkse betalingen, hoewel je op langere termijn natuurlijk ook meer rente zal terugbetalen. De meerprijs die je betaalt, is echter niets vergeleken met de financiële lasten die je anders zou moeten terugbetalen.

Bereken hoeveel je bespaart door jouw leningen samen te voegen

Ben je van plan om jouw leningen te hergroeperen? Dan is belangrijk dat je vooraf even nagaat welk verschuldigd bedrag je moet terugbetalen. We maken dit even duidelijk met een voorbeeld hieronder:

Stel dat je momenteel drie leningen lopende hebt:

 1. Het nog te betalen saldo van de eerste lening bedraagt 6000 euro.
 2. Het openstaand bedrag van de tweede lening bedraagt 3000 euro.
 3. Het resterend saldo van de derde lening bedraagt 2000 euro.

Om het totale terug te betalen bedrag te berekenen, tel je alle openstaande bedragen bij elkaar op. Als je de rekensom uitvoert, 6000 euro + 3000 euro + 2000 euro, dan kom je uit op een totaal terug te betalen bedrag van 11000 euro.

In dit geval zou je een nieuwe lening moeten afsluiten voor 11000 euro om al je bestaande leningen terug te betalen. Let wel op, bij sommige kredietgevers betaal je helaas soms ook een boete wanneer je de oude leningen vroegtijdig aflost.

Wat kost een lening samenvoegen?

Bij verschillende kredietgevers betaal je helaas een boete wanneer je een lening vroegtijdig aflost. Je lost een lening vroegtijdig af wanneer je jouw oude leningen samenvoegt. Om zeker te weten of je geld bespaart met het hergroeperen van kredieten, is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoeveel die boete zal bedragen. Je kan dit enerzijds zelf bereken door alle voorwaarden van je leningen uit te pluizen. Anderzijds kan je natuurlijk ook jouw kredietverstrekker vragen wat het kost om jouw leningen in één keer af te lossen. Wettelijk gezien is deze boete beperkt tot maximaal 1% van het openstaande saldo indien de termijnen zich uitstrekken over meer dan 12 maanden en anders tot maximaal 0,5%.

Wat gebeurt er als je de samengevoegde lening niet kan terugbetalen?

Heb je na het samenvoegen van jouw leningen toch nog problemen om de nieuwe lening op tijd terug te betalen? Dan moet er toch een oplossing gevonden worden. Als dat niet lukt, heeft de kredietgever het recht om de overeenkomst te beëindigen. In dat geval moet je als schuldenaar nog steeds het volledige leenbedrag terugbetalen. De kredietverstrekker heeft dan ook het recht om de waarborg aanspreken, als dat er tenminste is. Bovendien kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.

Hoe werkt de tool voor een hergroepering van kredieten?

Een hergroepering van kredieten online aanvragen is tegenwoordig heel eenvoudig. Doorgaans moet je de onderstaande stappen nemen:

 1. Vul het bedrag in dat je wilt lenen en kies nadien de looptijd van de nieuwe lening. De simulator van de kredietverstrekker zal meteen berekenen hoeveel je maandelijks moet terugbetalen. Zorg dat je de lening kiest die het beste tarief biedt.
 2. De kredietverstrekker zal je enkele vragen stellen over je financiële situatie en gezinssamenstelling. Deze gegevens hebben de kredietverstrekkers nodig om jouw dossier zo goed mogelijk samen te stellen en je financiële situatie zo goed mogelijk in te schatten.
 3. Ben je tevreden met de rentevoet, maandelijkse afbetalingen en de algemene voorwaarden? Super! Verstuur dan je aanvraag door naar de kredietverstrekker waarbij je jouw samengevoegde lening kan afsluiten.
 4. Vervolgens zal de kredietverstrekker het CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) contacteren om na te gaan of je nog andere lopende leningen hebt lopen. Bij vragen zullen ze jou contacteren om informatie te bevestigen of aan te vullen.
 5. Van zodra jouw aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een offerte per e-mail. Mogelijks bellen ze je ook op.
 6. Ben je tevreden met de offerte? Dan zal de kredietverstrekker je nog vragen enkele documenten op te sturen om je persoonlijke lening online af te sluiten. Dit is vaak een kopie van de voor- en achterkant van je identiteitskaart, twee of drie van de meest recente loonfiches met bijhorende rekeninguittreksels van de loonstorting en, indien van toepassing, andere rekeninguittreksels van bijkomende inkomsten (bijvoorbeeld kinderbijslag en huurinkomsten).
 7. Van zodra alle documenten zijn ondertekend, wordt het volledige bedrag op je persoonlijke zichtrekening gestort.
 8. Nadien kan je jouw oude leningen vroegtijdig aflossen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px