Recordaantal klachten over leningen bij economische inspectie

11 Sep, 2014 | Krediet Nieuws

Klachten leningen economische inspectieDe economische inspectie ontving in 2013 een recordaantal klachten, van mensen en instellingen die op zoek waren naar een lening. Volgens de inspectie laten met name buitenlandse en niet-erkende kredietverstrekkers de kredietnemers vooraf veelal een verzekeringspremie betalen, of gebruiken zij het logo van bekende banken om klanten te misleiden. Volgens de inspectie is het van belang om contracten altijd nauwkeurig door te nemen en na te gaan of bijvoorbeeld de genoemde notaris in de stukken ook daadwerkelijk bestaat.

Enorm aantal klachten vanuit verschillende lagen van de samenleving

Opvallend genoeg zijn het volgens de economische inspectie niet alleen consumenten die te maken krijgen met wantoestanden bij leningen. De inspectie ontving in 2013 in totaal 469 klachten, die afkomstig waren van zowel consumenten, maar ook de centra voor welzijnswerk, de OCMW’s, advocaten en de toezichthouder FSMA. In 2011 ontving de inspectie nog maar 354 klachten, waardoor er sprake is van een duidelijke stijging. Het gaat bovendien om een recordaantal klachten, wat volgens de inspectie aangeeft dat een grote groep in België wanhopig op zoek is naar een krediet en daardoor minder kritisch is op bijvoorbeeld de contracten en voorwaarden.

Buitenlandse en niet-erkende kredietverstrekkers

De economische inspectie waarschuwt vooral voor leningen van buitenlandse en niet-erkende kredietverstrekkers. Zij maken handig gebruik van de sociale media om onder de aandacht te komen bij mensen in geldnood, maar zijn minder duidelijk over de voorwaarden. Met name Facebook-berichten lijken veelal aan te sporen tot het afsluiten van een lening, waarbij de ‘piraten’ verschillende trucs gebruiken om kredietnemers op te lichten.

Te gemakkelijk een lening afsluiten

Het is volgens de economische inspectie onder andere zorgwekkend dat consumenten en andere instellingen nauwelijks persoonlijke gegevens of loongegevens op dienen te geven, de kredietverstrekker maakt gebruik van een eenvoudige procedure en geeft aan direct tot de uitkering van het geld over te gaan. Bovendien maakt men nauwelijks een evaluatie van de terugbetalingsmogelijkheden van de leners, iets dat hen zou moeten waarschuwen voor dit type kredietverstrekker.
Het is volgens de economische inspectie lastig om de aanbieders van dergelijke leningen aan te pakken. Een plaatsing op een ‘zwarte lijst’ levert maar weinig op en het blokkeren van telefoon- of faxnummers gebeurt vaak achteraf, wanneer het al te laat is. Volgens de economische inspectie is het daarom van belang dat kredietnemers altijd zelf goed de voorwaarden en de contracten doorlezen, om eventuele oplichtingspraktijken te voorkomen.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+