HYPOTHECAIRE LENING SIMULATIE

Bereken, vergelijk en selecteer de beste woonkrediet

Bent u van plan om binnenkort vastgoed te bezitten? Zoals veel mensen wilt u misschien een hypotheek afsluiten.

Om uw leencapaciteit te berekenen of om de lening te kiezen die het best bij uw situatie past is een hypotheeksimulatie nodig. Wat is een hypotheeksimulatie? Waarom een simulatie maken en waaruit bestaat deze? Welke simulator moet u kiezen?

Met GeldBank leert u alles wat u moet weten over een simulatie voor een hypothecaire lening.

Simulatie woonkrediet

Wat is een simulatie van een hypothecaire lening?

Wanneer u een hypothecaire lening aangaat, bestaat deze uit 4 basisparameters:

 • Het bedrag dat u wilt lenen
 • De maandelijkse afbetaling
 • De looptijd van uw lening
 • De rentevoet van uw lening

Deze gegevens zijn onderling afhankelijk. D.w.z. als één gewijzigd wordt, dan worden de andere ook beïnvloed.

Met de hypotheeksimulatie kunt u deze parameters schatten, zodat u in detail de voorwaarden van uw aflossing kunt kennen.

Waarom een hypotheeksimulatie doen?

De aflossing van uw hypothecaire lening is niet beperkt tot de terugbetaling van het kapitaal dat u geleend hebt. Er zijn veel kosten verbonden aan een hypothecaire lening, waarmee rekening moet worden gehouden.

Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het dus van essentieel belang dat u het werkelijke budget met betrekking tot de aankoop van uw vastgoed kunt vaststellen.

De hypotheeksimulatie houdt rekening met alle kosten die aan uw lening verbonden zijn. Zo kunt u op de juiste manier een aankoopbudget opstellen om ervoor te zorgen dat u financieel gezond blijft.

Een hypotheeksimulatie is dus zeer aan te bevelen wanneer u vastgoed wilt kopen.

Een idee krijgen van uw budget dankzij de simulatie

Door een hypotheek te simuleren, kunt u :

 • Een duidelijk idee hebben van uw aankoopbudget voor uw nieuwe woning. Dit bespaart u tijd door een duidelijk kader te bieden voor uw zoektocht.
 • Zekerheid geven aan de verkoper. Door een hypotheeksimulatie voor te leggen bent u in staat om uw financiële geloofwaardigheid te tonen aan de verkoper.

Hebt u al een droomhuis gevonden en een verkoopovereenkomst getekend. Het is nog niet te laat om een hypotheeksimulatie te doen! Met deze simulatie kunt u ook het type hypothecaire lening kiezen dat het best bij uw situatie past.

Onderhandelingsmarge

Een hypotheeksimulatie is ook nuttig in de volgende gevallen:

 • Concurreren met toekomstige kredietaanbiedingen.
 • Profiteren van de beste voorwaarden bij de herfinanciering van uw hypothecaire lening.
 • Verstandig lenen om werkzaamheden aan uw huis uit te voeren, met bijvoorbeeld de wederopname van een hypothecaire lening.
 • Afsluiten van een overbruggingskrediet om de tijd te overbruggen tussen de verkoop van uw huis en de aankoop van een ander.

Hoe werkt een hypotheeksimulator en hoe kan deze doeltreffend gebruikt worden?

Het uitvoeren van een hypotheeksimulatie is een eenvoudig proces dat voor iedereen toegankelijk is. Om een zo nauwkeurig mogelijke schatting te krijgen moet u echter bepaalde richtlijnen volgen.

Het soort krediet kiezen dat u wilt

Eerst en vooral moet u ervoor zorgen dat u de simulator gebruikt voor het juiste type lening, namelijk een hypothecaire lening. Aangezien de voorwaarden van elke lening verschillend zijn, zullen de ontvangen gegevens, als u hier een fout maakt, niet juist zijn.

Uw aanvraag personaliseren

Vervolgens worden persoonlijke gegevens over uw hypothecaire lening ingevoerd:

 • Leningsbedrag: het bedrag dat u wenst te lenen
 • De persoonlijke kapitaalinbreng waarover u beschikt
 • De gewenste looptijd: over hoeveel tijd wilt u een lening terugbetalen?

Lees meer over de noodzaak van een persoonlijke kapitaalinbreng

Hoe werkt een hypotheeksimulator?

Het gebruik van het aanvraagformulier hierboven is gratis en vrijblijvend. Wij vragen naar de eerste financiële en persoonlijke gegevens die nodig zijn om een aanvraag te behandelen. De informatie die u moet verstrekken is:

 • De aard van uw project
 • Het te lenen bedrag en uw persoonlijke inbreng
 • De middelen die u ter beschikking hebt

Zodra deze gegevens zijn ingevoerd, worden zij ontvangen door een team van makelaars die uw situatie zullen analyseren. Zij zullen het beste aanbod doen zonder enige verbintenis van uw kant.

De resultaten van uw hypothecaire lening simulatie

Zodra uw persoonlijke gegevens zijn ingevoerd, zult u de resultaten van uw hypotheeksimulatie ontvangen.

Verschillende gegevens moeten geanalyseerd worden:

De kredietrente

Dit is de werkelijke rentevoet van uw hypotheek, zoals aangegeven op de aflossingstabel. Dit tarief omvat niet de verschillende extra kosten die aan de lening verbonden zijn.

Het jaarlijks kostenpercentage (JKP)

Het JKP is het tarief dat alle kosten omvat die aan uw hypothecaire lening verbonden zijn, berekend op jaarbasis. Hier zijn alle bijkomende kosten inbegrepen, behalve de kosten van de notaris en de verzekeringskosten, die nog niet bekend zijn.

Het totaalbedrag

Dit is het totale bedrag dat u aan de kredietgever zult moeten terugbetalen. Dit bedrag omvat het geleende kapitaal en de rente.

De maandelijkse betaling

Dit is het bedrag dat u elke maand zult moeten terugbetalen tot het einde van uw hypothecaire lening.

Als u niet tevreden bent met de resultaten van uw hypotheeksimulatie, kunt u sommige parameters veranderen wanneer uw hypothecaire lening aangepast wordt. Dit zal u helpen om de oplossing te vinden die het best bij u past.

Merk op dat deze hypotheeksimulatie u een schatting geeft van uw lening.

Wanneer u daadwerkelijk een hypothecaire lening aanvraagt, zal er rekening gehouden worden met andere parameters, zoals de verhouding tussen lening en waarde, of de verhouding tussen uw uitgaven en inkomsten. Deze extra parameters kunnen van invloed zijn op het werkelijke hypotheekaanbod dat gedaan wordt.

Hypotheeksimulatoren

GeldBank is niet de enige:

 • MonsieurCredit.be is een oplossing die ook verschillende hypotheekaanbiedingen verzamelt om u te helpen met het vinden van de beste rente die bij uw profiel past
 • Finday: een hypotheeksimulator die een overzicht geeft van elk soort krediet.

Enkele tips voor uw hypotheeksimulatie

In welke gevallen moet u een simulatie uitvoeren en wanneer?

De bankrente varieert snel, dus het is de moeite waard om in de volgende 3 gevallen een aanvraag in te dienen:

 • U hebt een voorlopige koopovereenkomst getekend: dit is dringend nodig, want u hebt zeker een opschortende clausule voor het verkrijgen van een hypothecaire lening.

 • U bent op zoek naar vastgoed en bent begonnen het te bezichtigen. Het is raadzaam om in dit stadium inlichtingen in te winnen, maar u kunt pas een definitieve aanvraag doen als u een compromis hebt ondertekend of op zijn minst een aanbod hebt gedaan dat aanvaard werd.

 • Als u gewoon wilt weten of u in staat bent om terug te betalen, doe dan de test door het formulier hierboven in te vullen
Simulation pret hypothecaire cbc
Voorbeeld van een simulatie van een hypothecaire lening bij CBC

Let op, geld lenen kost ook geld !

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px