Hoeveel kost een zonnepanelen installatie? Interessante financieringsaanbiedingen

Fotovoltaïsche panelen stellen u in staat gratis, onbeperkte en niet-vervuilende energie, de zon, te gebruiken om elektriciteit te produceren. Hier vindt u uw huidige financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen in België. Het laat u toe te beslissen of het is nog interessant om zonnepanelen te plaatsen

Zonnepanelen installatie financieren

Is het verstandig om in België op de zon te rekenen?

Het eerste bezwaar tegen de installatie van zonnepanelen in België is de hoeveelheid zonneschijn. Dit is echter een vals probleem. Met kwaliteitspanelen en een dakhelling van ten minste 30° krijgt u voldoende zon om uw panelen rendabel te maken.

Wat de oriëntatie van uw dak betreft, is zuidgericht ideaal, maar andere oriëntaties zijn nog steeds rendabel. De noordkant is het enige geval waarin de installatie van fotovoltaïsche panelen volledig overbodig is.

In België bedraagt het gemiddelde rendement van zonnepanelen 85%.

De prijs van een zonnepanelen installatie

De kosten van uw zonnepanelen zijn afhankelijk van de oppervlakte die u bedekt en van de kwaliteit van de panelen die u gebruikt. Je moet drie dingen optellen:

  1. de fotovoltaïsche panelen ;
  2. de omvormer: het belangrijkste onderdeel dat de door de zonnepanelen geproduceerde gelijkstroom omzet in wisselstroom, zodat de elektriciteit kan worden verbruikt;
  3. de installatie van de zonnepanelen.


De panelen hebben een levensduur van meer dan 25 jaar, terwijl de omvormer een levensduur van ongeveer tien jaar heeft. Voor een gemiddeld Belgisch huishouden kost de totale installatie voor een kit van 3,5 kW tussen €6 en €8.000 en bespaart dit €800 per jaar. Zij kan derhalve over 10 jaar worden afgeschreven. De omvormer moet dan worden vervangen, wat tussen 1.500 en 2.000 euro kost.

Financiering van zonnepanelen

Voor de financiering van uw fotovoltaïsche panelen kunt u in aanmerking komen voor regionale steun. U kunt dit aanvullen met een banklening en/of een regionale lening.

Overzicht van de tegemoetkomingen premies en kosten per gewest voor een zonnepanelen installatie
bron: https://www.engie.be/nl/blog/zonnepanelen/premies-en-steun-voor-zonnepanelen-in-belgie/

Financiering van zonnepanelen in Vlaanderen

Als u in Vlaanderen woont, kunt u een regionale premie van maximaal 1.500 euro aanvragen.

Jij mag ook de super applicatie van de Vlaams overheid gebruiken om alle bestaande premie te identificieren ivm energie en woningen op basis van uw postcode. Echt een troef.

Financiering van fotovoltaïsche panelen in Brussel

Brussel biedt investeringspremies aan voor energierenovatiewerken die zonnepanelen omvatten. De subsidies zijn afhankelijk van de gemeente waarin u woont.

Als producent ontvangt u groene certificaten die uw energiefactuur drastisch kunnen verlagen, gemiddeld € 950 per jaar.

Financiële steun in Wallonië

Er is momenteel geen premie voor Wallonië, maar u profiteert wel van de “terugdraaiende teller”. Zo kunt u uw elektriciteitsfactuur verlagen: wanneer u meer energie in het netwerk injecteert dan u verbruikt, daalt het nettosaldo op uw meter.

Daarnaast is er sinds 1 oktober 2020 een tarief voor prosumenten van kracht.

De traditionele banklening

U kunt uw zonnepanelen financieren met een groene lening of energielening. De rentevoet is over het algemeen aantrekkelijker dan voor een klassieke renovatielening.

Vergelijk de rentevoeten van de ecologische lening ook benoemd groen lening, zeer goedkoop in vergelijking met een traditionele renovatielening

De gewestelijke lening

Informeer op het moment van uw aankoop naar lopende regionale leningen. De regio’s bieden vaak zeer aantrekkelijke of zelfs nultarieven.

Wat Vlaanderen betreft, is het mogelijk sinds 1 januari 2015 om gebruik te maken van een energielening, een voordelige geldlening met een lage rentevoet, om te investeren in energiezuinige maatregelen. Het is nu mogelijk om de energielening te gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen, iets dat voorheen nog niet kon. Kwetsbare groepen komen zelfs in aanmerking voor 0% intrest, wat betekent dat zij als het ware gratis geld kunnen lenen. Het budget voor de energielening is verhoogd naar €30 miljoen in 2015, om een ieder de kans te bieden om hier gebruik van te maken.

Kan de prijs voor zonne-energie nog verder omlaag?

Vanwege schaalvergroting bij de productie van zonnepanelen in voornamelijk Duitsland en China zal de prijs ongetwijfeld blijven afnemen. Echter, heeft de prijs van zonnepanelen tegenwoordig veel minder invloed op de prijs van een volledige fotovoltaïsche installatie, zoals dit technisch wordt genoemd. De panelen maken gemiddeld maar de helft van de totaalprijs uit.

Naast panelen zitten in de installatie ook een omvormer (maakt de opgewekte stroom geschikt voor het elektriciteitsnet), een groenstroom regelaar (meet hoeveel stroom de installatie produceert), bevestigingsmaterialen, kabels en arbeidskosten (+/- 15%). De prijzen van deze componenten zullen in de nabije toekomst niet of nauwelijks afnemen. Dus indien de prijzen van zonnepanelen in de komende 5 jaar opnieuw halveren, wat best mogelijk is, zal dit slechts 25% van de totaalprijs afhalen. Een gemiddelde 4 kilowattpiek installatie (16 zonnepanelen op het dak) kan in 2021 ongeveer 6000 euro kosten.

Terwijl u wacht schijnt de zon

De besparing die zonnepanelen oplevert is afhankelijk van het rendement van de installatie (dakconstructie, richting t.o.v. de zon), het tarief van de stroomleverancier, de kosten die de netbeheerder in rekening brengt om uw extra zonne-energie te distribueren en de voordelen die de lokale overheid toekent. Een 4 kilowattpiek installatie kan afhankelijk van deze factoren een besparing tussen 500 euro en 900 euro per jaar opleveren.

Zelfs in het minst gunstige geval bespaart u met de omschakeling naar zonne-energie in totaal 2500 euro in vijf jaar tijd. Het heeft daarom weinig baat om te wachten op een prijsverlaging van de installatie. Indien u beslist heeft dat u vroeg of laat zonnepanelen op uw dak wil plaatsen, dan kunt u dit liever zo vroeg als mogelijk doen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px