Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel ik kan lenen is vaak de eerste vraag die mensen zich stellen wanneer ze op zoek zijn naar een geschikte lening. Het is moeilijk om daar een pasklaar antwoord voor te hebben omdat iedereen zich in een unieke situatie bevind. Het is wel mogelijk om voor jezelf een idee te krijgen wanneer je de volgende factoren in achting neemt.

Het netto gezinsinkomen

Dit is één van de belangrijkste factoren die kredietverstrekkers in acht nemen wanneer ze berekenen hoeveel je kan lenen. Hoe hoger dit inkomen en hoe minder kosten je hebt, hoe meer je zal kunnen lenen. Wanneer je slechts één kostwinner hebt dan zal je meestal minder kunnen lenen dan met twee kostwinners, tenzij die ene kostwinner natuurlijk veel geld verdient.

Kosten en andere openstaande leningen

Kosten die een serieuze hap uit je budget nemen (zoals huur, elektriciteit, school, enz…) en andere openstaande leningen worden allemaal in acht genomen bij het berekenen van de lening. Wanneer je nog andere leningen lopen hebt zal minder kunnen lenen dan wanneer je geen lening lopen hebt.

De maandelijkse aflossing

Hoeveel je maandelijks wil/kan aflossen speel ook een grote rol in het berekenen van je lening. Dit heeft ook invloed op de duur van de lening. De maandelijkse aflossing mag over het algemeen niet meer dan één derde van je netto inkomen bedragen. De ene kredietverstrekker zal hiermee soepeler omgaan dan de andere.

De gezinssituatie

Ben je een gezin zonder kinderen met twee kostwinners dan zal dit een invloed hebben om je lening. Alles hangt natuurlijk af van je netto inkomen en je kosten. Als je meer dan genoeg verdient om alle kosten makkelijk te betalen dan zal je meer kunnen lenen.

Doel van de lening

Voor een autolening gelden er andere regels dan voor een persoonlijke lening. Wanneer je geld leent voor een auto dan zal je niet veel meer kunnen lenen dan de waarde van de auto. Bij een persoonlijke lening is dit wat soepeler.

Krediet geschiedenis

Heb je al andere leningen zonder problemen volledig afbetaald? Dan zal je makkelijker meer kunnen lenen bij een nieuwe lening. Al ben je natuurlijk nog altijd sterk afhankelijk van je netto inkomen en andere factoren.

Beste autolening - 15.000€ terug te betalen op 48 maanden

Onderpand

Als je veel geld wil lenen dan kan je dit bekomen door iets als onderpand te geven. Bij een hypothecaire lening is dit bijvoorbeeld het huis. Een onderpand kan ook de rentevoet sterk doen dalen omdat het risico voor de kredietverstrekker lager is.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips en adviezen