Kosten van een leningdossier bij de bank

07 Mar, 2013 | Woonkrediet

dossierkosten leningWilt u een leningdossier openen en bent u benieuwd naar de kosten die daarbij komen kijken? De diverse instellingen als de bank en de notaris zijn gebonden aan wetgeving, die bepalen welke kosten ze in rekening mogen brengen. Laat u vooraf goed adviseren over deze kosten, zodat u tijdens het openen van een leningdossier niet voor verrassingen komt te staan. Het is daarnaast verstandig om bij meerdere banken in gesprek te gaan, om de verschillende mogelijkheden met elkaar te kunnen vergelijken. Een bank mag u alleen schattings- en dossierkosten in rekening brengen.

Schattingskosten

De schattingskosten zijn voor het schatten van de waarde van het onroerend goed dat u aan wilt schaffen, op het moment dat u een hypotheek af wenst te sluiten. U gaat een groot bedrag lenen, waardoor het voor de bank van belang is om in te schatten wat het risico is dat men loopt. Door het onroerend goed op waarde te schatten kan men de verhouding van uw hypothecaire lening tot de waarde van het onroerend goed bepalen. Dit is onder andere van belang voor de rentevoet die u betaalt. De bankinstelling dient u altijd vooraf mee te delen wat de kosten zullen bedragen en mag deze pas in rekening brengen nadat de schatting is uitgevoerd.

Dossierkosten

Daarnaast kan de bank u dossierkosten in rekening brengen, aangezien er tijd en werk gaat zitten in het doen van een voorstel. De bank mag u deze kosten alleen aanrekenen wanneer er een schriftelijk voorstel wordt geformuleerd, waarin verschillende elementen terugkomen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de aanwezigheid van alle leningsvoorwaarden, maar ook de geldigheidsduur van het aanbod dat u is gedaan. Alleen wanneer de bank deze elementen duidelijk opneemt in het leningdossier is het mogelijk om u hier de kosten voor in rekening te brengen. Spreek met de bank vooraf af in hoeverre u hier gebruik van wilt maken, zodat u altijd goed weet waar u aan toe bent.

Kosten betaalbaar aan de notaris

Gaat u geld lenen, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een woning? Houd er dan rekening mee dat de bank u kosten in rekening zal brengen, maar dat u daarnaast langs de notaris zal moeten. Dit brengt directe kosten met zich mee, maar er is daarnaast sprake van invloed op de belastingen die u dient te betalen. Wat dat betreft is het verstandig om de verschillende kosten van een leningdossier uitgebreid op een rij te zetten.

Afbeelding door ptmoney.com

Sluit nu direct je lening afklik hier
+