Nu investeren in zonnepanelen, of wachten?

groene lening voor zonnepanelenDe aanschafprijs van zonnepanelen inclusief randapparatuur en installatie is de afgelopen periode fiks gedaald. In 2008, het jaar dat zonne-energie goed op gang kwam in België, bedroeg de gemiddelde prijs per kilowattpiek nog 5000 euro. Momenteel kan al voor gemiddeld 2000 euro per kilowattpiek een systeem worden geïnstalleerd. Een doorsnee gezin (2 volwassenen en 1 kind) heeft een 4 kilowattpiek installatie nodig om het totale jaarlijkse stroomverbruik van 3500 kilowatt te compenseren. Aan deze klus hangt anno 2016 een gematigd prijskaartje van 8000 euro. Toch staan woningbezitters nog voor een dilemma. Moeten ze de installatie nu laten uitvoeren, of is het beter om te wachten tot de prijs van zonnepanelen nog verder zakt?

Kan de prijs voor zonne-energie nog verder omlaag?

Vanwege schaalvergroting bij de productie van zonnepanelen in voornamelijk Duitsland en China zal de prijs ongetwijfeld blijven afnemen. Echter, heeft de prijs van zonnepanelen tegenwoordig veel minder invloed op de prijs van een volledige fotovoltaïsche installatie, zoals dit technisch wordt genoemd. De panelen maken gemiddeld maar de helft van de totaalprijs uit.

Naast panelen zitten in de installatie ook een omvormer (maakt de opgewekte stroom geschikt voor het elektriciteitsnet), een groenstroom regelaar (meet hoeveel stroom de installatie produceert), bevestigingsmaterialen, kabels en arbeidskosten (+/- 15%). De prijzen van deze componenten zullen in de nabije toekomst niet of nauwelijks afnemen. Dus indien de prijzen van zonnepanelen in de komende 5 jaar opnieuw halveren, wat best mogelijk is, zal dit slechts 25% van de totaalprijs afhalen. Een gemiddelde 4 kilowattpiek installatie (16 zonnepanelen op het dak) kan in 2021 ongeveer 6000 euro kosten.

Terwijl u wacht schijnt de zon

De besparing die zonnepanelen oplevert is afhankelijk van het rendement van de installatie (dakconstructie, richting t.o.v. de zon), het tarief van de stroomleverancier, de kosten die de netbeheerder in rekening brengt om uw extra zonne-energie te distribueren en de voordelen die de lokale overheid toekent. Een 4 kilowattpiek installatie kan afhankelijk van deze factoren een besparing tussen 500 euro en 900 euro per jaar opleveren.

Zelfs in het minst gunstige geval bespaart u met de omschakeling naar zonne-energie in totaal 2500 euro in vijf jaar tijd. Het heeft daarom weinig baat om te wachten op een prijsverlaging van de installatie. Indien u beslist heeft dat u vroeg of laat zonnepanelen op uw dak wil plaatsen, dan kunt u dit liever zo vroeg als mogelijk doen.

Ik deel het op :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *