Instantoverschrijving nu mogelijk

Het Uitwisselingscentrum en Verrekening – UCV – heeft aangekondigd dat Instantoverschrijving voortaan mogelijk zijn. Deze aankondiging ging in op 4 maart 2021 en 16 banken doen mee. Hier leest u hoe u geld kunt versturen en ontvangen via uw lopende rekening.

Onmiddellijke overschrijvingen

Wat is het UCV?

Het UCV, de Het Uitwisselingscentrum en Verrekening, is een platform dat in 1974 door Belgische banken is opgericht. Het is een geautomatiseerd interbancair betalingssysteem voor transacties van kleine bedragen. De NBB (Nationale Bank van België) houdt toezicht.

De opdrachten van de UCV

De taak van het UCV bestaat erin de interbancaire betalingsstromen van de verschillende banken te beheren. Zij zorgt voor de beveiliging en het risicobeheer.

Door zichzelf in het centrum van de activiteiten te plaatsen, fungeert het UCV als tussenpersoon tussen banken en beheert zij de stroom van kleine geldloze betalingen tussen particulieren, bedrijven en overheden.

In concreto wisselt de UCV gestandaardiseerde transactie-informatie uit in het kader van de SEPA-regelgeving en zorgt zij ervoor dat betalingsberichten worden doorgegeven. Het voert dagelijks betalingsopdrachten uit tussen de actoren die aan de uitwisseling deelnemen.

Zie ook ons dossier over de verschillende betaalmiddelen in België en de BIC/SWIFT Code logika net zoals de IBAN system.

Opening naar Europa

Sinds 2013 is het UCV partner geworden van een nieuw Europees betalingsplatform. Dit platform wordt beheerd door STET (Systèmes Technologiques d’Échange et de Traitement), een in 2004 opgerichte onderneming die clearingdiensten voor retailbetaalinstrumenten aanbiedt.

Het UCV gebruikt STET dus als onderaannemer voor de operationele en technische verwerking van informatiestromen en betalingen. Dit betreft SEPA Credit Transfer (SCT), SEPA Direct Debit (SDD Core en B2B) en alle kaart- en chequetransacties.

Het platform wordt beheerd door het CORE-systeem (COmpensation REtail) om ervoor te zorgen dat bij alle procedures en transacties de SEPA-regels worden nageleefd. Elke ledengemeenschap neemt deel aan het bestuur van het platform, waardoor zij kunnen profiteren van het economische voordeel van massale wereldwijde volumes.

De komst van instant betalingen

Op 6 juli 2017 heeft het UCV een contract ondertekend met STET. Het doel is de ontwikkeling van het “instant payments clearing & settlement platform”, oftewel instant payments in België.

Tot op heden zijn hier de partners die de overeenkomst reeds hebben ondertekend, wetende dat sommigen meerdere bankinstellingen vertegenwoordigen:

 • Argenta Spaarbank
 • AXA Bank
 • Bank J. Van Breda
 • Banque Nagelmackers
 • Belfius Bank
 • BNPPF
 • CPH Bank
 • Crelan
 • Europabank
 • ING Belgium
 • KBC Bank
 • VDK Bank

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px