Overheden kunnen opnieuw geld lenen tegen negatieve rente

29 Jan, 2015 | Krediet Nieuws

Europese Centrale Bank  - lening negative renteDe rente staat historisch laag, waardoor we al enkele gevallen hebben gezien waarin overheden geld kunnen lenen tegen een negatieve rente. De Belgische overheid wist al eerder geld te lenen tegen een negatieve rente en onlangs is ook Nederland daar opnieuw in geslaagd. Dat betekent dat een geldlening geen geld kost, maar dat deze een (klein) rendement oplevert. Het zijn vooral staatsobligaties die voor een negatieve rente worden afgenomen, een relatief veilige investering die investeerders in ieder geval de zekerheid geeft dat hun geld veilig is.

Zeer lage rentestanden

De rentestanden stonden nog nooit zo laag, de Europese Centrale Bank heeft het nulpunt haast bereikt. Dat betekent dat het lenen van geld ontzettend voordelig is, al levert het sparen van geld aan de andere kant relatief weinig op. De lage rentestanden zijn vooral interessant voor overheden en bedrijven die geld willen lenen en in mindere mate voor consumenten die een krediet willen afsluiten. Bedrijven en consumenten die geld over hebben kunnen daar helaas slechts een beperkt rendement op maken, waardoor zij zullen hopen op betere tijden waarin de economie weer harder gaat draaien.

Geld ontvangen over geldlening

Een negatieve rente op een geldlening zorgt voor inkomsten, in plaats van kosten. Een rente van 1% per jaar over een bedrag van €10.000 kost bijvoorbeeld €100 aan rente per jaar, een negatieve rente van -1% per jaar zou een bedrag van €100 per jaar opleveren. De investeerder betaalt in dat geval een bedrag per jaar, om het geld aan te mogen bieden. Dit is een bijzondere situatie, die op de consumentenmarkten niet voorkomt. Dit heeft te maken met de marge die de banken rekenen tussen de rentes die zij betalen (of zouden kunnen ontvangen, in zeer uitzonderlijke gevallen) en het bedrag dat zij consumenten in rekening brengen.

Goedkoop geld lenen voor consumenten

Consumenten in België en ook in Nederland kunnen helaas geen geld lenen tegen een negatieve rente. Dat neemt echter niet weg dat ze op dit moment wel gebruik kunnen maken van heel scherpe tarieven. Een autolening in België was bijvoorbeeld nog niet eerder zo goedkoop en ook hypothecaire kredieten kennen scherpe intrestvoeten. Het is wat dat betreft een goed moment om geld te lenen, met name in combinatie met een vaste rentevoet. De kosten voor het krediet kunnen de komende jaren dan niet zomaar oplopen wanneer de rente weer stijgt.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+