Lening aangaan of spaargeld gebruiken?
In de huidige context van historisch lage rentevoeten op spaarrekeningen is het dubbel zo interessant om zich deze vraag te stellen. Loont het de moeite om, bijvoorbeeld, een tweedehandswagen met een kostprijs van 10.000 euro te financieren dankzij een lening of via zijn eigen spaargeld. We leggen uit wat het best is; een lening aangaan of spaargeld gebruiken.
Het geld op uw spaarboekje gebruiken?
Op het eerste gezicht lijkt het antwoord voor de hand te liggen: het spaargeld gebruiken. Inderdaad, dit klopt! Stel dat u het geld op uw spaarrekening laat staan, dan kan u in het beste geval genieten van een rendement van 0,5% (laten we optimistisch blijven). Anderzijds moet u bij een lening het bedrag terugbetalen tegen een rente van 2,5% (in dit geval opteren we voor een voorbeeld met een lage rentevoet). Een simplistische redenering zou dan zijn dat u bij het lenen dus een negatief rendement van 2% riskeert. Indien u geld nodig hebt voor een consumentenkrediet, kan dit negatief rendement al gauw oplopen aangezien de JKPs voor dit type lening gemakkelijk 6 tot 7 procent kunnen bedragen. U kan hier spaarboekjes vergelijken op hun rendement of kredieten vergelijken op hun rente.
Of een lening aangaan?
Bij uw uiteindelijke beslissing moet u rekening houden met ruimere overwegingen en dit in functie van uw globaal financieel profiel. Stel u bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Wat betekent een bedrag van 10.000 euro voor mij? (percentage van het totale spaargeld)
- Heb ik het geld nodig in geval van tegenslag (ongeval, ziekte, enz.)
- Zal mijn kredietdossier aanvaard worden voor minder belangrijke aankopen ?
- Hoe zullen de rentevoeten op de spaarrekeningen evolueren naar de toekomst toe ? Deze vraag is vooral interessant indien uw lening bijvoorbeeld een looptijd heeft van 48 maanden.
Wat denkt u ervan ? Lening aangaan of spaargeld gebruiken? Heeft u een andere mening ? Wat zou u doen of heeft u gedaan ? Aarzel niet om een bericht achter te laten op ons forum of via ons contactformulier.