Hypotheekrente: gaat de curve omhoog?

Europese centrale bankNa enkele jaren van gestadige afname en een aantal maanden van stabiliteit lijkt de hypotheekrente weer omhoog te curven. Een aantal grootbanken hebben in november een verhoging doorgevoerd op hun minimum percentages voor woonkredieten. Zo steeg bij KBC het minimum percentage op de verschillende hypothecaire leningen met gemiddeld 0,25% en voegden ING en Belfius 0,1% tot 0,2% interest toe aan hun formules. Op zich zijn de verhogingen miniem. Het kan dus zijn dat de genoemde banken hun rentevoet slechts hebben aangepast om het bedrijfsresultaat te verbeteren.

Maar het kan ook een teken aan de wand zijn dat de markt in transitie zit. Dat de pre-november rentepercentages het laagste punt in de huidige curve waren, en dat de nieuwe richting omhoog is. In de komende maanden moet blijken als ook andere kredietverstrekkers hun tarieven voor woonleningen naar boven bijstellen. Het laagste gemiddelde rentepercentage op woonleningen werd in de periode februari-oktober 2016 opgemeten en bedroeg 2,63%. Twee jaar eerder, in oktober 2014, brachten de Belgische banken nog gemiddeld 4,37% interest in rekening. Indien op de huidige percentages aanhoudend kleine stijgingen worden doorgevoerd kunnen deze in 2018 gemiddeld best weer boven 4% uitkomen.

Houd de ECB-rente in de gaten

De basisrente van de Europese Centrale Bank is van grote invloed op de bewegingsruimte van de commerciële banken in de lidlanden. Sedert maart staat deze op 0%, waardoor de commerciële banken haast verplicht zijn om lage rentes te bieden op hun kredietproducten. In theorie zouden hypothecaire leningen in België goedkoop moeten blijven zolang er geen verhoging van de ECB-basisrente komt. Deze maand heeft de Europese moederbank een belangrijke vergadering hierover. Analisten verwachten echter geen verhoging van de basisrente. De kans wordt zelfs groter geacht dat de ECB het percentage onder nul brengt om de zwakke economische groei in Europa harder aan te wakkeren.

Dat commerciële banken niet gelukkig zijn met de ECB wurggreep is algemeen bekend. De recente hypotheekrenteverhoging van de Belgische banken is mogelijk een voorloper van een nieuwe trend. Een ontwikkeling waarbij commerciële banken zich enigszins weten los te weken van de ECB-doctrine, en zelf bepalen wanneer de rentepercentages omhoog moeten.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px