Neobank VergelijkEN

Wat is een neobank? Een neobank is een 100% digitaal bankplatform zonder fysieke kantoren. Al je bankzaken worden hoofdzakelijk beheerd via je smartphone. De voordelen zijn lagere tarieven en snellere dienstverlening dan traditionele banken. Dit verschilt ook van ‘mobiele’ banken, zoals hieronder besproken wordt. 

De beste neobanken volgens de redactie

Bunq logo
N26 logo
Revolut

De nieuwste neo-bank, een product van de groep BNP Paribas, Banque Nickel biedt de mogelijkheid om in 5 minuten een rekening te openen. Vervolgens ontvang je jouw kaart via een partnerboekhandel. => meer weten over Nickel

Wat zijn de fundamentele verschillen tussen een klassieke bank en een neobank?

Lagere kosten

De neobank is voortgekomen uit FinTech, een term die ontstaat door het samenvoegen van ‘financiën’ en ’technologie’. Deze financiële sector, die technologie inzet om financiële activiteiten te verbeteren, is niet pas ontstaan met smartphones. Experimenten hiermee vonden al plaats in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Pas na de financiële crisis van 2008 kon deze technologie echt tot bloei komen. Met de grootschalige adoptie van smartphones werd FinTech eindelijk een B2C (Business To Consumer) activiteit en begon ze financiële diensten aan particulieren aan te bieden.

Startups hebben zich snel in de wereld van neobanken gestort, en met goede reden. Het belangrijkste argument is dat ze aanzienlijk lagere kosten hebben dan traditionele banken. Ze constateerden simpelweg dat iedereen een bankrekening nodig heeft, en de meest voorkomende klacht van klanten is dat ze vaak niet weten welke kosten daaraan verbonden zijn.

"Met een neobank kies je voor gerechtvaardigde kosten, de tarieven zijn transparant en zonder verrassingen."

Geen regionale structuur en daardoor goedkoper

Wat voor velen in dit economische systeem telt, is in de eerste plaats de afwezigheid van fysieke contactpunten. Bankfilialen vereisen enorme investeringen in materiële middelen en personeelskosten. Voor een bank is het bijna altijd noodzakelijk om het nationale grondgebied en vervolgens andere landen waar de bank opereert te bestrijken, wat de situatie complexer maakt. De neobank heeft geen regionale structuur, hoewel ze personeel heeft voor activiteiten en klantadvies. Omdat de kosten in vergelijking met traditionele banken niet hetzelfde zijn, kan ze zich veroorloven om de kosten te verlagen.

Je zult vaak slogans zien die de kosteloosheid van neobanken aanprijzen. Maar niet alles kan gratis zijn. Het zijn nog steeds banken, geen filantropische organisaties. Neobanken zijn altijd goedkoper dan een conventionele bank. Maar zodra je het basispakket ontgroeit en toegang wilt tot meer geavanceerde diensten, zul je moeten betalen. Dit komt doordat neobanken zichzelf niet kunnen onderhouden met leningen en hypotheken; ze moeten andere inkomstenbronnen vinden om te kunnen blijven bestaan.

Een gemakkelijker beheer

De neobank onderscheidt zich ook door zijn eenvoud. Je kunt in een paar minuten vanuit elk deel van de wereld een account aanmaken. Sommige banken vroegen vroeger om inkomenseisen of verplichtingen zoals het domiciliëren van je salaris. Maar dankzij de concurrentiedruk is dit tegenwoordig eigenlijk niet meer het geval bij de beste neobanken.

"Je kunt in een paar minuten vanuit elk deel van de wereld een account aanmaken."

Je beheert je rekening vanaf je smartphone en soms vanaf je computer. Met je bankkaart kun je transacties uitvoeren bij winkeliers, geldautomaten en online aankopen doen.

Gratis of op zijn minst sterk verminderde wisselkosten

De wisselkosten kunnen bij de beste neobanken gratis zijn of in ieder geval goedkoper dan bij een traditionele bank. Je kunt overal ter wereld aankopen doen zonder dat er prohibitieve kosten in rekening worden gebracht, zelfs buiten de Eurozone. Als je veel reist of een expat bent, wordt een rekening bij een neobank nog interessanter.

Wees echter voorzichtig met de beperkingen die een neobank kan opleggen. Hoewel er weinig of geen kosten verbonden zijn aan opnamen in het buitenland, kan er een drempel worden vastgesteld. Daarnaast betaal je kosten die vergelijkbaar zijn met die van een traditionele bank.

Voor geldtransacties naar het buitenland berekent de neobank gewoon de kosten die de buitenlandse bank in rekening brengt, zonder extra kosten. Dit is dus interessanter dan bij een traditionele bank.

Als je een expat bent of veel reist, moet je jezelf afvragen wat de limieten zijn en wat de kosten zijn. Sommige neobanken bieden pakketten aan met hogere kosten, maar die de limieten verhogen en je veel geld kunnen besparen. Het is aan jou om de berekening te maken op basis van je persoonlijke situatie.

Wat zijn de sterke punten van een neobank?

Neobanken zijn anno 2023 een sterke tegenhanger van de traditionele banken. Dit komt omdat:

  1. Je snel en gemakkelijk een account kunt openen vanaf je smartphone, waar je ook bent. 
  2. Neobanken bekend staan om hun transparante tarieven en het vermijden van verborgen kosten.
  3. Neobanken intuïtieve mobiele apps en gebruiksvriendelijke interfaces aanbieden, in tegenstelling tot de vaak slecht ontwikkelde apps van traditionele banken.
  4. Ze vaak voorlopers zijn op het gebied van financiële technologie en bieden innovatieve functies en tools.
  5. Neobanken doorgaans lagere kosten hanteren in vergelijking met traditionele banken.
  6. Je overal ter wereld transacties kunt uitvoeren zonder hoge wisselkosten.
  7. Neobanken vaak aanpasbare spaar- en budgetteringsfuncties aanbieden.
  8. Sommige neobanken extra functies aanbieden zoals het afronden naar boven om te sparen en het delen van rekeningen.
  9. Ze, in tegenstelling tot sommige traditionele banken, geen minimuminkomen of verplichtingen vereisen.
  10. Neobanken lage buitenlandse transactiekosten aanbieden en daardoor interessant zijn voor expats en frequente reizigers.

Zijn de neobanken veilig?

Het geld dat u op een neobank-rekening stort is net zo veilig als op een traditionele bankrekening. Het enige wat u hoeft te doen is te controleren of de neobank die u kiest een bankvergunning heeft. Uw geld is in dit geval dus gegarandeerd in het geval van een faillissement van de bank.

Neobanken worden nauwlettend gevolgd door de financiële toezichthouders. Hetgeen hen dwingt de meest efficiënte instrumenten in te zetten om veiligheidslacunes te bestrijden en alle systemen voor het witwassen van geld te blokkeren.

Kiezen voor een online bank of neobank?

Online bankieren, mobiel bankieren, digitaal bankieren, neobankieren: de termen worden meestal door elkaar gebruikt, alhoewel er nuances zijn. De online banken zijn dochterondernemingen van grote groepen, terwijl neobanken onafhankelijk zijn.

Oorspronkelijk zijn neobanken alleen betalingsinstellingen, terwijl online banken kredietinstellingen zijn. Dit betekent dat u met deze laatste toegang hebt tot diensten die complementair zijn aan de eenvoudige bankrekening: aanvullende producten zoals gereglementeerde of ongereglementeerde spaarrekeningen, levensverzekeringen, consumenten- of woningkredieten, enz. Niets is echter in steen gebeiteld en de neobanken beginnen zich te diversifiëren, dankzij het verkrijgen van hun bankvergunning.

De online banken die uit het traditionele bankieren zijn voortgekomen, zijn allemaal gemoderniseerd en bieden hun klanten een gepersonaliseerde ruimte op het internet aan, evenals toegang via een smartphone-applicatie.

Wat zijn de nadelen van neobanken?

Bij de opkomst van de neobanken waren de aangeboden diensten zeer beperkt. Daardoor waren de klanten terughoudend om de sprong te wagen wegens een gebrek aan vertrouwen. Het is moeilijk om uw geld te vertrouwen aan een “merk” waarvan u alleen virtueel weet dat het bestaat. Er was ook een zekere angst om alles alleen te moeten doen. Wat moet u doen als u op een dood spoor zit en niet in staat bent om uw bankzaken te regelen? Er is namelijk geen mogelijkheid om naar een filiaal te gaan en het probleem face-to-face met een adviseur af te handelen.

De neobanken moesten een geruststellende klantenservice opzetten en nu kan u gemakkelijk met hen contact opnemen, zowel online, via chat, e-mail en soms zelfs via de telefoon. Deze toegang tot een adviseur heeft bijgevolg elk gevoel van wantrouwen weggenomen.

Met een neobank kunt u geen gebruik maken van een chequeboekje of contante stortingen doen. Als uw bedrijf bijvoorbeeld vereist dat u gebruik maakt van dit soort diensten (als u bijvoorbeeld een handelaar bent), moet u een online bank kiezen die een dochteronderneming is van een traditionele bank en die haar filialen gebruikt als een contactpunt. Als u bijvoorbeeld een rekening opent bij Hello Bank, kunt u gebruik maken van de BNP Paribas distributienetwerken waarvan deze is afgeleid.

"Het is zeldzaam dat neobanken een krediet, lening of verzekering aanbieden, tenzij ze de juiste goedkeuring verkrijgen."

Buitenlandse rekeningen

Wel, het is geen echt nadeel, maar je moet er gewoon wel over nadenken. De neobank is gevestigd in het buitenland. U moet dus uw rekening aangeven bij de belastingdienst. Inderdaad, Belgen vallen op door hun afwezigheid in de neobanksector, dus uw neobank is bijgevolg buitenlands en uw rekening wordt als buitenlands beschouwd. Vergeet dus niet deze rekening op te nemen in uw belastingaangifte om eventuele sancties te vermijden.

Een onpersoonlijke service

Klassieke banken en kredietverstrekkers leggen de nadruk op de persoonlijke dienstverlening aan hun klanten. België loopt in dit opzicht voorop, waarbij de grote banken hun uiterste best doen om een dicht netwerk van filialen te creëren en te behouden. In ons land, net als in het buitenland, is er echter een tendens naar een vermindering van het aantal loketten, met filiaalsluitingen zowat overal. Dit type structuur begint moeilijk rendabel te worden, zelfs voor sterke historische banken.

Hoe een rekening openen bij een neobank

Om een rekening te openen in een neobank heeft u slechts enkele minuten en een smartphone nodig. Er wordt u gevraagd om een identiteitsbewijs, soms een bewijs van domicilie/verblijfplaats, en u hoeft alleen maar de instructies in de aanvraag te volgen om uw rekening aan te maken.

U ontvangt snel alle informatie over uw nieuwe bankrekening, met een RIB die u toelaat om overschrijvingen te ontvangen of te versturen, een bankkaart en uw toegang tot uw persoonlijke login op de neobankapplicatie.

De bankkaart heeft dezelfde functionaliteiten als een traditionele bankkaart. Het is beveiligd met een viercijferige pincode en maakt het mogelijk om uw aankopen in winkels, online of bij de geldautomaat te betalen.

Met uw persoonlijke login kunt u uw overschrijvingen, meldingen, blokkering van kaarten en alle extra diensten beheren, afhankelijk van de bank die u hebt gekozen. Alsook de wijziging van de pincode, verschillende meldingen beheren, de mogelijkheid om een jackpot aan te maken, toegang tot een virtuele kluis, enz.

De drie grote spelers in de wereld van neobanken

Drie neobanken zijn op dit moment actief en kennen een exponentieel succes. Alle drie hebben ze een Europese bankvergunning die u op uw rekening gestorte vermogen verzekerd tot 100.000 euro in geval van een faillissement. Dit vermogen is verre van verwaarloosbaar, aangezien verschillende neobanken al een faillissement hebben aangevraagd.

N26

Néobanque n26N26 is een Duitse bank, opgericht in 2013 door Valentin Stalf en Maximilian Tayenthal. Ze werd in 2015 op de Duitse markt gelanceerd. Het succes van de bank was onmiddellijk en werd snel uitgebreid tot buiten de grenzen van het land, in heel Europa dus.

Deze neobank heeft grote ambities en vooral de ambitie om rechtstreeks te concurreren met de traditionele banken door het verkrijgen van een bankvergunning die haar in staat stelt dezelfde aanvullende diensten aan te bieden, namelijk sparen, lenen en verzekeren.

N26 garandeert een rekening te openen binnen de 8 minuten. Het aanbod is zonder inkomensvoorwaarden, geen stortingsvoorwaarden en geen provisies op betalingen in het buitenland. De bijbehorende bankkaart is een Mastercard.

Een N26 rekening openen
Een N26 rekening openen, kan snel en gratis hier!
GRATIS

Bunq

Bunq logo colorBunq is in 2012 in Nederland opgericht door Ali Niknam. Deze neobank is in 2018 met succes in Europa gelanceerd en heeft zich in vele andere landen reeds gevestigd.

De slogan is “De bank van de vrijheid”. U heeft 100% controle over uw rekening via de applicatie. Bunq wil u helpen bij het beheer van uw budget en heeft een soort van uitgaven-categorisatie opgezet waarmee u sub-rekeningen kunt openen voor bepaalde uitgaven zoals winkelen, vakanties, hobby’s, enz.

Het biedt ook het jackpot-systeem aan door af te ronden naar de volgende euro. Bunq is beschikbaar in 7 talen en garandeert u een gemakkelijke relatie met haar adviseurs die gevestigd zijn in meer dan 30 landen, per e-mail of online assistentie.

Sinds kort biedt Bunq ook een spaarrekening aan met een actueel rendement van %.

Open nu uw Bunq rekening
Het openen van een Bunq rekening kost u 5 minuten en het is gratis!
GRATIS

Revolut

Néobanque revolutRevolut is de belangrijkste concurrent van N26. Het werd in 2014 opgericht door Nikolaj Storonskij en Vlad Jatsenko en is, in tegenstelling tot wat de merknaam zou vermoeden, een Britse neobank. Sindsdien is het overal in Europa geïnternationaliseerd, maar ook over de hele wereld, in regio’s tot aan Singapore of Australië.

Het duurt maar een paar minuten om de rekening te openen. Revolut is voor iedereen, maar geeft een duidelijk signaal af aan expats en frequente reizigers door de internationale diensten te benadrukken. De makers van Revolut stellen dat ze “niet geloven in financiële grenzen” (sic) en bieden daarom zeer interessante transacties aan, met minimale kosten, in meer dan 150 valuta.

De applicatie biedt alle klassieke functies, met de mogelijkheid om uw uitgaven te categoriseren om uw budget beter te beheren, aanpasbare meldingen en de mogelijkheid om de bovenste euro naar boven af te ronden om het kleine wisselgeld in een jackpot te zetten. Deze nieuwe jackpot trend wordt zeer populair. U beseft op dat moment niet dat er een klein bedrag van  u wordt afgenomen, maar als u eenmaal de jackpot opent, heeft u het genoegen om te merken dat die vele kleine beetjes helpen om een som op te bouwen.

Open nu uw Revolut rekening
U kan hier snel en gratis uw Revolut rekening openen
GRATIS
Deze inhoud was nuttig voor u ... Deel het !
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px