Neobank 2023 Vergelijking
Wat is een neobank? De neobank is een bank die 100% digitaal is. Ze heeft geen fysieke contactpunten zoals kantoren en loketten. Al uw bankverrichtingen worden voornamelijk vanaf uw smartphone aangestuurd en beheerd.
De voordelen ervan liggen in de goedkopere tarieven en het vermogen om efficiënter te reageren dan het traditionele bankieren. Deze manier van werken is ook een beetje anders dan de zogenaamde “mobiele” banken, zoals we hieronder zullen bespreken.
Favoriete keuzes van de redactie

- Ook gratis
- Openingssnelheid
- Mastercard kaart maar ook Maestro
- 3 formules: Premium - Joint - Business
- Voordelige wisselkoersen - reizigers +++

- Gratis spaarrekening
- Volledig online accountbeheer
- Mastercard en IBAN rekening inbegrepen
- 3 beschikbare rekeningformules EASY
- Betaling zonder kosten en los van de valuta

- Gratis
- Volledig online accountbeheer
- Inclusief Mastercard rekening en kaart
- 3 formules: Standard - Premium - Metal
- Gratis internationale overschrijvingen
De nieuwste neo-bank, een product van de groep BNP Paribas, Banque Nickel biedt de mogelijkheid om in 5 minuten een rekening te openen. Vervolgens ontvangt u uw kaart via een partnerboekhandel. => meer weten over Nickel
Wat zijn de fundamentele verschillen tussen een klassieke bank en een neobank?
Een lichtere structuur
De neobank is afgeleid van FinTech, een term die wordt gemaakt door de samentrekking van de woorden “financiën” en “technologie”. Deze financiële industrie die technologie gebruikt om financiële activiteiten te verbeteren is niet ontstaan met smartphones. Er werd al mee geëxperimenteerd in de jaren 80 & 90 van de vorige eeuw. Door de financiële crisis van 2008 kon deze technologie zich pas echt ontwikkelen. Met het massale gebruik van smartphones kon FinTech eindelijk een grootschalige B2C (Business To Consumer) activiteit worden. Zij begon vervolgens haar financiële diensten aan particulieren aan te bieden.
De startups hebben zich niet vergist en hebben zich snel in de wereld van de neobanken gestort. Het eerste argument is dat ze minder kosten maken dan een conventionele bank. Hun vaststelling is eenvoudig: iedereen heeft een bankrekening nodig en de allereerste klacht van klanten is dat ze nooit weten wat de kosten ervan zijn.
"Met een neobank kies je voor gerechtvaardigde kosten, de tarieven zijn transparant en zonder verrassingen."
De neobanken zijn gratis of bijna gratis.
Wat voor veel telt in dit economische systeem is in de eerste plaats de afwezigheid van fysieke contactpunten. Bankfilialen vertegenwoordigen een kolossale investering in materiële middelen, maar ook in personeelskost. Het is voor een bank bijna altijd noodzakelijk om het nationale grondgebied te bestrijken en vervolgens de andere landen waar de bank gevestigd is, hetgeen de situatie nog ingewikkelder maakt. De neobank heeft geen regionale structuur, ook al heeft ze personeel om haar activiteiten te beheren en de klant te adviseren. Aangezien de kosten in vergelijking met traditionele banken niet dezelfde zijn, kan het zich veroorloven om de kosten te verlagen.
U zult vaak slogans zien die de kosteloosheid van de neobanken aanprijzen. Maar niet alles kan gratis zijn. Het blijven banken, geen filantropische organisaties. Neobanken zijn altijd goedkoper dan een conventionele bank. Maar u moet betalen zodra u uit het basispakket komt en u toegang wilt krijgen tot uitgebreidere diensten. Dit komt omdat neobanken zichzelf niet kunnen betalen met leningen en hypotheken; ze moeten immers andere bronnen van inkomsten vinden om van te kunnen leven.
Een gemakkelijker beheer
De neobank onderscheidt zich ook door zijn eenvoud. U kunt in een paar minuten een account aanmaken vanuit elk deel van de wereld. Sommige banken vroegen ooit om inkomensvoorwaarden of verplichtingen zoals het domiciliëren van uw salaris. Maar dankzij de druk van de concurrentie is dit vandaag de dag eigenlijk niet langer het geval.
"Je kunt een rekening openen in slechts enkele minuten vanuit elk deel van de wereld."
U beheert uw rekening vanaf uw smartphone en soms vanaf uw computer. Met uw bankkaart kunt u transacties uitvoeren bij winkeliers, bij geldautomaten en bij online aankopen.
Gratis of op zijn minst gereduceerde wisselkosten
De wisselkosten kunnen gratis of in ieder geval goedkoper zijn dan bij een traditionele bank. U kunt overal ter wereld aankopen doen zonder dat u daarvoor prohibitieve kosten in rekening worden gebracht, zelfs buiten de Eurozone. Als u veel reist of een expat bent, wordt een rekening bij een neobank nog interessanter.
Wees echter voorzichtig met de beperkingen die de neobank kan stellen. Als er weinig of geen kosten verbonden zijn aan opnamen in het buitenland, kan er een drempel worden vastgesteld. Daarnaast betaalt u kosten die vergelijkbaar zijn met die van een traditionele bank.
Voor geldtransacties naar het buitenland geeft de neobank gewoon de kosten door die de buitenlandse bank in rekening brengt, zonder er iets aan toe te voegen. Dit is dus interessanter dan bij een traditionele bank.
Als u een expat bent of veel reist, vraag uzelf dan af wat de limieten zijn en wat de kosten zijn. Sommige neobanken bieden u pakketten van het hogere segment aan, die niet gratis zijn, maar die de limieten verhogen en u veel kosten doen besparen. Het is aan u om de berekening te doen op basis van uw persoonlijke situatie.
Wat zijn de sterke punten van een neobank?
De toepassingen, het gemak en de gebruiksvriendelijkheid zijn logischerwijs de sterke punten van neobanken. Ze zitten vol met interessante functies, soms met gadgets, maar altijd eenvoudig te gebruiken. U kunt een gedetailleerde geschiedenis bekijken, foto’s toevoegen aan betalingsbewijzen. Alsook het bedrag naar boven afronden om een jackpot op te bouwen, een rekening delen en zelfs toegang krijgen tot een virtuele kluis waarin u uw kostbare gegevens opslaat, enz.
Het vermogen van historische banken om zich aan te passen aan de digitale wereld mag echter niet worden onderschat. Ze werken hard aan het verbeteren van hun online diensten. Hun webportalen op het internet zijn net zo flexibel en toegankelijk als hun steeds krachtigere smartphone applicaties.
Zijn de neobanken veilig?
Het geld dat u op een neobank-rekening stort is net zo veilig als op een traditionele bankrekening. Het enige wat u hoeft te doen is te controleren of de neobank die u kiest een bankvergunning heeft. Uw geld is in dit geval dus gegarandeerd in het geval van een faillissement van de bank.
Neobanken worden nauwlettend gevolgd door de financiële toezichthouders. Hetgeen hen dwingt de meest efficiënte instrumenten in te zetten om veiligheidslacunes te bestrijden en alle systemen voor het witwassen van geld te blokkeren.
Online bank of neobank?
Online bankieren, mobiel bankieren, digitaal bankieren, neobankieren: de termen worden meestal door elkaar gebruikt, alhoewel er nuances zijn. De online banken zijn dochterondernemingen van grote groepen, terwijl neobanken onafhankelijk zijn.
Oorspronkelijk zijn neobanken alleen betalingsinstellingen, terwijl online banken kredietinstellingen zijn. Dit betekent dat u met deze laatste toegang hebt tot diensten die complementair zijn aan de eenvoudige bankrekening: aanvullende producten zoals gereglementeerde of ongereglementeerde spaarrekeningen, levensverzekeringen, consumenten- of woningkredieten, enz. Niets is echter in steen gebeiteld en de neobanken beginnen zich te diversifiëren, dankzij het verkrijgen van hun bankvergunning.
De online banken die uit het traditionele bankieren zijn voortgekomen, zijn allemaal gemoderniseerd en bieden hun klanten een gepersonaliseerde ruimte op het internet aan, evenals toegang via een smartphone-applicatie.
- 100% mobiel
- Geen verplichting qua middelen
- Uw rekening openen in enkele minuten
- Prepaid bankkaart
- Geen fysiek contactpunt
- Geen afhankelijkheid met een grote groep
- Beperkt of geen aanbod qua kredieten en leningen
Wat zijn de nadelen van neobanken?
Bij de opkomst van de neobanken waren de aangeboden diensten zeer beperkt. Daardoor waren de klanten terughoudend om de sprong te wagen wegens een gebrek aan vertrouwen. Het is moeilijk om uw geld te vertrouwen aan een “merk” waarvan u alleen virtueel weet dat het bestaat. Er was ook een zekere angst om alles alleen te moeten doen. Wat moet u doen als u op een dood spoor zit en niet in staat bent om uw bankzaken te regelen? Er is namelijk geen mogelijkheid om naar een filiaal te gaan en het probleem face-to-face met een adviseur af te handelen.
De neobanken moesten een geruststellende klantenservice opzetten en nu kan u gemakkelijk met hen contact opnemen, zowel online, via chat, e-mail en soms zelfs via de telefoon. Deze toegang tot een adviseur heeft bijgevolg elk gevoel van wantrouwen weggenomen.
Met een neobank kunt u geen gebruik maken van een chequeboekje of contante stortingen doen. Als uw bedrijf bijvoorbeeld vereist dat u gebruik maakt van dit soort diensten (als u bijvoorbeeld een handelaar bent), moet u een online bank kiezen die een dochteronderneming is van een traditionele bank en die haar filialen gebruikt als een contactpunt. Als u bijvoorbeeld een rekening opent bij Hello Bank, kunt u gebruik maken van de BNP Paribas distributienetwerken waarvan deze is afgeleid.
"Het is zeldzaam dat neobanken een krediet, lening of verzekering aanbieden, tenzij ze de juiste goedkeuring verkrijgen."
Buitenlandse rekeningen
Wel, het is geen echt nadeel, maar je moet er gewoon wel over nadenken. De neobank is gevestigd in het buitenland. U moet dus uw rekening aangeven bij de belastingdienst. Inderdaad, Belgen vallen op door hun afwezigheid in de neobanksector, dus uw neobank is bijgevolg buitenlands en uw rekening wordt als buitenlands beschouwd. Vergeet dus niet deze rekening op te nemen in uw belastingaangifte om eventuele sancties te vermijden.
Een onpersoonlijke service
Klassieke banken en kredietverstrekkers leggen de nadruk op de persoonlijke dienstverlening aan hun klanten. België loopt in dit opzicht voorop, waarbij de grote banken hun uiterste best doen om een dicht netwerk van filialen te creëren en te behouden. In ons land, net als in het buitenland, is er echter een tendens naar een vermindering van het aantal loketten, met filiaalsluitingen zowat overal. Dit type structuur begint moeilijk rendabel te worden, zelfs voor sterke historische banken.
Hoe een rekening openen bij een neobank
Om een rekening te openen in een neobank heeft u slechts enkele minuten en een smartphone nodig. Er wordt u gevraagd om een identiteitsbewijs, soms een bewijs van domicilie/verblijfplaats, en u hoeft alleen maar de instructies in de aanvraag te volgen om uw rekening aan te maken.
U ontvangt snel alle informatie over uw nieuwe bankrekening, met een RIB die u toelaat om overschrijvingen te ontvangen of te versturen, een bankkaart en uw toegang tot uw persoonlijke login op de neobankapplicatie.
De bankkaart heeft dezelfde functionaliteiten als een traditionele bankkaart. Het is beveiligd met een viercijferige pincode en maakt het mogelijk om uw aankopen in winkels, online of bij de geldautomaat te betalen.
Met uw persoonlijke login kunt u uw overschrijvingen, meldingen, blokkering van kaarten en alle extra diensten beheren, afhankelijk van de bank die u hebt gekozen. Alsook de wijziging van de pincode, verschillende meldingen beheren, de mogelijkheid om een jackpot aan te maken, toegang tot een virtuele kluis, enz.
De drie grote spelers in de wereld van neobanken
Drie neobanken zijn op dit moment actief en kennen een exponentieel succes. Alle drie hebben ze een Europese bankvergunning die u op uw rekening gestorte vermogen verzekerd tot 100.000 euro in geval van een faillissement. Dit vermogen is verre van verwaarloosbaar, aangezien verschillende neobanken al een faillissement hebben aangevraagd.
N26
N26 is een Duitse bank, opgericht in 2013 door Valentin Stalf en Maximilian Tayenthal. Ze werd in 2015 op de Duitse markt gelanceerd. Het succes van de bank was onmiddellijk en werd snel uitgebreid tot buiten de grenzen van het land, in heel Europa dus.
Deze neobank heeft grote ambities en vooral de ambitie om rechtstreeks te concurreren met de traditionele banken door het verkrijgen van een bankvergunning die haar in staat stelt dezelfde aanvullende diensten aan te bieden, namelijk sparen, lenen en verzekeren.
N26 garandeert een rekening te openen binnen de 8 minuten. Het aanbod is zonder inkomensvoorwaarden, geen stortingsvoorwaarden en geen provisies op betalingen in het buitenland. De bijbehorende bankkaart is een Mastercard.
Bunq
Bunq is in 2012 in Nederland opgericht door Ali Niknam. Deze neobank is in 2018 met succes in Europa gelanceerd en heeft zich in vele andere landen reeds gevestigd.
De slogan is “De bank van de vrijheid”. U heeft 100% controle over uw rekening via de applicatie. Bunq wil u helpen bij het beheer van uw budget en heeft een soort van uitgaven-categorisatie opgezet waarmee u sub-rekeningen kunt openen voor bepaalde uitgaven zoals winkelen, vakanties, hobby’s, enz.
Het biedt ook het jackpot-systeem aan door af te ronden naar de volgende euro. Bunq is beschikbaar in 7 talen en garandeert u een gemakkelijke relatie met haar adviseurs die gevestigd zijn in meer dan 30 landen, per e-mail of online assistentie.
Sinds kort biedt Bunq ook een spaarrekening aan met een actueel rendement van 1,56%.
Revolut
Revolut is de belangrijkste concurrent van N26. Het werd in 2014 opgericht door Nikolaj Storonskij en Vlad Jatsenko en is, in tegenstelling tot wat de merknaam zou vermoeden, een Britse neobank. Sindsdien is het overal in Europa geïnternationaliseerd, maar ook over de hele wereld, in regio’s tot aan Singapore of Australië.
Het duurt maar een paar minuten om de rekening te openen. Revolut is voor iedereen, maar geeft een duidelijk signaal af aan expats en frequente reizigers door de internationale diensten te benadrukken. De makers van Revolut stellen dat ze “niet geloven in financiële grenzen” (sic) en bieden daarom zeer interessante transacties aan, met minimale kosten, in meer dan 150 valuta.
De applicatie biedt alle klassieke functies, met de mogelijkheid om uw uitgaven te categoriseren om uw budget beter te beheren, aanpasbare meldingen en de mogelijkheid om de bovenste euro naar boven af te ronden om het kleine wisselgeld in een jackpot te zetten. Deze nieuwe jackpot trend wordt zeer populair. U beseft op dat moment niet dat er een klein bedrag van u wordt afgenomen, maar als u eenmaal de jackpot opent, heeft u het genoegen om te merken dat die vele kleine beetjes helpen om een som op te bouwen.
Inhoudstafel
VDK Bank werd in 1926 opgericht als spaarbank voor arbeiders die toen geen toegang hadden tot commerciële banken. Vandaag de dag biedt VDK Bank als onafhankelijke, ethische en duurzame bank zowel bankproducten als krediet-, spaar- en beleggingsoplossingen aan.

Wat is VDK Bank ?
VDK Bank, opgericht in 1926, biedt milieubewuste consumenten toegang tot ethisch bankieren. VDK biedt een breed scala aan duurzame financiële producten en diensten, zowel digitaal als via hun kantorennetwerk. Daarnaast ondersteunt de afdeling Bedrijven en Organisaties de overheid, maatschappelijke instellingen, bedrijven en non-profitorganisaties.
VDK Bank bedient momenteel meer dan 142.000 mensen, bedrijven, openbare instellingen en non-profitorganisaties via haar 75 kantoren in heel Vlaanderen.
VDK : een duurzame bank
Als ethische en duurzame bank herinvesteert VDK de ingezamelde gelden, zoals spaargeld, verzekeringspremies of de maandelijkse rente op de leningen van hun klanten, in ethische en duurzame initiatieven. Om een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst, hanteert VDK een ethische code voor elke uitgave of herinvestering. Bovendien volgt zij strikte voorschriften en procedures om haar klanten volledige, duidelijke en transparante informatie te verstrekken. Zo wil VDK ervoor zorgen dat haar klanten erop kunnen vertrouwen dat hun geld goed wordt beheerd en geïnvesteerd in de projecten die voor hen belangrijk zijn.
Welke producten en diensten biedt VDK Bank aan ?
VDK Bank biedt een breed scala aan financiële producten en diensten :
VDK bankdiensten
Met de mobile@vdk applicatie geeft VDK haar klanten eenvoudige, snelle en veilige toegang tot tal van diensten zoals :
- Het uitvoeren van banktransacties,
- Berichten bekijken,
- Het downloaden van bijlagen,…
Daarnaast kunnen ze met VDK ook snel betalingen doen met hun smartphone via de Payconiq by Bancontact applicatie.
VDK bankproducten
VDK verdeelt twee bankrekening oplossingen :
De GiroPlus rekening-courant
De GiroPlus zichtrekening van VDK is een zichtrekening waarmee u eenvoudig en veilig al uw dagelijkse bankzaken kunt regelen. U kunt betalingen, overschrijvingen en stortingen doen via internetbankieren of aan het loket. Met een GiroPlus betaalrekening kunt u naast een creditcard ook een of meer betaalpassen aanvragen.
De lopende rekening van Jovo
De Jovo-zichtrekening is een goedkope zichtrekening voor jongeren van 10 tot 24 jaar. Deze rekening biedt u vele mogelijkheden, zoals geld opnemen bij geldautomaten, online of in winkels betalen en bankieren met uw smartphone of tablet.
Als u minstens 16 jaar oud bent, kunt u zelf een zichtrekening bij Jovo openen door een afspraak te maken in een kantoor. Als u jonger bent dan 16 jaar, heeft u de handtekening van een ouder nodig.
Let op ! De voorwaarden van de Jovo-zichtrekening veranderen vanaf 1 maart 2023. De maximumleeftijd wordt verhoogd tot 30 jaar en de rekening krijgt de naam YouCount-zichtrekening.
VDK leningen
Of u nu het huis van uw dromen hebt gevonden, een nieuwe auto wilt kopen of geld nodig hebt voor een persoonlijk project of onverwachte uitgaven, VDK Bank biedt passende kredietoplossingen :
Hypothecaire lening
Er zijn verschillende VDK-hypotheekoplossingen. Afhankelijk van uw project en uw situatie kunt u de woninglening kiezen die het best bij uw behoeften past :
- De hypotheek om je huis te kopen.
- De renovatielening met rentesubsidie als u de nieuwe eigenaar wordt van een woning maar deze een volledige renovatie nodig heeft.
- De bullet hypotheek als je genoeg geld hebt om je huis zelf te betalen, maar er liever geen gebruik van maakt.
- De overbruggingshypotheek als u een huis koopt of (ver)bouwt, maar uw oude woning nog niet is verkocht.
Autolening
De VDK autolening is bedoeld voor de aankoop van een nieuwe, directie- of tweedehandswagen. U kunt er ook een fiets, een elektrische fiets, een stacaravan, een caravan of een motorfiets mee financieren.
U kunt deze lening afsluiten voor maximaal 84 maanden (7 jaar) als u een nieuwe auto of een nieuwe (elektrische) fiets wilt kopen. Als u een tweedehands auto, stacaravan, caravan of motor koopt, is de maximale looptijd 60 maanden (5 jaar). De maximale looptijd hangt ook af van het bedrag dat u leent.
Wat de beschikbare bedragen betreft, kunt u voor uw voertuig lenen vanaf 5000 euro. Het maximumbedrag is 100% van de aankoop, verminderd met BTW en kosten.
Persoonlijke lening
VDK biedt ook een persoonlijke lening aan waarmee u een voorschot op uw belastingen kunt betalen, een schenking aan uw kinderen kunt doen of onverwachte uitgaven zoals reparatie, medische of juridische kosten kunt financieren.
Deze lening is beschikbaar vanaf 5.000 euro, tegen een vaste rentevoet. U kunt deze persoonlijke lening afsluiten voor maximaal 60 maanden (5 jaar). De maximale looptijd is echter afhankelijk van het bedrag dat u leent.
VDK spaarproducten
VDK biedt twee spaarproducten aan :
Sociaal sparen met de SpaarPlus-rekening
De SpaarPlus van VDK is een gereglementeerde spaarrekening met een looptijd van onbepaalde duur. Hiermee kunt u bijdragen aan maatschappelijk engagement met spaargeld dat voor 100% op ethische en transparante wijze wordt belegd. De aangeboden tarieven (geldig vanaf 2 januari 2023) voor deze rekening zijn 0,25% basisrente en 0,25% getrouwheidspremie.
Sparen voor jongeren
Jovo is de gereglementeerde open spaarrekening van VDK voor jongeren tot 24 jaar. De tarieven voor deze rekening zijn dezelfde als voor de SpaarPlus-rekening, d.w.z. 0,25% basisrente en 0,25% getrouwheidspremie. Als je ouder bent dan 16, kun je zelf een Jovo-spaarrekening openen. In dit geval is de handtekening van een van je ouders vereist.
Let op ! De voorwaarden van de Jovo spaarrekening veranderen per 1 april 2023. De maximumleeftijd wordt verhoogd tot 30 jaar en de rekening krijgt de naam YouCount Spaarrekening.
Beleggen met VDK Bank
Tot slot biedt VDK Bank u de mogelijkheid om zelfstandig en zonder advies te beleggen met hun dienst “Zelfstandig beleggen”. Via invest@vdk op hun website of via de mobiele applicatie van VDK kan je kiezen om een aantal beleggingsproducten zoals obligaties, aandelen of trackers te kopen of te verkopen.
Hoe kan ik in contact komen met een adviseur van VDK Bank ?
U kunt op de volgende manieren contact opnemen met een VDK-adviseur :
- Per post : VDK Bank – maatschappelijke zetel, Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent
- Per telefoon : 09.267.32.11
- Per e-mail : vdk@vdk.be
- Per bericht door hun online formulier in te vullen.
- Op sociale netwerken via hun Facebook, Linkedin, Twitter en Instagram pagina’s.
VDK Bank werd in 1926 opgericht als spaarbank voor arbeiders die toen geen toegang hadden tot commerciële banken. Vandaag de dag biedt VDK Bank als onafhankelijke, ethische en duurzame bank zowel bankproducten als krediet-, spaar- en beleggingsoplossingen aan.

Wat is VDK Bank ?
VDK Bank, opgericht in 1926, biedt milieubewuste consumenten toegang tot ethisch bankieren. VDK biedt een breed scala aan duurzame financiële producten en diensten, zowel digitaal als via hun kantorennetwerk. Daarnaast ondersteunt de afdeling Bedrijven en Organisaties de overheid, maatschappelijke instellingen, bedrijven en non-profitorganisaties.
VDK Bank bedient momenteel meer dan 142.000 mensen, bedrijven, openbare instellingen en non-profitorganisaties via haar 75 kantoren in heel Vlaanderen.
VDK : een duurzame bank
Als ethische en duurzame bank herinvesteert VDK de ingezamelde gelden, zoals spaargeld, verzekeringspremies of de maandelijkse rente op de leningen van hun klanten, in ethische en duurzame initiatieven. Om een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst, hanteert VDK een ethische code voor elke uitgave of herinvestering. Bovendien volgt zij strikte voorschriften en procedures om haar klanten volledige, duidelijke en transparante informatie te verstrekken. Zo wil VDK ervoor zorgen dat haar klanten erop kunnen vertrouwen dat hun geld goed wordt beheerd en geïnvesteerd in de projecten die voor hen belangrijk zijn.
Welke producten en diensten biedt VDK Bank aan ?
VDK Bank biedt een breed scala aan financiële producten en diensten :
VDK bankdiensten
Met de mobile@vdk applicatie geeft VDK haar klanten eenvoudige, snelle en veilige toegang tot tal van diensten zoals :
- Het uitvoeren van banktransacties,
- Berichten bekijken,
- Het downloaden van bijlagen,…
Daarnaast kunnen ze met VDK ook snel betalingen doen met hun smartphone via de Payconiq by Bancontact applicatie.
VDK bankproducten
VDK verdeelt twee bankrekening oplossingen :
De GiroPlus rekening-courant
De GiroPlus zichtrekening van VDK is een zichtrekening waarmee u eenvoudig en veilig al uw dagelijkse bankzaken kunt regelen. U kunt betalingen, overschrijvingen en stortingen doen via internetbankieren of aan het loket. Met een GiroPlus betaalrekening kunt u naast een creditcard ook een of meer betaalpassen aanvragen.
De lopende rekening van Jovo
De Jovo-zichtrekening is een goedkope zichtrekening voor jongeren van 10 tot 24 jaar. Deze rekening biedt u vele mogelijkheden, zoals geld opnemen bij geldautomaten, online of in winkels betalen en bankieren met uw smartphone of tablet.
Als u minstens 16 jaar oud bent, kunt u zelf een zichtrekening bij Jovo openen door een afspraak te maken in een kantoor. Als u jonger bent dan 16 jaar, heeft u de handtekening van een ouder nodig.
Let op ! De voorwaarden van de Jovo-zichtrekening veranderen vanaf 1 maart 2023. De maximumleeftijd wordt verhoogd tot 30 jaar en de rekening krijgt de naam YouCount-zichtrekening.
VDK leningen
Of u nu het huis van uw dromen hebt gevonden, een nieuwe auto wilt kopen of geld nodig hebt voor een persoonlijk project of onverwachte uitgaven, VDK Bank biedt passende kredietoplossingen :
Hypothecaire lening
Er zijn verschillende VDK-hypotheekoplossingen. Afhankelijk van uw project en uw situatie kunt u de woninglening kiezen die het best bij uw behoeften past :
- De hypotheek om je huis te kopen.
- De renovatielening met rentesubsidie als u de nieuwe eigenaar wordt van een woning maar deze een volledige renovatie nodig heeft.
- De bullet hypotheek als je genoeg geld hebt om je huis zelf te betalen, maar er liever geen gebruik van maakt.
- De overbruggingshypotheek als u een huis koopt of (ver)bouwt, maar uw oude woning nog niet is verkocht.
Autolening
De VDK autolening is bedoeld voor de aankoop van een nieuwe, directie- of tweedehandswagen. U kunt er ook een fiets, een elektrische fiets, een stacaravan, een caravan of een motorfiets mee financieren.
U kunt deze lening afsluiten voor maximaal 84 maanden (7 jaar) als u een nieuwe auto of een nieuwe (elektrische) fiets wilt kopen. Als u een tweedehands auto, stacaravan, caravan of motor koopt, is de maximale looptijd 60 maanden (5 jaar). De maximale looptijd hangt ook af van het bedrag dat u leent.
Wat de beschikbare bedragen betreft, kunt u voor uw voertuig lenen vanaf 5000 euro. Het maximumbedrag is 100% van de aankoop, verminderd met BTW en kosten.
Persoonlijke lening
VDK biedt ook een persoonlijke lening aan waarmee u een voorschot op uw belastingen kunt betalen, een schenking aan uw kinderen kunt doen of onverwachte uitgaven zoals reparatie, medische of juridische kosten kunt financieren.
Deze lening is beschikbaar vanaf 5.000 euro, tegen een vaste rentevoet. U kunt deze persoonlijke lening afsluiten voor maximaal 60 maanden (5 jaar). De maximale looptijd is echter afhankelijk van het bedrag dat u leent.
VDK spaarproducten
VDK biedt twee spaarproducten aan :
Sociaal sparen met de SpaarPlus-rekening
De SpaarPlus van VDK is een gereglementeerde spaarrekening met een looptijd van onbepaalde duur. Hiermee kunt u bijdragen aan maatschappelijk engagement met spaargeld dat voor 100% op ethische en transparante wijze wordt belegd. De aangeboden tarieven (geldig vanaf 2 januari 2023) voor deze rekening zijn 0,25% basisrente en 0,25% getrouwheidspremie.
Sparen voor jongeren
Jovo is de gereglementeerde open spaarrekening van VDK voor jongeren tot 24 jaar. De tarieven voor deze rekening zijn dezelfde als voor de SpaarPlus-rekening, d.w.z. 0,25% basisrente en 0,25% getrouwheidspremie. Als je ouder bent dan 16, kun je zelf een Jovo-spaarrekening openen. In dit geval is de handtekening van een van je ouders vereist.
Let op ! De voorwaarden van de Jovo spaarrekening veranderen per 1 april 2023. De maximumleeftijd wordt verhoogd tot 30 jaar en de rekening krijgt de naam YouCount Spaarrekening.
Beleggen met VDK Bank
Tot slot biedt VDK Bank u de mogelijkheid om zelfstandig en zonder advies te beleggen met hun dienst “Zelfstandig beleggen”. Via invest@vdk op hun website of via de mobiele applicatie van VDK kan je kiezen om een aantal beleggingsproducten zoals obligaties, aandelen of trackers te kopen of te verkopen.
Hoe kan ik in contact komen met een adviseur van VDK Bank ?
U kunt op de volgende manieren contact opnemen met een VDK-adviseur :
- Per post : VDK Bank – maatschappelijke zetel, Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent
- Per telefoon : 09.267.32.11
- Per e-mail : vdk@vdk.be
- Per bericht door hun online formulier in te vullen.
- Op sociale netwerken via hun Facebook, Linkedin, Twitter en Instagram pagina’s.