Ondernemers kunnen makkelijker geld lenen dankzij Brussel

07 Oct, 2015 | Krediet Nieuws

Geld lenen brusselBrussel wil ondernemers gaan helpen om geld te lenen. Die mogelijkheden komen er overigens niet alleen voor Belgische zaakvoerders, het gaat bovendien om andere ondernemers in Europa. Het is op dit moment vaak lastig om geld te lenen voor een onderneming, na het losbreken van de economische crisis houden de banken het geld veelal voor zichzelf. Brussel wil er nu voor gaan zorgen dat het gemakkelijker wordt om geld te lenen van een investeerder, bijvoorbeeld door de regelgeving op dit gebied aan te pakken.

Actieplan vanuit Brussel

In Brussel heeft de Europese Commissie een heus actieplan opgesteld om het geld lenen voor ondernemers gemakkelijker te maken. Het is volgens de commissie onder andere van belang dat de kosten omlaag gaan en dat er minder sprake zal zijn van regelgeving. Bovendien moet het gemakkelijker worden om een stapel leningen (zoals hypotheken) te bundelen en door te verkopen. Als dat middel weer goed wordt ingezet moet het volgens de commissie mogelijk zijn om 100 – 150 miljard euro aan extra geld beschikbaar te maken, waardoor ondernemers in België en diverse andere landen daar de vruchten van kunnen plukken.

Gunstig effect op economische groei

Uiteraard houdt Brussel er rekening mee dat het geld lenen op een meer veilige manier dient te gebeuren, zodat er zowel op de korte als de lange termijn sprake is van een gunstige uitwerking op de economische groei. Het is op dit moment van belang om de groei verder door te laten zetten, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de resultaten op de lange termijn. Volgens de Europese Commissie brengen alternatieve vormen van financiering zoals crowdfunding interessante kansen met zich mee, omdat de ondernemers dan minder afhankelijk zijn van banken. Het is daarom goed om de regelgeving op dit gebied te versoepelen.

Minder regels bij geld lenen

Brussel wil er vooral voor zorgen dat het aantrekkelijk wordt om te investeren in de infrastructuur, door de regels op dit gebied te versoepelen. Onder andere verzekeraars krijgen de mogelijkheid om gemakkelijker te investeren. Uiteindelijk moet dit er ook voor de kleinere ondernemers voor zorgen dat het gemakkelijker wordt om geld te lenen. De kapitaalmarktfunctie moet hersteld worden, om ervoor te zorgen dat het geld weer in beweging komt. Dat is immers de basis voor economische groei, waar we zowel in België als in de rest van Europa aan toe zijn na een aantal magere jaren.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+