Juridische en financiële problemen bij cryptocurrency exchange platforms zijn niet ongewoon en halen vaak de krantenkoppen. Dit roept de vraag op waarom deze markt zo gevoelig is voor onrust, ondanks de groeiende interesse van veel mensen in cryptocurrencies. Ben jij een van die laatsten? Hoeveel weet je nu echt over cryptocurrencies?
Virtuele valuta, echte risico’s. Met crypto is alleen het risico gegarandeerd.

Binance en Bit4You in de problemen
In juni 2023 werd Binance, ’s werelds grootste platform voor de uitwisseling van cryptocurrency’s, geconfronteerd met een rechtszaak van de SEC, de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten, omdat het bedrijf de regels zou hebben overtreden. Als gevolg daarvan schortte Binance stortingen op en vroeg het zijn gebruikers om hun dollarfondsen van hun rekeningen af te halen.
In België zou Bit4You, een ander exchange platform, binnenkort failliet kunnen gaan, wat 41.000 klanten zou treffen. Naar schatting hebben deze klanten in totaal €13 miljoen geïnvesteerd op dit platform.
Juridische en financiële problemen van cryptocurrency exchange platforms zijn niet ongewoon en halen vaak de krantenkoppen. Dit roept de vraag op waarom deze markt zo gevoelig is voor turbulentie, ondanks de groeiende interesse van veel mensen in cryptocurrencies.
Cryptocurrencies: een markt die op zijn zachtst gezegd fluctueert
Ter herinnering: cryptocurrencies zijn digitale valuta waarvan de waarde niet wordt bepaald door een staat of centrale bank. Er zijn duizenden verschillende cryptocurrencies, waarvan Bitcoin de bekendste is. Er zijn er maar zoveel van, wat betekent dat hun waarde wordt bepaald door vraag en aanbod.
Het oorspronkelijke idee achter de opkomst van cryptocurrencies in 2009 was om een valuta te creëren die onafhankelijk was van overheden en instellingen. De euro is bijvoorbeeld gekoppeld aan de Europese Centrale Bank en de dollar aan de Amerikaanse Centrale Bank.
Deze cryptocurrencies werken autonoom dankzij wiskundige algoritmes op basis van een protocol waar alle gebruikers zich aan houden.
Deze zeer speculatieve en volatiele markt trekt veel mensen aan die op zoek zijn naar interessante investeringen: ze kopen wanneer de koersen laag zijn en verkopen wanneer de prijzen stijgen. Cryptocurrencies kunnen dan worden gebruikt om betalingen te doen. Steeds meer websites en bedrijven accepteren nu betalingen in cryptocurrencies.
Transacties die soms onduidelijk zijn
Om deze cryptocurrencies te verkrijgen, moeten gebruikers online platforms, ook wel marktplaatsen genoemd, raadplegen. Deze kunnen groot zijn, zoals Binance, of kleiner, zoals het Belgische platform Bit4You. De transacties die op deze platforms worden uitgevoerd, zijn echter soms onduidelijk omdat de sector nog niet goed is gereguleerd.
“Het idee is dat gebruikers euro’s gebruiken om cryptocurrencies te kopen, en uiteindelijk is het het platform zelf dat de transacties in euro’s en cryptocurrencies beheert,” legt Loïc Sauce uit, een econoom en onderzoeker gespecialiseerd in cryptocurrencies bij ISTEC in Parijs. “Het is heel handig voor gebruikers, maar het nadeel is dat we niet echt weten hoe onze fondsen worden beheerd. Zijn de cryptocurrencies die ons worden toegewezen wanneer we aankopen doen, er ook echt? Worden de fondsen op het platform gebruikt zoals we hopen, of niet?“
Dit is precies het soort onaangename verrassing dat de 41.000 Belgische klanten van Bit4You is overkomen. Het platform had namelijk 45% van zijn klanten toevertrouwd aan CoinLoan, een Ests platform dat nu failliet is.
Cryptocurrencies: de risico’s van een ondergereguleerde markt
Deze ongelukkige situaties zijn allemaal het gevolg van een slecht gereguleerde sector, in tegenstelling tot banken en beurzen. In tegenstelling tot Europese banken, die een depositogarantie van maximaal € 100.000 moeten bieden, hoeven platforms voor cryptocurrencies in België alleen een vergunning te hebben van de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten.
Let op: elk bedrijf dat beleggingsproducten wil aanbieden, via een handelsplatform of anderszins, moet een vergunning hebben. Sommige bedrijven die geen vergunning hebben, zijn onderworpen aan waarschuwingen van de FSMA, de Financial Services and Markets Authority. U kunt de lijst van deze bedrijven hier raadplegen.
Binnenkort nieuwe regels voor traceerbaarheid van cryptocurrencies
Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor nieuwe regels voor de traceerbaarheid van cryptocurrency-overschrijvingen. De nieuwe regels moeten echter nog formeel worden goedgekeurd door de Raad voordat ze kunnen worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Ze zullen dan 20 dagen later van kracht worden.