Goedkoop lenen? Hier een overzicht van het soort leningen die we vergelijken.

Voor je kan weten hoeveel je kan lenen moet je eerst weten welke type lening je nodig hebt.

Let op, geld lenen kost ook geld

geld lenen bij de kredietmakelaarGeld lenen: Doe het niet zomaar!

Het is geen goed idee om zomaar impulsief geld te lenen zonder er goed over na te denken. Geld lenen is in sommige gevallen nuttig, maar anderzijds kan het ook onnodig of zelfs gevaarlijk zijn. Als je een huis wilt kopen is een hypothecaire lening niet eens zo’n slecht idee, dan doe je zeker meer voordeel met een goede hypotheek te nemen dan te kiezen voor het alternatief van een huis te huren. Aan de andere kant is het meestal geen goed idee om al je meubelen, je TV en je vakanties op krediet te kopen want voor je het weet heb je meer schulden dan je zou willen toegeven. Al is het soms misschien praktisch om bepaalde spullen op krediet te kopen als je ze goed kan gebruiken en niet direct over geld beschikt, maar zeker weet dat je het op een relatief korte periode kan afbetalen.

Als je dan toch van plan bent om een lening aan te vragen kan je er maar beter een nemen tegen een voordelige interestvoet. Hoewel het niet altijd makkelijk is om de beste lening te vinden en de verschillen tussen de kredietverleners meestal niet zo groot zijn, kost het je niks om verschillende mogelijkheden te overwegen.

Wanneer je een lening nodig hebt zit je meestal met een aantal vragen zoals: “Hoeveel kan ik lenen en waar kan ik goedkoop lenen?” Vroeger moest je zich dan verplaatsen naar iedere kredietverlener om deze informatie te verkrijgen, maar gelukkig is het dankzij de evolutie van het internet toch een stuk makkelijker geworden. Alle kredietverleners hebben een website, en je kan bijna bij allen krediet aanvragen. Deze offertes kan je dan vergelijken en er zo de goedkoopste lening uithalen.

Het is goed om even de realiteit onder ogen te zien. Kredietverleners lenen meestal geen geld uit omdat ze je willen helpen je projecten en je dromen te realiseren, voor hen is het een business. Kredietverleners verdienen geld met leningen door middel van intresten aan te rekenen op een lening. Daarom de slogan “Let op, geld lenen kost geld”.

Als je wil weten hoeveel geld je kan lenen dan is het natuurlijk belangrijk om te weten welke lening je juist nodig hebt. Met een hypothecaire lening kan je meestal meer lenen dan met een persoonlijke lening. Hoeveel je kan lenen zal ook afhangen van je inkomen en hoeveel personen je ten laste hebt. Het is ook belangrijk om niet teveel te lenen, want op iedere euro die je leent betaal je rente.

Een lening simulatie is een snelle en eenvoudige manier om te weten hoeveel geld je kunt lenen. Heel veel kredietverleners hebben een leningsimulator om snel en eenvoudig een lening te berekenen. Wees er wel van bewust dat dit slechts een automatische berekening is en dat je een offerte zal moeten aanvragen om zekerheid te hebben .

Welk soort  lening is juist voor jouw?

Veel mensen kennen het verschil niet tussen kredietverleners en kredietmakelaars. Een kredietverlener is een bedrijf waar je rechtstreeks geld aan kan lenen. Dit zijn gespecialiseerde bedrijven en banken. Een kredietmakelaar is een bedrijf dat in contact staat met verschillende kredietverleners en zo soms een lening kan vinden tegen een voordeliger tarief.

Kies je nu best een kredietverlener of een kredietmakelaar? Een goede kredietmakelaar kan je tijd besparen bij een lening aanvragen. Je kan natuurlijk zelf je eigen kredietmakelaar spelen en offertes aanvragen bij verschillende kredietverleners om zo het voordeligste tarief te bekomen. Voor meer informatie over geld lenen in Nederland kan je terecht op lenen-geld.nl.

Een voordelige persoonlijke lening vinden

Een persoonlijke lening heet ook een lening op afbetaling. Met een persoonlijke lening ben je redelijk vrij over wat je met het geleende geld doet. Je kan het gebruiken om een laptop of een TV te kopen, voor renovaties, een vakantie, schoolkosten, enz… Deze vorm van lenen is waarschijnlijk de meest eenvoudige manier. De kredietverlener leent jouw een bepaalde som die jij dan in de vooraf afgesproken periode moet terugbetalen, inclusief rente.

Kredietverleners die persoonlijke leningen aanbieden zijn talrijk, dus je hoeft niet te beroerd te zijn om verschillende offertes aan te vragen en die dan te vergelijken. Met een persoonlijke lening kan je vrij snel geld lenen, maar daarom hoef je niet halsoverkop een beslissing te nemen. Verschillende leningen vergelijken is altijd een goede beslissing.

Leen ook nooit meer dan je nodig hebt. Het is soms erg aantrekkelijk om binnen enkele dagen 15.000 euro op je rekening te hebben, maar vergeet nooit dat je daar een aantal jaar maandelijks voor zult moeten betalen. Hoe meer je leent, hoe meer je zult betalen.

De juiste hypotheek vinden

Hypothecaire LeningDe meeste mensen die een huis of appartement willen kopen sluiten een hypotheek af. Dit houd in dat een kredietverlener je geld leent om een eigendom te kopen en jij dan maandelijks een afgesproken bedrag terug betaalt. Het onroerend goed dient dan als onderpand voor de financiering en de kredietverlener rekent ook een intrest aan. Deze intrest kan sterk variëren bij verschillende kredietverleners en schommelt ook sterk door de jaren heen.

Om de goedkoopste hypothecaire lening te vinden heb je wat geduld nodig en is het vooral een kwestie van verschillende kredietverleners met elkaar te vergelijken. Je zal snel opmerken dat de ene kredietverlener een lagere rentevoet kan bieden dan de andere.

Let ook op voor onnodige verzekeringen. Bij het afsluiten van een hypothecaire lening wordt je gegarandeerd aangeraden om een aantal verzekeringen te nemen. Hoewel sommige verzekeringen nodig zijn moet je ze zeker niet allemaal nemen. Deze verzekeringen zijn enorm duur en in veel gevallen zal je ze nooit nodig hebben. Indien je toch wil ingedekt zijn tegen risico’s is het meestal voordeliger om die verzekeringen los van de hypothecaire lening af te sluiten.

Leen ook niet meer dan je nodig hebt. Soms krijg je een lagere rentevoet als je meer leent, maar vergeet wel niet dat je op iedere euro interest betaalt. Dus hoewel je misschien een lagere rentevoet kan krijgen, ga je op het einde van de rit toch meer betaald hebben dan nodig is.

Waar sluit je het best een autolening af?

Voor een autolening kan je zowaar bij nog meer kredietverleners terecht dan bij andere leningsvormen. Wanneer je een auto koopt (denk ook om je autoverzekering) kan je bijna altijd een autofinanciering krijgen van de autodealer. Het geld leen je dan wel niet direct bij de autodealer maar een andere kredietverlener waar de autodealer een zakelijke overeenkomst mee heeft. In dit geval treedt de autodealer hier op als een soort kredietmakelaar die meestal maar in contact staat met één kredietverlener.

Natuurlijk kan je ook terecht bij een bank of andere kredietverleners. Het is altijd een goede beslissing om niet direct in te gaan op het leningsvoorstel van de autodealer, maar eerst even te gaan kijken welke voorwaarden je kan krijgen bij andere kredietverleners.

Bij sommige kredietverleners kan je lenen tegen een lagere rentevoet, maar soms krijg je bij de autodealer korting op je voertuig wanneer je er een lening afsluit. Het is dan kwestie van een berekening te maken of die korting een duurdere rentevoet kan verantwoorden. In sommige periodes van het jaar geven autodealers ook grote kortingen op hun voertuigen, waardoor het misschien interessant is om in die periode een voertuig aan te schaffen.

Om de goedkoopste autolening te vinden vraag je dus best een aantal offertes aan bij verschillende kredietverleners, zodat je die kan vergelijken met de voorwaarden die je krijgt van je autodealer. Hou rekening met eventuele kortingen die je kan krijgen zodat je een goed beeld krijgt hoeveel je in het totaal zal moeten betalen.

Zoals er ook een autolening is, zijn er ook groene leningen. Deze leningen waren tot voor kort zeer populair, maar zijn de laatste tijd minder populair geworden. De reden hiervan is dat de staat de steun voor deze groene leningen heeft teruggetrokken. Maar er zijn nog steeds financiële voordelen op te noemen voor deze groene leningen. Een groene lening is een bepaalde soort lening om uw huis op te knappen, in het voordeel van het milieu. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of aan betere isolatie.

Sommige banken geven hier rentekortingen op, en de verwachting is dat sommige Belgische gemeenten dit binnenkort ook met staatssteun gaan stimuleren. Vergelijkbaar aan de groene lening is de renovatiepremie. Dit is een bedrag dat u in veel Vlaamse gemeenten terugkrijgt als een soort korting op het renoveren van uw huis. Dit is vaak minimaal €2.000 en kan oplopen tot een nog hoger bedrag.

Het is verstandig om u goed te laten informeren over het aanvragen van zo’n renovatiepremie, het is namelijk goed om de investeringen daarop af te stemmen. Het kan zijn dat deze renovatiepremie wordt geweigerd. Gelukkig is er een overzicht van wat wel en niet wordt goedgekeurd voor de aanvraag van een renovatiepremie.

Een lening op afbetaling of een kredietopening?

Wanneer je dringend geld nodig hebt is het soms handig en voordeliger om te werken met een kredietopening of geldreserve. Een kredietopening is meestal duurder dan een persoonlijke lening, maar je betaalt enkel rente op het bedrag dat je gebruikt hebt. Met de geldreserve krijg je een bepaald bedrag ter beschikking dat je kan gebruiken wanneer je dat wilt. Er hangt geen vaste termijn aan vast en je kan het krediet ook meerdere keren terug opnemen.

Het grote voordeel van een kredietopening is dat je ten allen tijde een budget tot je beschikking hebt. Je hoeft niet het volledige bedrag op te gebruiken en je betaalt enkel interesten op het geld dat je daadwerkelijk gebruikt hebt. Dus ook al heb je een kredietlijn van €10.000, als je er slechts €1.000 van gebruikt dan betaal je ook enkel rente op die €1.000. De rentevoet is ook lager dan bij kredietkaarten. Het nadeel is dan weer dat de rentevoet een stuk hoger is dan bij een persoonlijke lening of een hypotheek.

Het grootste nadeel van een geldreserve is dat niet iedereen hier mee om kan gaan. Een kredietopening is altijd beschikbaar en dat is dikwijls een vloek voor mensen die geen controle hebben over hun budget. Persoonlijk vind ik dat een kredietopening iets is dat in de meeste gevallen vermeden moet worden. Zo weinig mogelijk geld lenen is nog altijd de beste manier om geld te sparen.

Eigenlijk is het altijd beter om eerst geld te sparen om iets te kopen zodat je niet moet lenen. Voor de meeste gevallen hoef je helemaal niks te lenen. Uitzonderingen zijn de hypotheek en de kredietkaart. Niet iedereen heeft natuurlijk een kredietkaart nodig, maar het is wel enorm handig voor mensen die op reis gaan of veel via het internet kopen. Eigenlijk zou een debetkaart met dezelfde mogelijkheden als de kredietkaart hiervoor een geschikte oplossing zijn.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+