HYPOTHECAIRE LENING SIMULATIE

Wij hebben voor jou de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje gezet voor het uitvoeren van een hypothecaire lening simulatie. 

Denk je eraan om binnenkort vastgoed te kopen? Net als veel anderen overweeg je dan wellicht om een hypotheek af te sluiten.

Ben je van plan om binnenkort vastgoed te kopen? Dan is natuurlijk belangrijk om je leencapaciteit te berekenen en de woonlening te vinden die het beste bij jouw situatie past. Hier komt de hypothecaire lening simulatie om de hoek kijken. Maar wat houdt deze simulatie precies in? Waarom zou je eigenlijk een hypotheek simulatie doen en wat omvat deze precies? Natuurlijk komt dan ook de vraag: welke simulator moet je kiezen?

Bij GeldBank helpen we je alles te begrijpen over het uitvoeren van een hypothecaire lening simulatie. 

simulatie woonkrediet

Wat is een hypothecaire lening simulatie?

Bij het aangaan van een hypothecaire lening komen vier belangrijke parameters om de hoek kijken:

  • Het bedrag dat je wilt lenen.
  • De maandelijkse afbetaling.
  • De looptijd van jouw lening.
  • De rentevoet van jouw lening.


Deze parameters hangen nauw met elkaar samen. Als je één van deze parameters aanpast, heeft dit ook invloed op de andere drie.

Met behulp van de hypothecaire lening simulatie kun je een schatting maken van deze parameters. Dit stelt je in staat om gedetailleerd inzicht te krijgen in de voorwaarden van jouw afbetaling.

Waarom een hypotheek simulatie doen?

Bij het terugbetalen van jouw hypothecaire lening komt er meer kijken dan alleen het aflossen van het geleende bedrag. Er zijn diverse kosten verbonden aan een hypothecaire lening waar je rekening mee moet houden.

Om onverwachte verrassingen te vermijden, is het dus van groot belang dat je een duidelijk beeld krijgt van het werkelijke budget dat gepaard gaat met de aankoop van jouw vastgoed.

Met behulp van een hypothecaire lening simulatie kun je deze kosten beter inschatten en zo een realistisch beeld krijgen van de totale financiële impact van jouw vastgoedaankoop.

De hypotheeksimulatie houdt rekening met alle kosten die aan jouw lening verbonden zijn. Zo kun je  op de juiste manier een aankoopbudget opstellen om ervoor te zorgen dat je financieel gezond blijft.

Een hypotheeksimulatie is dus met andere worden zeer aan te bevelen wanneer je vastgoed wilt kopen.

Een beter inzicht krijgen in jouw budget met behulp van de hypothecaire lening simulatie

Door een hypotheek te simuleren, kun je:

  • Een duidelijk beeld krijgen van je aankoopbudget voor je nieuwe woning. Dit bespaart je tijd, doordat het een helder kader biedt voor je zoektocht.
  • Zekerheid verschaffen aan de verkoper. Met een hypothecaire lening simulatie kun je je financiële betrouwbaarheid aantonen aan de verkoper.

Heb je al een droomhuis gevonden en een verkoopovereenkomst getekend? Het is nog niet te laat om een hypothecaire lening simulatie uit te voeren! Met deze simulatie kun je ook het type hypothecaire lening kiezen dat het beste bij jouw situatie past.

Onderhandelingsmarge

Een hypotheeksimulatie is ook nuttig in de volgende gevallen:

  • De concurrentie aangaan met toekomstige kredietaanbiedingen.
  • Profiteren van de beste voorwaarden bij het herfinancieren van je hypothecaire lening.
  • Verstandig lenen om werkzaamheden aan je huis uit te voeren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een wederopname van een hypothecaire lening.
  • Je kunt ook een overbruggingskrediet afsluiten om de periode te overbruggen tussen de verkoop van je huis en de aankoop van een nieuwe woning.

Hoe werkt een hypotheeksimulator en hoe kan je deze doeltreffend gebruiken?

Het uitvoeren van een hypotheeksimulatie is een eenvoudig proces dat voor iedereen toegankelijk is. Voor een zo nauwkeurig mogelijke schatting is het echter belangrijk dat je bepaalde richtlijnen volgt.

Kies het juiste type lening

Eerst en vooral is het belangrijk dat je de simulator gebruikt voor het juiste type lening, namelijk een hypothecaire lening. Aangezien de voorwaarden van elke lening verschillend zijn, zullen de gegevens die je ontvangt niet correct zijn als je meteen de foute simulator kiest.

Je aanvraag personaliseren

Vervolgens voer je persoonlijke gegevens in over jouw hypothecaire lening:

  • Leningsbedrag: het bedrag dat je wilt lenen.
  • Jouw persoonlijke kapitaalinbreng.
  • De gewenste looptijd: over hoeveel maanden wil je de lening terugbetalen?

Lees meer over de noodzaak van een persoonlijke kapitaalinbreng.

Hoe werkt een hypotheeksimulator?

Het gebruik van het bovenstaande aanvraagformulier is gratis en vrijblijvend. We vragen naar jouw jouw financiële en persoonlijke gegevens die nodig zijn om jouw aanvraag te verwerken. De informatie die we je vragen te verstrekken, omvat:

 

  1. De aard van jouw project.
  2. Het bedrag dat je wilt lenen en jouw persoonlijke inbreng.
  3. De beschikbare middelen die je hebt.

 

Van zodra je deze gegevens hebt ingevoerd, worden ze ontvangen door een team van makelaars die jouw persoonlijke situatie zullen analyseren. Ze zullen je een offerte maken zonder enige verplichting van jouw kant.

De resultaten van je hypothecaire lening simulatie

Nadat je jouw persoonlijke gegevens hebt ingevoerd, ontvang je de resultaten van jouw hypothecaire lening simulatie.

In deze simulatie zijn de onderstaande gegevens belangrijk:

De kredietrente

Dit is de werkelijke rentevoet van je hypotheek, zoals aangegeven op de aflossingstabel. Dit tarief omvat niet de diverse extra kosten die aan jouw woonlening zijn gekoppeld.

Het jaarlijks kostenpercentage (JKP)

Het JKP is het tarief dat alle kosten omvat die aan jouw hypothecaire lening verbonden zijn, berekend op jaarbasis. Hier zijn alle bijkomende kosten inbegrepen, behalve de kosten van de notaris en de verzekeringskosten, die nog niet bekend zijn.

Het totaalbedrag

Dit is het totale bedrag dat je aan de kredietgever zult moeten terugbetalen. Dit bedrag omvat het geleende kapitaal en de rente.

De maandelijkse betaling

Dit is het bedrag dat je elke maand zult moeten terugbetalen tot het einde van jouw hypothecaire lening.

Als je niet tevreden bent met de resultaten van jouw hypothecaire lening simulatie, heb je altijd nog de mogelijkheid bepaalde parameters aan te passen. Hiermee vind je misschien wel de meest passende hypothecaire lening in jouw situatie.

Houd er rekening mee dat deze hypotheeksimulatie je een schatting geeft van jouw lening.

Wanneer je daadwerkelijk een hypothecaire lening aanvraagt, wordt er rekening gehouden met andere parameters, zoals de verhouding tussen lening en waarde, of de verhouding tussen jouw uitgaven en inkomsten. Deze extra parameters kunnen van invloed zijn op het reële hypotheekaanbod dat je wordt voorgesteld.

hypotheeksimulatoren

GeldBank is niet de enige:

  • MonsieurCredit.be is een oplossing die ook verschillende hypotheekaanbiedingen verzamelt om je te helpen met het vinden van de beste rente die bij jouw profiel past
  • Finday: een hypotheeksimulator die een overzicht geeft van elk soort krediet.

Enkele tips voor je hypotheeksimulatie

In welke gevallen moet je een simulatie uitvoeren en wanneer?

De bankrente kan snel variëren, dus het is de moeite waard om in de volgende drie gevallen een aanvraag in te dienen:

 

  • Je hebt een voorlopige koopovereenkomst getekend: dit is dringend nodig, want je hebt zeker een opschortende clausule nodig voor het verkrijgen van een hypothecaire lening.
  • Je bent op zoek naar vastgoed en bent begonnen met het bezoeken van woningen. Het is raadzaam om in deze verkennende fase informatie in te winnen, maar je kunt pas een definitieve aanvraag doen als je een compromis hebt ondertekend of op zijn minst een aanbod hebt gedaan dat is aanvaard.
  • Als je gewoon wilt weten of je in staat bent om een hypothecaire lening terug te betalen, kun je de test doen door het formulier hierboven in te vullen.
simulation pret hypothecaire CBC
Voorbeeld van een simulatie van een hypothecaire lening bij CBC

Let op, geld lenen kost ook geld !

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px