Groene lening voorlopig niet beschikbaar in Dendermonde

Dendermonde groene leningDe groene lening is op dit moment niet beschikbaar voor inwoners van Dendermonde en het lijkt erop dat het nog wel even zal duren, voordat dit wel weer het geval is. Inwoners kunnen op dit moment geen aanvraag indien voor de Vlaamse energielening, waardoor ze niet de mogelijkheid hebben voordelig aan de energiezuinigheid van hun woning te werken. Intercommunale DDS besliste dat het systeem voor de leningen teveel geld kost, waardoor de geldkraan is dichtgedraaid.

De groene lening is bedoeld voor een ieder die zelf niet de middelen heeft om te investeren in energiebesparende maatregelen. In Dendermonde hebben de financieel zwakkeren nu geen toegang meer tot dit hulpmiddel, waardoor zij weinig aan hun hoge energielasten kunnen doen.

Hulp voor hen die niet kunnen

Het is volgens gemeenteraadslid Stefaan van Gucht (Vlaams Belang) van groot belang dat een ieder die zelf niet de mogelijkheid heeft de woning energiezuiniger te maken daar hulp voor ontvangt. Volgens hem kost het de stad geen enkele euro, terwijl het aan de andere kant zeer effectief is. Het is volgens hem dan ook van belang om de leningen toch weer aan te gaan bieden, door zo vlot mogelijk naar een geschikte oplossing te zoeken.

Nieuwe entiteit voor groene lening gewenst

Ook de N-VA betreurt het dat de groene lening in Dendermonde op dit moment niet beschikbaar is. Zij stellen voor om een nieuwe entiteit op te richten, die de energielening kan gaan toekennen en verder afhandelen. IN andere steden en gemeenten is het nog wel gewoon mogelijk om een groene lening aan te vragen, waardoor die ook in Dendermonde beschikbaar moet zijn. Indien blijkt dat er bijvoorbeeld niet efficiënt gewerkt is moet daar verandering in komen, inwoners kunnen als alternatief proberen elders een groene lening aan te vragen, zoals in een stad als Aalst.

In gesprek met mogelijke partners

Niels Tas, de bevoegde schepen van Wonen (SP.A) geeft aan dat het bestuur van de intercommunale besloot om de groene lening niet langer aan te bieden, maar dat zij wel degelijk kijken naar andere mogelijkheden. Het bestuur is voornemens om de groene terug terug op te starten, door nu te spreken met mogelijke partners die daar een rol bij zouden kunnen spelen. Het lijkt er wat dat betreft op dat er toch nog hoop is voor de inwoners die hier gebruik van zouden willen maken, al kunnen ze op dit moment helaas niet zomaar voordelig geld lenen om energiebesparende maatregelen te nemen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo Geldbank détouré h-65px