Geld lenen in België

Voor je kan weten hoeveel je kan lenen moet je eerst weten welke type lening je nodig hebt. Hieronder vind je alle leningen op een rijtje. De persoonlijke lening, autolening, renovatie lening en groene lening zijn allemaal leningen op afbetaling. Bij geldreserves en kredietkaarten gaat het om een kredietopening.

=> Vergelijk je lening naar keuze en vindt de goedkoopste lening

Leningen vergelijken: Wat is er belangrijk?

Bij het vergelijken van leningen is het in eerste instantie belangrijk dat je appels met appels vergelijkt. Geldbank.be heeft daarom voor elk type lening de verschillende aanbiedingen van kredietverstrekkers bij elkaar geplaatst. Indien je bijvoorbeeld geld wenst te lenen voor de verbouwing van de woning of voor de aanschaf van een auto dan vergelijk je simpelweg de verbouwingsleningen of autoleningen van kredietinstellingen met elkaar. Doordat de kredietformules op gelijkwaardigheid zijn gesorteerd kun je de kosten die aan lening verbonden zijn helderder met elkaar vergelijken, om zodoende de voordeligste keuze te maken.

Indien jouw financiële behoefte meer een algemeen karakter heeft zul je wel eerst moeten beslissen voor welk type lening je kiest.

Lenen

Geld lenen: Doe het niet zomaar!

Het is geen goed idee om zomaar impulsief geld te lenen zonder er goed over na te denken. Geld lenen is in sommige gevallen nuttig, maar anderzijds kan het ook onnodig of zelfs gevaarlijk zijn. Als je een huis wilt kopen is een hypothecaire lening niet eens zo’n slecht idee, dan doe je zeker meer voordeel met een goede hypotheek te nemen dan te kiezen voor het alternatief van een huis te huren. Aan de andere kant is het meestal geen goed idee om al je meubelen, je TV en je vakanties op krediet te kopen want voor je het weet heb je meer schulden dan je zou willen toegeven. Al is het soms misschien praktisch om bepaalde spullen op krediet te kopen als je ze goed kan gebruiken en niet direct over geld beschikt, maar zeker weet dat je het op een relatief korte periode kan afbetalen.

Als je dan toch van plan bent om een lening aan te vragen kan je er maar beter een nemen tegen een voordelige interestvoet. Hoewel het niet altijd makkelijk is om de beste lening te vinden en de verschillen tussen de kredietverleners meestal niet zo groot zijn, kost het je niks om verschillende mogelijkheden te overwegen.

Wanneer je een lening nodig hebt zit je meestal met een aantal vragen zoals: “Hoeveel kan ik lenen en waar kan ik goedkoop lenen?” Vroeger moest je zich dan verplaatsen naar iedere kredietverlener om deze informatie te verkrijgen, maar gelukkig is het dankzij de evolutie van het internet toch een stuk makkelijker geworden. Alle kredietverleners hebben een website, en je kan bijna bij allen krediet aanvragen. Deze offertes kan je dan vergelijken en er zo de goedkoopste lening uithalen.

Het is goed om even de realiteit onder ogen te zien. Kredietverleners lenen meestal geen geld uit omdat ze je willen helpen je projecten en je dromen te realiseren, voor hen is het een business. Kredietverleners verdienen geld met leningen door middel van intresten aan te rekenen op een lening. Daarom de slogan “Let op, geld lenen kost geld”.

Als je wil weten hoeveel geld je kan lenen dan is het natuurlijk belangrijk om te weten welke lening je juist nodig hebt. Met een hypothecaire lening kan je meestal meer lenen dan met een persoonlijke lening. Hoeveel je kan lenen zal ook afhangen van je inkomen en hoeveel personen je ten laste hebt. Het is ook belangrijk om niet teveel te lenen, want op iedere euro die je leent betaal je rente.

Een lening simulatie is een snelle en eenvoudige manier om te weten hoeveel geld je kunt lenen. Heel veel kredietverleners hebben een leningsimulator om snel en eenvoudig een lening te berekenen. Wees er wel van bewust dat dit slechts een automatische berekening is en dat je een offerte zal moeten aanvragen om zekerheid te hebben .

De kosten vergelijken.

Aan een lening zijn altijd kosten verbonden. Om deze kosten voor de consument overzichtelijk te houden zijn kredietverleners verplicht om alle kosten die aan een lening verbonden te zijn in één jaarlijks kosten percentage samen te brengen. Door het JKP van gelijkwaardige leningen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken kun je vooraf vaststellen waar je het voordeligst zult uitkomen. Op Geldbank.be is bij de aanbieders van consumentenkredieten bij elk type lening het JKP welke de instelling hierop hanteert aangegeven. Let bij het vergelijken van JKP ook op het volgende:

  • Als het aangegeven minimum JKP geldt voor de door jouw gewenste leensom en looptijd. Bij kleine korte kredieten zal het JKP in de regel hoger uitvallen dan bij grotere langlopende leningen.
  • Als jouw financieel profiel ideaal genoeg is om voor het aangegeven minimum JKP in aanmerking te komen. Door vanuit Geldbank.be een persoonlijke offerte aan te vragen bij de betreffende kredietverlener krijg je hier zicht op. Bij een offerte neemt de bank ook jouw leeftijd, jouw dienstberband (vast, tijdelijk, zelfstandig, uitkering, pensioen) en jouw besteedbaar inkomen mee om tot een kosten percentage te komen. Dit kan in de praktijk hoger uitvallen dan het minimumpercentage welke online wordt aangegeven.
Alle soorten leningen

Welk krediet: Welk soort lening is juist voor jouw ?

Consumentenkredieten worden tegenwoordig bij voorkeur op maat aangeboden door kredietverleners. Binnen de perken van de Belgische financiële wetgeving ontwerpen banken, financieringsmaatschappijen, kredietmakelaars, kredietbeurzen, kredietkaartmaatschappijen en warenhuizen elk hun eigen specifieke produkten voor hun specifieke doelgroepen. Het gevolg is dat er een veelheid aan formules op de markt rondgaat, waarvoor een scala van commerciële namen gebruikt wordt. De wildgroei is echter meer schijn dan werkelijkheid, want in wezen kennen de formules grote overeenkomsten. Hierbij kunnen consumentenkredieten in hoofdlijnen in twee categorieën onderverdeeld worden. Aflosbare kredieten en hernieuwbare kredieten.

Veel mensen kennen het verschil niet tussen kredietverleners en kredietmakelaars. Een kredietverlener is een bedrijf waar je rechtstreeks geld aan kan lenen. Dit zijn gespecialiseerde bedrijven en banken. Een kredietmakelaar is een bedrijf dat in contact staat met verschillende kredietverleners en zo soms een lening kan vinden tegen een voordeliger tarief.

Kies je nu best een kredietverlener of een kredietmakelaar? Een goede kredietmakelaar kan je tijd besparen bij een lening aanvragen. Je kan natuurlijk zelf je eigen kredietmakelaar spelen en offertes aanvragen bij verschillende kredietverleners om zo het voordeligste tarief te bekomen. Voor meer informatie over geld lenen in Nederland kan je terecht op lenen-geld.nl.

Krediet en lening zonder bestemming

De persoonlijke lening

Een persoonlijke lening heet ook een lening op afbetaling. Met een persoonlijke lening ben je redelijk vrij over wat je met het geleende geld doet. Je kan het gebruiken om een laptop of een TV te kopen, voor renovaties, een vakantie, schoolkosten, enz… Deze vorm van lenen is waarschijnlijk de meest eenvoudige manier. De kredietverlener leent jouw een bepaalde som die jij dan in de vooraf afgesproken periode moet terugbetalen, inclusief rente.

Kredietverleners die persoonlijke leningen aanbieden zijn talrijk, dus je hoeft niet te beroerd te zijn om verschillende offertes aan te vragen en die dan te vergelijken. Met een persoonlijke lening kan je vrij snel geld lenen, maar daarom hoef je niet halsoverkop een beslissing te nemen. Verschillende leningen vergelijken is altijd een goede beslissing.

Leen ook nooit meer dan je nodig hebt. Het is soms erg aantrekkelijk om binnen enkele dagen 15.000 euro op je rekening te hebben, maar vergeet nooit dat je daar een aantal jaar maandelijks voor zult moeten betalen. Hoe meer je leent, hoe meer je zult betalen.

Er bestaat ook de mogelijkheid om een mini lening af te sluiten die altijd bestaat uit een lening op afbetaling.

Kenmerken lening op afbetaling:
  • Een vooraf vastgesteld bedrag (leensom).
  • Een vooraf vastgestelde duur (looptijd).
  • De leensom wordt in 1 keer volledig ter beschikking gesteld.
  • De leensom, vermeerderd met de kosten, wordt gedurende de looptijd terug betaald.
  • Vaste maandelijkse aflossingen.

Een kredietopening is een hernieuwbaar krediet waarbij je ongelimiteerd kunt lenen tot een vooraf bepaald kredietplafond. De wijze van terugbetalen en het moment waarop dit gebeurt heb je als consument grotendeels in eigen hand. Het geoorloofd rood staan op de zichtrekening (onder nul gaan), een geldreserve en kredietkaarten vallen allen onder kredietopeningen.

Een kredietopening

Wanneer je dringend geld nodig hebt is het soms handig en voordeliger om te werken met een kredietopening of geldreserve. Een kredietopening is meestal duurder dan een persoonlijke lening, maar je betaalt enkel rente op het bedrag dat je gebruikt hebt. Met de geldreserve krijg je een bepaald bedrag ter beschikking dat je kan gebruiken wanneer je dat wilt. Er hangt geen vaste termijn aan vast en je kan het krediet ook meerdere keren terug opnemen.

Een lening op afbetaling is een aflosbaar krediet waarbij je een vast bedrag voor een vaste periode leent en dit bedrag, vermeerderd met de kosten, terug betaalt gedurende de looptijd. Dit gebeurt doorgaans middels evenredige maandelijkse aflossingen. Een minilening, een persoonlijke lening, een autolening, een verbouwingslening en een groene lening vallen allen onder leningen op afbetaling. Banken en andere kredietverstrekkers gebruiken voor deze formules graag hun eigen commerciële namen. Op de website zijn ze netjes geclasificeerd. De ‘lening alle doelen’ vind je onder de persoonlijke leningen vergelijken. ‘Ecokrediet’ en ‘lening energy@home’ zijn andere namen voor een groene lening.

Het grote voordeel van een kredietopening is dat je ten allen tijde een budget tot je beschikking hebt. Je hoeft niet het volledige bedrag op te gebruiken en je betaalt enkel interesten op het geld dat je daadwerkelijk gebruikt hebt. Dus ook al heb je een kredietlijn van €10.000, als je er slechts €1.000 van gebruikt dan betaal je ook enkel rente op die €1.000. De rentevoet is ook lager dan bij kredietkaarten. Het nadeel is dan weer dat de rentevoet een stuk hoger is dan bij een persoonlijke lening of een hypotheek.

Het grootste nadeel van een geldreserve is dat niet iedereen hier mee om kan gaan. Een kredietopening is altijd beschikbaar en dat is dikwijls een vloek voor mensen die geen controle hebben over hun budget. Persoonlijk vind ik dat een kredietopening iets is dat in de meeste gevallen vermeden moet worden. Zo weinig mogelijk geld lenen is nog altijd de beste manier om geld te sparen.

Eigenlijk is het altijd beter om eerst geld te sparen om iets te kopen zodat je niet moet lenen. Voor de meeste gevallen hoef je helemaal niks te lenen. Uitzonderingen zijn de hypotheek en de kredietkaart. Niet iedereen heeft natuurlijk een kredietkaart nodig, maar het is wel enorm handig voor mensen die op reis gaan of veel via het internet kopen. Eigenlijk zou een debetkaart met dezelfde mogelijkheden als de kredietkaart hiervoor een geschikte oplossing zijn.

Kenmerken kredietopening:
  • Een vooraf vastgesteld kredietplafond.
  • Optie om elk moment geld op te nemen binnen het plafond.
  • Geen vaste looptijd.
  • Geen vaste aflossingsregeling.
  • Terug gestort geld kan opnieuw opgenomen worden (hernieuwbaar krediet)
  • De kosten worden maandelijks over het negatief saldo berekend.

Leningen en kredieten voor uw woning

Hypothecaire Lening

De meeste mensen die een huis of appartement willen kopen sluiten een hypothecaire lening af. Dit houdt in dat een kredietverlener je geld leent om een eigendom te kopen en jij dan maandelijks een afgesproken bedrag terug betaalt. Het onroerend goed dient dan als onderpand voor de financiering en de kredietverlener rekent ook een intrest aan. Deze intrest kan sterk variëren bij verschillende kredietverleners en schommelt ook sterk door de jaren heen.

Om de goedkoopste hypothecaire lening te vinden heb je wat geduld nodig en is het vooral een kwestie van verschillende kredietverleners met elkaar te vergelijken. Je zal snel opmerken dat de ene kredietverlener een lagere rentevoet kan bieden dan de andere.

Let ook op voor onnodige verzekeringen. Bij het afsluiten van een hypothecaire lening wordt je gegarandeerd aangeraden om een aantal verzekeringen te nemen. Hoewel sommige verzekeringen nodig zijn moet je ze zeker niet allemaal nemen. Deze verzekeringen zijn enorm duur en in veel gevallen zal je ze nooit nodig hebben. Indien je toch wil ingedekt zijn tegen risico’s is het meestal voordeliger om die verzekeringen los van de hypothecaire lening af te sluiten.

Leen ook niet meer dan je nodig hebt. Soms krijg je een lagere rentevoet als je meer leent, maar vergeet wel niet dat je op iedere euro interest betaalt. Dus hoewel je misschien een lagere rentevoet kan krijgen, ga je op het einde van de rit toch meer betaald hebben dan nodig is.

Renovatielening: klassieke of groene

Zoals er ook een autolening is, zijn er ook groene leningen. Deze leningen waren tot voor kort zeer populair, maar zijn de laatste tijd minder populair geworden. De reden hiervan is dat de staat de steun voor deze groene leningen heeft teruggetrokken. Maar er zijn nog steeds financiële voordelen op te noemen voor deze groene leningen. Een groene lening is een bepaalde soort lening om uw huis op te knappen, in het voordeel van het milieu. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of aan betere isolatie.

Als het om een standaard renovatie gaat, dan is een renovatielening het krediet dat u nodig heeft

Lening en krediet voor de aankoop van een voertuig

Autolening

Voor een autolening kan je zowaar bij nog meer kredietverleners terecht dan bij andere leningsvormen. Wanneer je een auto koopt (denk ook om je autoverzekering) kan je bijna altijd een autofinanciering krijgen van de autodealer. Het geld leen je dan wel niet direct bij de autodealer maar een andere kredietverlener waar de autodealer een zakelijke overeenkomst mee heeft. In dit geval treedt de autodealer hier op als een soort kredietmakelaar die meestal maar in contact staat met één kredietverlener.

Natuurlijk kan je ook terecht bij een bank of andere kredietverleners. Het is altijd een goede beslissing om niet direct in te gaan op het leningsvoorstel van de autodealer, maar eerst even te gaan kijken welke voorwaarden je kan krijgen bij andere kredietverleners.

Bij sommige kredietverleners kan je lenen tegen een lagere rentevoet, maar soms krijg je bij de autodealer korting op je voertuig wanneer je er een lening afsluit. Het is dan kwestie van een berekening te maken of die korting een duurdere rentevoet kan verantwoorden. In sommige periodes van het jaar geven autodealers ook grote kortingen op hun voertuigen, waardoor het misschien interessant is om in die periode een voertuig aan te schaffen.

Om de goedkoopste autolening te vinden vraag je dus best een aantal offertes aan bij verschillende kredietverleners, zodat je die kan vergelijken met de voorwaarden die je krijgt van je autodealer. Hou rekening met eventuele kortingen die je kan krijgen zodat je een goed beeld krijgt hoeveel je in het totaal zal moeten betalen.

Motorlening

Alles over de motorlening

Camperlening

Lichte vrachtwagens lening

Lening voor oldtimer

Gidsen om leningen en kredieten te begrijpen en te kiezen

Vind antwoorden terug op al de vragen die u zich stelt omtrent lening- en kredietproducten door de onafhankelijke gidsen van Mijn-Financiën te raadplegen. Deze gidsen maken het voor u mogelijk om:

  • inzicht in de bestaande kredietproducten te verkrijgen
  • leningproducten te kiezen die bij uw profiel passen

Leningen voor voertuigen

  • Welke oplossing kiezen om het aankoop van zijn voertuig te financieren? (Deze site is momenteel onder constructie)
  • Alles over de auto leasing en renting oplossingen (Deze site is momenteel onder constructie)


Heeft u vragen? Begrijpt u een leningproduct niet dat we niet in onze gidsen behandelen? Heeft u een eventuele fout in één van onze gidsen opgemerkt of zijn we iets vergeten? Heeft u een voorstel? Neem dan contact met ons op!

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px