Heeft u moeite met terugbetalen?

19 Jun, 2013 | Schulden

SchuldenHet blijkt dat steeds meer Belgen problemen ondervinden, met het terugbetalen van hun lening. Heeft u daar zelf mee te maken, of bent u benieuwd hoe zich dit ontwikkeld en wat anderen daar tegen kunnen doen? Uit cijfers van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank (NBB) blijkt dat de totale betalingsachterstand in België een nieuw record bereikt heeft. Steeds meer Belgen hebben moeite om hun lening terug te betalen, waardoor een aantal handige tips voor het geld lenen op z’n plaats lijkt.

Betalingsachterstanden lopen op

Het aantal betalingsachterstanden loopt alleen maar op. In april hadden 335.373 een betalingsachterstand op één of meerdere kredieten. Dit betekent een groei van 4%, ten opzichte van een jaar eerder. Er was midden vorig jaar sprake van een korte daling, waardoor het nu extra opvallend is dat het aantal Belgen met een betalingsachterstand weer toeneemt. Het lijkt daarom dan ook het juiste moment om wat tips aan te bieden, om de lening op de juiste manier af te lossen.

Uitstaande leningen in België

In totaal hebben in België 6,32 miljoen consumenten een krediet lopen. Samen zijn zij goed voor 11,42 miljoen euro aan uitstaande kredieten. Dit bedrag bestaat voor 2,77 miljoen euro uit woonkredieten en voor 8,66 miljoen uit consumptief krediet. De totale betalingsachterstand bedraagt op dit moment 2,84 miljard euro (!), een enorm bedrag dat snel teruggedrongen dient te worden.

Uw lening terugbetalen

De gemiddelde lening in België bedraagt op dit moment €5.784, waardoor we daar vanuit zullen gaan bij het aanbieden van de tips om het krediet terug te betalen. Bepaal op basis van dit bedrag en uw rentepercentage (in dit voorbeeld 7% per jaar) wat u jaarlijks aan rente betaalt. In dit geval gaat het om €33,74 per maand. Wat is de ruimte die u daarnaast heeft, wanneer u de vaste lasten van uw inkomsten aftrekt? Stel dat u bijvoorbeeld €100 per maand af kunt lossen, dan bent u in minder dan 5 jaar van de lening af!

Om niet tegen een betalingsachterstand aan te lopen is het verstandig om een buffer aan te leggen, van 1 – 3 maandlasten. Heeft u een maandlast van €150? Houd dan een buffer van €150 – €450 achter de hand. Komt het betalen van de rente en aflossing een keer niet goed uit? Gebruik dan de opgebouwde buffer, om een betalingsachterstand (en eventuele extra kosten) te voorkomen.

Foto door Pixomar

Sluit nu direct je lening afklik hier
+