Referte-indices laten ook in juli 2014 een daling zien

25 Jul, 2014 | Woonkrediet

Referte Index laagste stand ooitHypothecaire leningen met een variabele rentevoet ontlenen hun rentetarief aan de referte-indices, die ook in juli 2014 een dalende trend laten zien. Indien u een variabele rentevoet heeft kunt u deze jaarlijks, driejaarlijks of vijfjaarlijks herzien, afhankelijk van de formule waar u gebruik van maakt. De bank gebruikt de referte-index om de nieuwe hypotheekrente te berekenen, op basis van een A, C of E. De daling van de referte-index zorgt ervoor dat het geld lenen voordeliger wordt, waardoor u hiervan kunt profiteren.

Benadering diepterecord uit 2013

De referte-index A, voor jaarlijkse rentewijzigingen, laat in juli opnieuw een daling zien, nadat hier de rest van het jaar ook al sprake van is geweest. In juli daalt de index A van 0,121 naar 0,039 procent, wat betekent dat deze in de buurt komt van het diepterecord uit 2013. De referte-index A kwam toen uit op 0,036 procent, een record dat we waarschijnlijk zullen evenaren of zelfs ‘verbeteren’, op het moment dat er opnieuw een daling plaats zal vinden. Geld lenen voor een woning was dan nog nooit zo goedkoop.

Referte-index C en E

Ook de referte-index C en E, voor driejaarlijkse en vijfjaarlijkse wijzigingen, laten dalingen zien. Zij zorgen voor een nieuw diepterecord in 2014. De referte-index C daalde bijvoorbeeld van 0,308 naar 0,204 procent, de laagste waarde in de afgelopen jaren. De referte-index E laat met een daling naar 0,587 procent een vergelijkbaar patroon zien. Wat dat betreft zorgen de verschillende referte-indices dat het geld lenen nu relatief voordelig is, waardoor huizenbezitters met een variabele rentevoet binnen hun hypotheek nu maximaal kunnen profiteren van de ontwikkelingen binnen de markt.

Voordelig geld lenen

Wilt u geld lenen voor een woning, of denkt u na over het afsluiten van een woonkrediet met een variabele rentevoet? Op dit moment vormt dat een heel voordelige keuze, aangezien de rente laag staat en het zelfs mogelijk lijkt dat de rente nog verder zal dalen. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de rente de komende jaren ook weer op zou kunnen lopen, waardoor ook de maandlasten mee zullen stijgen. Een hypotheek met een variabele rentevoet kan voordeliger of duurder uitpakken, aan de hand van onder andere de ontwikkeling die de referte-indices laten zien en de hypotheekrente die de bank daar uiteindelijk aan koppelt.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+