Mastercard lanceert Selfie Pay in België

Mastercard selfiepayBelgische Mastercard houders kunnen zich nu identificeren middels een selfie of vingerafdruk zodra ze met hun kredietkaart betalen. Om dit mogelijk te maken moet de Selfie Pay applicatie op u smartphone worden geïnstalleerd. Rekent u bijvoorbeeld in een restaurant af met de kaart dan ontvangt u via de app een verzoek van Mastercard om een selfie op te sturen. In de datacentrale van de kredietkaartmaatschappij wordt geavanceerde gezichtsherkenning-technologie gebruikt om te vast te stellen als de juiste persoon bezig is een transactie uit te voeren.

Het einde van cijfercodes is in zicht

Selfie Pay maakt onderdeel uit van het streven van Mastercard om de gebruikelijke cijferreeksen op termijn volledig te vervangen door biometrische herkenning. Codes en wachtwoorden zijn door consumenten altijd als lastige geheugenkrakers ervaren. Voor elke kredietkaart in de portemonnee moet een unieke reeks worden bedacht en onthouden. Het komt daarom nog vaak voor dat kaarthouders voor het gemak 123456 of hun geboortedatum gebruiken. Dit zijn toevallig ook de meest geliefde combinaties voor kredietkaart hackers. Mastercard hoopt met persoonsgebonden authenticatie meer vertrouwen te ontwikkelen bij consumenten. Te vaak is men nog beducht om de kaart te gebruiken voor online betalingen.

Is biometrie zaligmakend

Is Selfie Pay een feilloos systeem? Zeker niet. De gemiddelde Belg ziet er tijdens het shoppen achter een laptop een stuk anders uit dan wanneer er wordt gedineerd in een chic restaurant. Er bestaat dus een reële mogelijkheid dat u op een van beide momenten niet herkend wordt door de app. Mastercard adviseert daarom om een tussenliggende foto in te stellen als graadmeter. Herkent het systeem u gezicht onder bepaalde condities toch niet, dan kan u alsnog gebruik maken van de vingerafdruk functie van het programma. En in het uiterste geval kan u terugvallen op de bestaande cijfercode, als u die nog kent.

Het bedrijf zegt te werken aan applicaties die gebruik maken van uniformere biometrie, zoals de hartslag. Een elektronisch bandje rond de pols kan deze binnen enkele seconden opmeten en het resultaat via de smartphone opsturen. Het kan echter nog enkele jaren duren voordat de techniek gereed is voor algemeen gebruik. Spraak als herkenning heeft het bedrijf tot dusver afgewezen. In testperiodes is gebleken dat de doorsnee kaartgebruiker niet graag praat tijdens financiële transacties.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px