JKP op autolening blijft onder 2 procent

Jkp autoleningTraditioneel goochelen financierders tijdens de Brussel autosalon met rentetarieven, maar stijgen deze hierna weer naar hun oude niveau. Dit jaar verloopt dit anders. De gemiddelde prijs voor een autolening is in september bijna even laag als in januari. Haast alle banken bieden momenteel een lening met minder dan 2 procent JKP, voor de aankoop van een nieuwe wagen.

Bank – JKP

BNP Paribas Fortis – 1.90%

Beobank – 1.74%

Cetelem – 1.85%

ING – 1.75%

Belfius – 1.75%

Nul procent ECB-rente en private autoleasing

Waarom de tarieven dit jaar laag zijn gebleven? De hoofdreden is natuurlijk de aanhoudend lage stand van de debetrente in Europa. De Europese Centrale Bank houdt al sedert maart van dit jaar de basisrente op nul procent. Commerciële banken mogen geheel gratis geld lenen bij de ECB. Dit vertaalt zich aan het einde van de keten in een laag JKP op de meeste kredietformules, waaronder nu ook autoleningen.

De toenemende concurrentie van private autoleasing is ook een motief voor banken om de kosten voor een autolening laag te houden. Analisten schatten dat de komende jaren 15 tot 20 procent van de Belgische gezinnen zal kiezen voor het huren van een auto bij een leasemaatschappij of autodealer. De banken hopen dat ze met aantrekkelijke JKP tarieven de twijfelende consument kunnen overhalen om toch liever een auto te kopen.

Lage kredietkosten

Een laag jaarlijks kosten percentage op autoleningen is altijd goed nieuws voor de consument. In het JKP zijn naast de bankrente ook alle andere kredietkosten opgenomen, waaronder administratiekosten en premies. Minder dan 2 procent JKP betekent dat de totaalprijs voor een autolening erg laag uitvalt. In bedragen omgezet kost een krediet van 15.000 euro over 4 jaar in totaal minder dan 600 euro. Per maand is een consument naast de kapitaalaflossing dus minder dan 13 euro kwijt aan een dergelijke autofinanciering.

JKP op occasies

Bij alle banken geldt het lage minimum tarief alleen voor de aanschaf van een nieuwe auto, of een tweedehands wagen niet ouder dan 2 tot 3 jaar. Voor de aankoop van oudere occasies schommelt bij de marktleiders het JKP op een autolening momenteel tussen 4 en 5 procent. Het hoger percentage komt enerzijds omdat financiering voor tweedehands wagens een groter risico herbergt en anderzijds omdat er minder concurrentie is bij deze formule.

Bank – JKP
BNP Paribas Fortis – 4.75%
Cetelem – 3.90%
ING – 4.45%
Belfiu – 4.45%

Ik deel het op :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *