IMF vraagt overheden garant te staan voor leningen van banken aan bedrijven

16 Oct, 2014 | Krediet Nieuws

IMFHet IMF roept overheden van de Europese lidstaten op om garant te staan voor de leningen die banken aan bedrijven verstrekken, met name aan kmo’s. Zij hebben nu te weinig toegang tot leningen, waardoor de economie niet voldoende herstelt. Dit zal in de praktijk berekenen dat het de belastingbetaler is die uiteindelijk garant staat voor de kredieten. De garantie van de overheid moet ervoor zorgen dat het risico voor de banken afneemt, zodat zij geld kunnen uitlenen en de motor van de economie beter op gang kan komen.

Banken stellen onvoldoende krediet beschikbaar

Volgens het IMF stellen de banken op dit moment te weinig krediet beschikbaar, waardoor het voor bedrijven lastig is om te investeren en naar een betere toekomst toe te werken. Zij rapporteren hierover in het Global Financial Stability Report. Het IMF stelt dat er 6 jaar na de implosie van de bank Lehman Brothers in Amerika zo’n 40% van de globale activa in handen is van banken die dit onvoldoende ter beschikking stellen om herstel mogelijk te maken. In de de eurozone is er zelfs sprake van 60% van het kapitaal bij deze banken, waardoor er onvoldoende mogelijkheden bestaan bedrijfsmatig te innoveren.

Kmo’s weinig toegang toe leningen

Met name kmo’s krijgen in België weinig toegang tot krediet, geld lenen bij de bank vormt voor hen een groot probleem. Het zijn met name de grote bedrijven die hebben kunnen profiteren van de nieuwe liquiditeiten waar de centrale banken de markt mee hebben overspoeld. De kleine bedrijven maken 99,8% van de economie uit, waardoor juist zij het geld veel harder nodig hebben. Zij kunnen geld lenen om te investeren in technologie, werknemers aannemen en de economie op die manier verder op gang helpen.

Verbeterde situatie in de VS

Het IMF wijst onder andere naar de betere situatie in de VS, waar banken er alweer veel sneller voor kiezen om geld uit te lenen aan bedrijven. Dit maakt het mogelijk om de economie weer aan te laten trekken, iets dat in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk tot nu toe niet goed lukt. Door als overheid garant te staan voor deze leningen ontstaat er meer zekerheid, waardoor banken hiertoe gemakkelijker kunnen overgaan. Indien de plannen doorgang vinden wordt het geld lenen voor bedrijven gemakkelijker, al zullen de effecten op de economie dan uiteraard nog even op zich laten wachten.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+