Pas op voor frauduleuze trading platforms!

Als gevolg van talrijke ontvangen klachten heeft de FSMA onlangs nieuwe frauduleuze online handelsplatformen kunnen identificeren. 

Pas op voor frauduleuze trading platforms!

Valse reclame

De FSMA heeft onlangs klachten ontvangen van consumenten over nieuwe frauduleuze online handelsplatformen die actief zijn op de Belgische markt. Deze kwaadaardige platforms proberen de nieuwsgierigheid van potentiële slachtoffers te wekken door valse advertenties te publiceren op online videoplatforms of sociale netwerken. In de meeste gevallen is een bekend persoon te zien die reclame maakt voor een get-rich-quick scheme. Bovendien gebruiken deze platforms soms mobiele toepassingen om hun slachtoffers te lokken. 

Deze valse advertenties en mobiele toepassingen bieden meestal een virtuele valuta, handelstraining of software aan. Nadat ze op de advertentie hebben geklikt of de aanvraag hebben gedownload en hun persoonlijke gegevens hebben ingevuld, krijgen de slachtoffers meestal een telefoontje van de oplichters met een concreet investeringsvoorstel. Dit kan het kopen van aandelen inhouden, maar ook het beleggen in alternatieve producten of virtuele valuta. Andere frauduleuze platforms benaderen consumenten via nepaccounts op sociale netwerken of datingsites.

De FSMA heeft ook vastgesteld dat verschillende frauduleuze handelsplatformen de consumenten een zogenaamd “affiliate programma” aanbieden. Deze programma’s hebben alle kenmerken van een piramidespel.

Een vaak zeer agressieve aanpak 

Deze frauduleuze platforms gaan vaak zeer agressief te werk. De oplichters gaan soms zelfs zo ver dat ze consumenten proberen over te halen hen de afstandsbediening van hun computer te geven zodat ze zelf bepaalde overschrijvingen kunnen doen. Bovendien proberen de criminelen hun slachtoffers over te halen steeds grotere bedragen te betalen. Daartoe beweren zij dat een laatste betaling nodig is om hun fondsen vrij te geven. 

De getuigenissen van de slachtoffers van deze fraude zijn ondubbelzinnig: 

  • Ze slagen er nooit in om hun geld terug te krijgen, of
  • Zij kunnen simpelweg geen contact opnemen met het platform waarmee zij hun geld hebben geïnvesteerd.

In deze gevallen gaat het zeer waarschijnlijk om beleggingsfraude. De fraudeurs handelen niet alleen zonder de nodige toestemming, maar verduisteren ook het geïnvesteerde geld. Aangezien de fraudeurs meestal in het buitenland wonen, krijgen de beleggers hun geld vaak nooit terug.

GeldBank.be stelt enkel tradingsplatformen voor die over de nodige vergunningen beschikken.

Welke online handelsplatformen moet ik vermijden?

In de afgelopen weken zijn veel nieuwe online handelsplatforms op het web verschenen. De FSMA raadt u ten stelligste af om in te gaan op beleggingsaanbiedingen van de volgende platformen: 

ApexCryptoLive
Beheer van activa
BatCoin
Bod-IV
Bitnexltd
Bn93
Caplita
Capital365
Capital-Whale
Coine-ex (gekloond bedrijf)
Coinsdesk (gekloond bedrijf)
FHN Capital
FortuneFX
FTMTrade
GlobalOneMarkets
GMT investeringen
Investeer Denk
Marlpark LTD
Martyn Service (gekloond bedrijf)
WinstVisie
RCE Bank
Roisea
Spotchains
Traderactive
TSXOTC
Uni-co
Vestapros
Vexxsel
XproGlobal

Hoe fraude voorkomen? 

Om elk risico op fraude te vermijden, raadt de FSMA de consument aan om steeds de identiteit na te gaan van de onderneming die een belegging voorstelt (maatschappelijke zetel, land van vestiging, naam van de onderneming, enz.) Het legt uit dat u nooit een bedrijf moet vertrouwen dat niet duidelijk herkenbaar is. 

Bovendien moet u altijd nagaan of het bedrijf in kwestie over de vereiste erkenningen beschikt. Pas ook op voor “gekloonde bedrijven”. Gekloonde ondernemingen zijn ondernemingen die zich voordoen als andere ondernemingen (die zelf gereglementeerd zijn) maar er in feite geen verband mee houden. Om dit soort fraude te voorkomen, kunt u de contactgegevens en e-mailadressen van de bedrijven in kwestie onderzoeken. 

Pas op voor frauduleuze tradingsplatforms!

U moet dus meer dan ooit voorzichtig zijn wanneer u overweegt online geld te beleggen. Als u twijfels hebt over een handelsplatform, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de FSMA via haar Consumer Contact Form.

Als u helaas al slachtoffer bent van beleggingsfraude, raadt de FSMA u aan om klacht in te dienen bij de lokale politie of gerechtelijke autoriteiten. En als criminelen erin geslaagd zijn de controle over uw computer over te nemen en overschrijvingen uit te voeren, wordt u ook aangeraden contact op te nemen met uw bank of, indien nodig, uw wachtwoorden te wijzigen. 

Voor meer advies over hoe u zich kunt beschermen tegen frauduleuze handelsplatformen, kunt u terecht op de pagina “Hoe fraude herkennen en vermijden” van de FSMA-website.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px