Lenen bij onbekenden via Lending Club

29 Dec, 2014 | Lenen & Krediet

Lening afsluiten via de lending clubEen lening afsluiten kunt u bij een bank of een andere kredietinstelling, tot op heden tenminste. De kans is groot dat dit de komende jaren zal veranderen en dat het ook steeds gebruikelijker wordt om een lening af te sluiten bij een onbekende. Drijvende kracht achter deze ontwikkeling is Lending Club, een initiatief dat het mogelijk maakt om bij onbekenden geld op te halen voor een herfinanciering van een krediet, of om de creditcard aan te kunnen vullen.

Rente en vergoeding bij geld lenen

Lending Club koppelt particulieren en bedrijven die op zoek zijn naar krediet, maar bij de bank helaas geen gehoor vinden. De hoogte van de rente over de lening hangt onder andere af van de rating die het platform aan de lening toekent. Daarnaast krijgt Lending Club zelf een percentage van de lening als vergoeding, waardoor er sprake is van verschillende vormen van kosten. De leningen hebben over het algemeen betrekking op bedragen tussen $1.000 en $35.000, Amerikaanse bedragen omdat dit het land is waar het bedrijf vandaan komt en voorlopig actief is. Er zijn echter ambitieuze plannen, waardoor ook een uitrol naar Europa niet geheel onverwacht zou zijn.

Gebrek aan steun vanuit banken

Lending Club is naar eigen zeggen ontstaan uit frustratie over de beperkte mogelijkheden bij banken, zij zouden onvoldoende steun bieden aan hen die een lening nodig hebben. Naar eigen zeggen heeft het online platform sinds 2006 al voor 6 miljard dollar uitgeleend. Het grootste deel van de klanten gebruikt de kredieten om de creditcard aan te vullen of om voor een herfinanciering te zorgen. Het lijkt op dit moment echter verstandig om de kosten goed in de gaten te houden en die te vergelijken met de rentevergoeding bij een bank.

De nieuwe deeleconomie

Lending Club lijkt een nieuw hoofdstuk toe te willen voegen aan de deeleconomie, waarin we elkaars ‘middelen’ gebruiken om zelf verder te komen. Op het moment dat bepaalde particulieren of bedrijven geld over hebben kunnen ze dit uitlenen aan anderen. Eerder zagen we onder andere al Uber en AirBNB ontstaan, bedrijven die inmiddels zijn uitgegroeid tot grote ondernemingen. Uber maakt gebruik van beschikbare ruimte in auto’s, AirBNB zet in op de beschikbare ruimte in huizen. Of Lending Club het volgende succesvolle onderdeel wordt van de deeleconomie blijft nog even afwachten, geld lenen is immers heel iets anders dan het boeken van een taxiritje of een paar dagen in op een andere bestemming.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+