Lening Simulatie

Hoeveel zal ik maandelijks moeten aflossen op een lening?
Hoeveel kosten zal ik in totaal moeten betalen op een lening?
Waar kan ik het voordeligst een lening afsluiten?

Dit zijn vragen waarop de lening simulator op voorhand antwoord kan geven. 

Lening Simulatie - title

Bepaal de persoonlijke leningen simulatie criteria

Bedrag
Looptijd
Er zijn persoonlijke leningen die met uw simulatie criteria overeen komen
Laatste verificatie : 13/04/2021.
AanbiederJKPPer maand
bpost bank logo
bpost bank
Persoonlijke lening
4,90%
€ 229,35
Cetelem
Cetelem
Persoonlijke lening
4,99%
€ 229,74
KBC Bank & Verzekering Logo
KBC Bank
Persoonlijke lening
4,99%
€ 229,74
Partners Finances
Partners Finances
Persoonlijke lening
5,45%
€ 231,73
COfidis Logo
Cofidis
Persoonlijke lening
6,90%
€ 238,03
Beobank
BeoBank
Persoonlijke lening
10,00%
€ 251,56
loading...

Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten opladen ...

Bij het beoordelen van leningen kun je met behulp van de simulator voor elke gewenste leensom (= hoogte van het te lenen bedrag) en elke gewenste looptijd (= duur van de lening) een overzicht krijgen van de totale kosten die aan het krediet verbonden zijn en het bedrag welke je maandelijks zult moeten aflossen.

Hoe werkt een lening simulatie

In de lening simulatie zit alles voorgeprogrammeerd. Middels enkele snelle en eenvoudige stappen kun je de gewenste informatie ophalen.

Een voorbeeld van een simulatie van een renovatielening:

 • Stap 1: Je geeft aan welk bedrag je wenst te lenen (middels schuifbalk selecteren).
  Je kiest bijvoorbeeld 30.000 euro.
 • Stap 2: Je geeft aan voor welke duur je het bedrag wenst te lenen (uitgedrukt in maanden).
  Je kiest bijvoorbeeld 72 maanden (6 jaar).

  De lening simulator zal uit alle aanbiedingen van renovatieleningen (en gelijke formules, zoals verbouwingsleningen en financiering werkzaamheden) de kredietverleners selecteren die 30.000 euro voor 72 maanden willen uitzetten.

 • Stap 3: Je selecteert een kredietverlener. Op basis van het JKP welke door de instelling is aangegeven berekent de lening simulator zowel de totale kredietkosten als het maandelijks aflossingsbedrag.

 

 

Instelling A hanteert een JKP van 3.9% op renovatielening
Totale kosten lening: 3695 euro
Totaal terug betalen 33.695 euro
Maandelijkse aflossing: 468 euro

Instelling B hanteert een JKP van 4.9% op lening voor werken (= renovatielening)
Totale kosten lening: 4687 euro
Totaal terug betalen 34.687 euro
Maandelijkse aflossing: 482 euro

Leningen vergelijken

Middels een lening simulatie is het dus eenvoudig om leningen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Een krediet met een lager JKP zal altijd voordeliger uitpakken. In het jaarlijks kosten percentage zijn naast de rente ook administratiekosten, provisies en premies opgenomen.

Noot: In de wet op het consumentenkrediet is vastgelegd dat kredietinstellingen naast het JKP geen andere kosten aan een lening mogen verbinden.

Klopt de berekening van de lening simulator met de werkelijkheid?

Bij alle leningen op afbetaling, zoals een persoonlijke lening, een autolening en een renovatielening geschied de interestberekening volgens een standaard formule. De lening simulator gebruikt dezelfde formule als de banken waardoor de uitkomst ook precies hetzelfde is.

Je dient er rekening mee te houden dat de JKP welke kredietverleners aangeven hun minimumpercentages zijn. Voor dit minimumpercentage zul je in de praktijk slechts in aanmerking komen indien je kredietwaardigheid redelijk positief is. Bij een mindere kredietwaardigheid zou het kunnen dat een hoger JKP op de lening geplaatst wordt. De beoordeling verschilt per instelling.

Hoe kan ik mijn lening berekenen?

Om vooraf uit te rekenen hoeveel kosten je aan een lening zult hebben en welk bedrag je elke maand zult moeten aflossen kun je gebruik maken van de lening simulator. De simulatie geeft exact aan hoe de door jou gewenste lening in de praktijk zal uitwerken. De berekeningen van de lening simulator zijn bovendien razendsnel waardoor je alle ruimte hebt om verschillende opties te vergelijken.

Vergelijk de invloed van de leensom (= het te lenen bedrag).

Indien je een hoger bedrag wenst te lenen zul je uiteraard elke maand ook een hoger bedrag moeten aflossen. Door middels de handige schuifbalk de leensom aan te passen (waarbij je de duur van de lening gelijk laat) zie je meteen hoe het maandelijks af te lossen bedrag verandert.

Noot: Veel kredietverleners hanteren een wat lagere rente (JKP) op de hogere leensommen. Dit is in de lening simulator verwerkt.

Vergelijk de invloed van de looptijd (= duur van de lening)

Indien je een bedrag voor een langere periode leent zul je elke maand een lager bedrag hoeven af te lossen. Door middels de schuifbalk de looptijd aan te passen (waarbij je het bedrag van de lening gelijk laat) zie je meteen hoe het maandelijks af te lossen bedrag verandert.

Noot: Sommige kredietverleners hanteren een wat hogere rente (JKP) op de langere looptijden. Dit is in de lening simulator verwerkt.

Vergelijk de invloed van het de JKP (= de kosten van de lening)

Elke aanbieder van leningen heeft voor elk type krediet een JKP aangegeven. Dit jaarlijks kosten percentage (rente, administratie, provisies en premies) wordt door de lening simulator gebruikt om de totale kosten voor een lening uit te rekenen. De simulator gebruikt hierbij dezelfde standaard formule die de banken ook gebruiken.

Met behulp van de lening simulator zie je in een oogwenk hoeveel je in totaal aan kosten zult moeten betalen indien je voor een bepaalde lening kiest. Je kunt dus in alle rust aanbiedingen van verschillende kredietverleners met elkaar vergelijken, en vervolgens de meest voordelige selecteren.

Noot: De aangegeven JKP zijn minimumpercentages die de betreffende instelling hanteert. Je zult een offerte bij de kredietverlener moeten aanvragen om na te gaan als jouw kredietwaardigheid voldoende is om voor dit minimumpercentage in aanmerking te komen. De offerte kun je online aanvragen via de directe link naar de betreffende webpagina van de kredietaanbieder.

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel je kunt lenen is in belangrijke mate afhankelijk van het bedrag dat je maandelijks kunt aflossen. De ruimte binnen jouw salaris om de lening terug te betalen zal voor de kredietverlener als leidraad dienen om te bepalen tot welk bedrag je mag gaan.

Hoeveel kun je aflossen

Bereken eerst je netto inkomen op maandbasis. Dit is het bedrag dat overblijft van het bruto salaris nadat alle loonheffingen (belasting, verzekering premies e.d.) zijn afgetrokken. Financiële instellingen gaan er globaal vanuit dat de gemiddelde burger tot maximaal 35% van het netto inkomen kan besteden aan kredietaflossingen. Volgens dit uitgangspunt zou je met een netto maandinkomen van 2000 euro dus 700 euro kunnen besteden aan het terugbetalen van een of meerdere leningen.

Noot: Om je leefgenot niet onder druk te zetten is het verstandig om niet meer dan 25% van het netto inkomen te besteden aan het aflossen van leningen (maximaal 500 euro op een netto inkomen van 2000 euro).

Gebruik de lening simulator om te berekenen hoeveel je kunt lenen

Nu je weet hoeveel je maandelijks kan (of wil) aflossen kun je de lening simulator inzetten om te bekijken wat jouw opties tot lenen zijn. Door bij de simulatie de leensommen (= bedrag dat je wil lenen) en/of looptijden (= duur van de lening) te veranderen zie je meteen hoeveel je op een bepaalde lening maandelijks zult moeten aflossen. De lening simulator werkt in realtime, waardoor je op je gemak alle mogelijke opties kunt vergelijken en afwegen.

Noot: Hou bij het bekijken van de ruimte tot aflossen rekening met reeds lopende leningen. Een eventuele hypotheek hoeft hier niet bij worden meegenomen, aangezien de aflossing hiervan wordt beschouwd als het betalen van huishuur.

 

Autolening simulatie

Hoeveel zal ik elke maand moeten aflossen op een autolening?
Hoeveel rente zal ik in totaal moeten betalen op een autolening?
Waar kan ik de goedkoopste autolening afsluiten?

Om antwoord op deze en andere vragen te krijgen kun je de lening simulator inzetten. Hierin zitten alle kredietcombinaties voor alle kredietaanbieders voorgeprogrammeerd zodat ze in realtime kunnen worden gepresenteerd. Een volledige simulatie kan middels enkele eenvoudige stappen binnen 30 seconden worden uitgevoerd. Aanpassingen aan de simulatie duren 1 tot 2 seconden.

Hoe werkt de lening simulator

 • Stap 1: Geef aan voor welk type lening je een simulatie wilt doen.
  In dit geval selecteer je autolening.

 • Stap 2: Geef aan welk bedrag je wenst te lenen (middels schuifbalk selecteren).
  Je wil bijvoorbeeld 27.500 euro lenen voor de aanschaf van een splinternieuwe Volkswagen Jetta 1.6 TDI en de bijbehorende full omnium verzekering.

  Noot: Hou er rekening mee dat kredietverleners bij autoleningen aan een gemiddelde consument niet verder dan 30.000 tot 40.000 euro zullen gaan.

 • Stap 3: Geef aan voor welke duur je het bedrag wenst te lenen (uitgedrukt in maanden).
  Je kiest bijvoorbeeld 48 maanden (4 jaar).
  De lening simulator zal uit alle aanbiedingen van autoleningen de kredietverleners selecteren die 27.500 euro voor 48 maanden willen uitlenen. Bij autoleningen zullen de instellingen meestal verschillende JKP percentages hanteren voor nieuwe auto’s, tweedehands auto’s en occasies.

Noot: Hou er rekening mee dat kredietverleners voor autoleningen op nieuwe auto’s meestal niet verder dan een looptijd van 5 jaar gaan. Voor tweedehands auto’s is dit doorgaans maximaal 3 jaar en voor occasies (ouder dan 5 jaar) is de duur van de autolening vaak maximaal 2 jaar.

 • Stap 4: Je selecteert een kredietverlener. Op basis van het JKP welke door de instelling is aangegeven berekent de lening simulator zowel de totale kredietkosten als het maandelijks aflossingsbedrag.

Instelling A hanteert een JKP van 4.6% op autoleningen voor een nieuwe auto.

Totale JKP kosten lening: 2660 euro
Totaal terug betalen 30.160 euro
Maandelijkse aflossing: 628 euro

Instelling B hanteert een JKP van 5.6% op autoleningen voor een nieuwe auto.
Totale JKP kosten lening: 3259 euro
Totaal terug betalen 30.759 euro
Maandelijkse aflossing: 641 euro

Autoleningen vergelijken

Middels een simulatie is het dus eenvoudig om autoleningen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Een krediet met een lager JKP zal altijd voordeliger uitpakken.

Noot: Je dient er rekening mee te houden dat de JKP welke kredietverleners aangeven hun minimumpercentages zijn. Voor dit minimumpercentage zul je in de praktijk slechts in aanmerking komen indien je kredietwaardigheid redelijk positief is. Bij een mindere kredietwaardigheid zou het kunnen dat een hoger JKP op de lening geplaatst wordt.

Persoonlijke lening simulatie

Wat zijn op een persoonlijke lening de totale kredietkosten?
Hoeveel zal ik moeten aflossen op een persoonlijke lening?
Welke persoonlijke lening is het goedkoopste?

Voer een lening simulatie uit om vooraf te weten hoe jouw persoonlijke lening zal verlopen in de praktijk. De lening simulator kan in realtime berekeningen presenteren omdat alle combinaties reeds zijn voorgeprogrammeerd. Binnen een halve minuut kan een volledige simulatie voor een persoonlijke lening worden uitgevoerd, en voor aanpassingen aan de simulatie heb je slechts enkele seconden nodig.

Hoe werkt de lening simulator

 • Stap 1: Geef aan voor welk type lening je een simulatie wilt doen.
  In dit geval selecteer je persoonlijke lening.
 • Stap 2: Geef aan welk bedrag je wenst te lenen (met de schuifbalk).
  Je wil bijvoorbeeld 10.000 euro lenen voor een vakantie met de familie.
 • Stap 3: Geef aan in over welke duur je de lening wenst af te lossen (uitgedrukt in maanden).
  Je kiest bijvoorbeeld 24 maanden (2 jaar).

  De lening simulator zal uit alle aanbiedingen van persoonlijke leningen (en gelijke kredieten zoals lening alle doelen) de kredietverleners selecteren die 10.000 euro voor 24 maanden willen uitzetten.

 • Stap 4: Je selecteert een kredietverlener. Op basis van het JKP welke door de instelling is aangegeven berekent de lening simulator zowel de totale kredietkosten als het maandelijks aflossingsbedrag.

Instelling A hanteert een JKP van 6.4% op persoonlijke leningen
Totale JKP kosten lening: 680 euro
Totaal terug betalen 10.680 euro
Maandelijkse aflossing: 445 euro

Instelling B hanteert een JKP van 7.4% op persoonlijke leningen
Totale JKP kosten lening: 789 euro
Totaal terug betalen 10.789 euro
Maandelijkse aflossing: 450 euro

Persoonlijke leningen vergelijken

Met behulp van de lening simulator kun je dus snel en eenvoudig persoonlijke leningen van meerdere aanbieders met elkaar vergelijken. Aangezien de JKP de enige kostenpost is op een persoonlijke lening zal een lager JKP altijd resulteren in lagere kosten en een lager maandelijks aflossingsbedrag.

Noot: De JKP welke kredietverleners aangeven zijn hun minimumpercentages zijn. Bij een redelijk positieve kredietwaardigheid zul je in de meeste gevallen voor dit minimumpercentage in aanmerking komen. Indien je een wat mindere kredietwaardigheid hebt kan het voorkomen dat er een hoger JKP op de lening geplaatst wordt. Vraag hiervoor een offerte aan bij de instelling.