Hypothecaire Leningen Vergelijken
Met een hypothecaire lening (die soms woonkrediet genoemd wordt) kunt u geld lenen van de bank voor een vastgoedproject. Deze lening kan u gebruiken om een huis of bouwterrein te kopen, een huis om te renoveren, enz.
Onderhandel uw hypothecaire lening tegen het laagste tarief! Vergelijk de verschillende woningkredieten. Er is altijd wel een lening die beter aangepast is aan uw situatie.
Wat is een hypothecaire lening?
Wilt u een woning bouwen, kopen of verbouwen? Met een hypothecaire lening kunt u een deel van het benodigde bedrag lenen. Deze lening wordt gewoonlijk gedekt door een hypothecaire volmacht en/of een hypotheek, en wordt vaak gespreid over een periode van 10 tot 30 jaar.
Aangezien met hypothecaire leningen grote sommen geld gemoeid zijn, is het van essentieel belang dat u goed geïnformeerd bent voordat u er eentje aanvraagt.

Wat is een hypotheek?
Om u geld te kunnen lenen, moet de bank of financiële instelling de garantie hebben dat u de lening met interest zult terugbetalen volgens een schema dat in een aflossingstabel wordt vastgelegd.
In het geval van een hypothecaire lening zal de bank of financiële instelling vragen om het vastgoed in kwestie als waarborg te geven. Deze waarborg staat bekend als een hypotheek.
Indien u niet in staat bent om uw lening terug te betalen, hebben zij het recht om beslag te leggen op uw vastgoed om het te koop te stellen. Dit betekent dat zij het nog verschuldigde bedrag kunnen terugvorderen, net als eventuele boetes.
De hypotheek op uw vastgoed wordt voor 30 jaar ingeschreven in het register van het kantoor Rechtszekerheid. Het wordt geregistreerd voor het bedrag dat de bank of financiële instelling als waarborg aanvaardt.
Welke vastgoed kunt u hypothekeren?
In de meeste gevallen is het gehypothekeerde vastgoed datgene waarvoor de lening is aangegaan.
Maar dit is geen wettelijke verplichting. In feite kunt u ook de hypotheek van verschillende vastgoed aan de kredietinstelling voorstellen.
U moet natuurlijk eigenaar zijn van het vastgoed, maar de waarde ervan moet ook de waarde van de lening kunnen dekken.
Dat kan een ander vastgoed zijn, maar ook een boot, een auto of een winkel.
Wie mag een hypothecaire lening af te sluiten?
Om een hypothecaire lening te kunnen afsluiten, moet u minstens 18 jaar oud zijn.
Ons advies: Voordat u een aanvraag indient, is het een goed idee om uw inkomen na te gaan en op basis daarvan de maandelijkse afbetaling te berekenen die u zult moeten doen.
+ Tel uw salaris(sen), inkomen(s) uit vermogen, pensioen(en) of andere inkomsten die u ontvangt, bij elkaar op
– Trek van dat bedrag uw vaste uitgaven af: huur, elektriciteit, water en telefoonkosten, eventuele uitstaande leningen
= De maandelijkse afbetaling mag niet meer bedragen dan een derde van uw maandinkomen bedragen
Merk op dat uw leencapaciteit wordt verminderd met alle andere leningen die u reeds hebt.
Alvorens u een hypothecaire lening toe te kennen, zal de geldschieter ook deze berekeningen maken.
U zult dus een inkomensbewijs moeten voorleggen. De bank of financiële instelling zal ook rekening houden met uw spaargeld, waaruit blijkt hoe u leeft en wat uw kredietwaardigheid is.
Wat zijn de stappen voor het aanvragen van een hypothecaire lening?
Vanaf de identificatie van uw vastgoed tot aan de aanvaarding van uw aanvraag, zijn er een aantal stappen die u moet volgen om uw hypothecaire lening aan te vragen.
Om het proces te vereenvoudigen hebben wij de belangrijkste stappen die u moet volgen wanneer u een hypothecaire lening aanvraagt op een rijtje gezet.
Wie zijn de verschillende hypotheekverstrekkers?
Wij hebben een lijst samengesteld van de verschillende banken die in België hypothecaire leningen aanbieden. Bekijk al uw mogelijkheden en vind de hypotheekoplossing die het beste bij u past tegen het beste tarief.

Hypotheekaanbieders in de kijker
Welke extra kosten kan u verwachten?
Wanneer u een hypothecaire lening neemt, is het belangrijk om te weten hoeveel deze u op lange termijn zal kosten. Naast het geleende kapitaal en interesten, sommige verzekeringen en de onroerende voorheffing, zijn er nog meer kosten te voorzien.
Of het nu gaat om de registratierechten of de verschillende notariskosten (niet te verwarren met het ereloon van de notaris!): wij leggen hier alles gedetailleerd uit.
Meer weten over bijkomende hypotheekkosten
Is een verzekering verplicht?
Om uw hypothecaire lening te verkrijgen en mogelijke verliezen te beperken, vragen banken en andere financiële instellingen u soms om bepaalde verzekeringen af te sluiten.
Pas op: achter aantrekkelijke hypotheektarieven gaan soms verplichte verzekeringsbijdragen schuil.
Meer weten over verzekeringen gekoppeld aan hypothecaire leningen
Simulators voor hypothecaire leningen
Bent u op zoek naar de voordeligste hypothecaire lening? Dan zult u ongetwijfeld gemerkt hebben dat er geen gebrek is aan hypotheeksimulators!
Hoe werkt dat, en waar moet u rekening mee houden tijdens een simulatie? GeldBank stelt een simulator voor hypothecaire leningen ter beschikking en onthult haar advies

Wat zijn de verschillende soorten hypothecaire leningen?
Wanneer u een hypothecaire lening kiest, moet u de lening kiezen die het beste bij u past.
Een hypotheek met vaste of variabele rente? Met kapitaalaflossing of met kapitaalaanvulling?
Wat is een overbruggingskrediet en waarvoor dient deze? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die wij u graag in detail willen toelichten.
Raadpleeg de verschillende soorten hypothecaire leningen
Voor hoelang moet u lenen?
De gemiddelde looptijd van een hypothecaire lening in België ligt tussen 10 en 25 jaar.
Om de ideale looptijd van uw hypothecaire lening te berekenen, moet u met verschillende factoren rekening houden.
Wat is uw inkomen? Hoe oud bent u en wat is uw leefsituatie? Laten we eens kijken naar de dingen die u moet overwegen voordat u de looptijd van uw hypothecaire lening kiest.
Hebt u ooit eerder geleend, maar aan een veel hogere rentevoet dan nu?
Misschien is het een goed idee om uw hypothecaire lening te laten herfinancieren. Is het de moeite waard? Hoe doet u dat, en wat zijn de risico’s?
Lees er alles over in het gedeelte over de looptijd van hypothecaire leningen
LAATSTE NIEUWS OVER HYPOTHEKEN
Hypotheekrente: gaat de curve omhoog?
Na enkele jaren van gestadige afname en een aantal maanden van stabiliteit lijkt de hypotheekrente weer omhoog te curven. Een aantal grootbanken hebben in november
Woonkredieten krijgen ook JKP
Goed nieuws voor het vergelijken van woonleningen. Vanaf 1 april 2017 worden banken wettelijk verplicht om ook op hypothecaire leningen alle kosten te bundelen in
Dossierkosten voor woonkredieten krijgen een plafond
Als het aan minister van Consumentenzaken Kris Peters ligt, worden nog dit jaar maximum tarieven voor dossierkosten vastgesteld. De directe aanleiding voor deze actie is
Opvolgingsbureau brengt enige hulp bij problemen met schuldsaldoverzekering
Het opvolgingsbureau heeft recent gedetailleerde cijfers over het eerste werkjaar – 2015 – gepubliceerd. Het vorig jaar wenden in totaal 547 Belgen zich tot het
Woonlening herfinancieren: de kunst van onderhandelen
Ook dit jaar zullen tienduizenden Belgen hun bestaande woonlening opzeggen en gelijktijdig een nieuwe aangaan. Vaak bij een andere bank, maar ook geregeld bij de huidige
Rente omlaag, dossierkosten omhoog
De lage rentetarieven op hypothecaire leningen maken dat kredietverleners andere methoden gebruiken om hun inkomsten veilig te stellen. In het eerste trimester van 2016 hebben