Hoe Vind Je De Goedkoopste Autolening

Autoleningen vergelijkenDe goedkoopste autolening vinden is niet simpel want er zijn zoveel verschillende factoren die de prijs van een lening bepalen. Eerst en vooral is er een verschil tussen de interestvoet van de banken en kredietmakelaars. Er bestaan ook verschillende soorten autoleningen en men moet ook rekening houden met het feit dat autodealers soms promoties bieden bij de aankoop van een nieuwe wagen.

De verschillende autoleningen

Eerst en vooral moet je ervan bewust zijn dat er verschillende kredietformules bestaan. De eenvoudigste is waarschijnlijk de lening op afbetaling waarbij je het volledige bedrag in vaste maandelijkse schijven aflost. Bij deze lening weet je exact hoeveel je elke maand moet betalen en hoelang de lening loopt. Dit soort lening zal je vooral aangeboden worden door banken en kredietmakelaars.

Bij de autodealers (maar ook soms bij banken) krijg je meestal een variant van de verkoop op afbetaling aangeboden. Hier gaat het om een zogenaamd ballooncontract waarbij de maandelijkse afbetaling een stuk lager ligt dan bij de andere leningsvormen. Op het einde van de lening moet men wel nog een groot bedrag in één keer ophoesten. Men kan er ook voor kiezen om dat bedrag om te zetten in een nieuwe lening of een nieuwe auto te kopen en zo een nieuwe lening af te sluiten.

Deze ballooncontracten zien er op het eerste gezicht aantrekkelijk uit, maar meestal zijn ze duurder dan de klassieke lening op afbetaling. Men speelt vooral in op de perceptie dat de consument maandelijks een lager bedrag zal moeten aflossen terwijl de totale kosten meestal hoger liggen. Als men dan op het einde van de lening de grote som niet kan ophoesten en ook dat bedrag moet omzetten in een lening, dan lopen de kosten hoger op dan verwacht. Ook als men beslist om een nieuwe wagen te kopen met daarbij horende lening blijft men zich in de schulden steken. Ballooncontracten spelen vooral in de kaarten van de kredietverleners, dus beslis niet te snel om een contract te tekenen. Neem vooral je tijd om leningen te vergelijken of zelfs te onderhandelen met kredietverleners om zo een voordeliger tarief te bekomen.

Ook is het nuttig om weten dat je voor een tweedehands auto van meer dan 3 jaar doorgaans een hogere interestvoet zal betalen dan bij de aankoop van een nieuwe auto (of een auto jonger dan 3 jaar).

Beste autolening - 25.000€ terug te betalen op 60 maanden

De Promoties Bij De Autodealers

Autodealers bieden dikwijls promoties aan die interessant kunnen zijn om de kosten te drukken. Ik herinner mij dat Opel ooit eens bij de aankoop van een nieuwe auto 21% korting gaf. Af en toe bieden autodealers ook autoleningen aan tegen een interestvoet van 0%. Soms kan je ook gebruik maken van voordelen die door de overheid worden aangeboden, zoals de korting die men aanbood in 2011 voor de aankoop van een milieuvriendelijke wagen (ondertussen afgeschaft).  Deze promoties veranderen jaarlijks en het beste wat je kan doen is om de websites te bezoeken van je favoriete automerken en zoeken naar “promoties of acties”.

Let wel altijd op voor addertjes onder het gras. Deze kortingen zijn soms zo opgezet dat je op het einde van de rit meer betaald hebt dan bij een klassieke lening op afbetaling. Het is altijd beter om je tijd te nemen en ervoor te zorgen dat je de leningen en de promoties goed begrijpt. Wees ook niet bang om door te vragen, je hebt het recht om te weten hoeveel je exact zal moeten betalen. Het beste advies die ik je kan geven is evenwel om geen lening aan te gaan, maar om je wagen te kopen met je spaargeld.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px