Hoe bereid je je voor op de digitale revolutie

digitale-revolutieDe voortstuwende digitale ontwikkeling zet ook in België steeds meer traditionele banen onder druk. Denk hierbij niet meteen aan robots en computers die menselijke arbeiders vervangen in fabrieken en kantoren, want dit is eigenlijk het gepasseerd deel van de trend. De moderne digitale revolutie wordt aangewakkerd door het internet en gestuurd door continu verbeterde algoritmen.

Het gebeurt om je heen, zonder dat je er erg in hebt

Onbewust draag je ook een steentje bij aan het overbodig maken van beroepen. Om een vakantie te plannen stap je niet langer naar een reisagent, maar boek je zelf online je tickets, hotel en huurauto. Een bankkrediet of autoverzekering regel je ook makkelijk vanuit je pc, laptop of smartphone. En inboedel, elektronisch apparatuur, kleding en voedsel bestel je in toenemende mate bij een webshop. Reis- en verzekeringsagenten, bankemployees, winkelpersoneel en tientallen andere service jobs behoren tot de snel uitstervende beroepen.

Op macro niveau gebeurt precies hetzelfde. Een voorbeeld: Belgische groothandelaren die online hun goederen bestellen in Amerika of Azië kunnen tegenwoordig met enkele simpele klikken een container reserveren bij het Deense Maersk, de grootste zeevracht vervoerder ter wereld. Expediteurs, vanouds de schakel tussen importeurs en rederijen, dreigen hierdoor functieloos te worden. In Antwerpen alleen waren tot voor kort bijna 5000 expediteurs actief.

Het begin van de storm

Volgens een recent onderzoek van de Britse Oxford Universiteit is de omslag in het arbeidsklimaat die we tot noch toe ervaren slechts het begin van de storm. We gaan een tijdperk van versnelde veranderingen tegemoet, waardoor in de komende 20 jaar bijna de helft van de gewone banen zullen verdwijnen. Jobs met een lage mate van creatieve en sociale intelligentie zullen in de toekomst niet meer door mensen worden uitgevoerd.

Mensen hebben zich altijd weten aan te passen

Aan het einde van de 19e eeuw beleefde de wereld de ‘industriële revolutie’ en na de tweede wereldoorlog kwam de ‘technologische revolutie’. Het waren eveneens processen die ingrijpende veranderingen hebben veroorzaakt op de arbeidsmarkt. Maar, voor elke job die toen verloren ging leken er twee nieuwe in de plaats te ontstaan.

Ook de digitale revolutie opent een heleboel nieuwe deuren. Het internet creëert letterlijk en figuurlijk een wereld aan mogelijkheden voor eenieder. Om dit gegeven te onderbouwen bekijken we enkele van de eerder genoemde overbodige jobs. Veel lokale reisagenten, wiens bemiddelingsdiensten niet langer gewild waren, zijn in de afgelopen jaren een eigen reisorganisatie begonnen. Op maat gesneden vakanties (meestal voor kleine groepen) worden online aangeboden en in eigen beheer uitgevoerd. In de pre-internet wereld zou dit haast onmogelijk zijn voor een niet kapitaalkrachtige starter. Er zou een kantoor moeten worden gehuurd en ingericht en om reizigers te werven zou moeten worden geadverteerd via dure massamedia (krant, radio, televisie). Ook voor overtollig winkelpersoneel is het eenvoudig om met een minimale investering een eigen webshop te beginnen. De realiteit van vandaag is dat voor elke fysieke winkel die de deuren sluit, er online drie nieuwe webwinkels bij komen.

Dan zijn er nog de afgeleide beroepen die een grote vlucht nemen dankzij de explosieve uitbreiding van het internet. Tientallen duizenden Belgen verdienen vandaag de dag hun brood als grafische ontwerper, content schrijver, webbeheerder of andere internet-technische job. En nog is de vraag veel groter dan het aanbod.

Wees nuchter en flexibel

Hoe bereid je je voor op de digitale revolutie? Als je momenteel een beroep beoefent waarvoor veel specifieke menselijke vaardigheden vereist zijn, hoef je je weinig zorgen te maken. Dergelijke banen zullen volgens de Britse onderzoekers in de voorziene toekomst niet bedreigd worden door geautomatiseerde processen. Heb je niet een dergelijke job, dan kun je alvast preventief overstappen naar een waarvoor een dosis creatieve en sociale intelligentie nodig is. Als dit geen optie voor je is, zal je de komende jaren je blik open moeten houden voor de nieuwe mogelijkheden die de digitale revolutie met zich meebrengt. Mensen weten als geen ander wezen met veranderingen om te gaan, hoe snel die ook mogen komen.

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *