Negatief gaan of geld lenen?

Geld lenen of in het rood gaan op de spaarrekeningHeeft u de komende tijd wat extra geld nodig, maar wilt u niet direct denken aan geld lenen? U kunt ook besluiten rood te gaan op uw zichtrekening. Het brengt voor- en nadelen met zich mee, waardoor het verstandig is om deze af te wegen tegen het afsluiten van een geldlening. In de meeste gevallen is geld lenen uiteindelijk voordeliger, al dient u de lening specifiek af te sluiten en is het een stuk gemakkelijker om simpelweg rood te gaan op een bestaande rekening.

Bepaalde of onbepaalde duur

Weet u nog niet precies hoe lang u het geld nodig denkt te hebben, of is dat juist volledig duidelijk? Sluit een persoonlijke lening af op het moment dat u bijvoorbeeld exact €1.000 nodig heeft. Gaat het om een bedrag tussen de €100 en €2.000, maar weet u niet goed in te schatten wat het bedrag precies zal zijn? Dan kunt u besluiten rood te gaan, of een geldreserve af te sluiten. In dit tweede geval heeft u als het ware de mogelijkheid om rood te gaan op een nieuwe rekening, maar betaalt u minder rente dan wanneer u dit doet op uw bestaande zichtrekening.

Maximale bedragen

Houd er rekening mee dat er doorgaans sprake is van maximale bedragen, die u rood mag gaan op een zichtrekening. De kans is groot dat bijvoorbeeld niet meer dan €1.000 of €1.250 rood mag gaan, aangezien de bank dan een te groot risico begint te lopen. Wilt u een relatief groot bedrag lenen, bijvoorbeeld om de studie van de kinderen te kunnen betalen? Dan is het verstandig om daar een aparte lening voor af te sluiten. Dit brengt bovendien meer overzicht met zich mee, aangezien u de aflossingen op een duidelijke manier kunt plannen.

Rente en aflossingen

Houd er rekening mee dat u altijd rente betaalt over het geld dat u leent, of u nu rood gaat op een zichtrekening, u een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluit. Daarnaast dient u aflossingen te doen, om het geld dat u heeft geleend ook daadwerkelijk weer terug te betalen. Als u rood gaat op een zichtrekening gebeurt dit automatisch, zodra u bijvoorbeeld weer inkomsten ontvangt. Indien u een aparte lening afsluit dient u dat krediet heel bewust af te lossen. Plan de aflossingen die u wilt gaan doen, om het geleende geld binnen de looptijd terug te betalen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px