Grieken lang in de rij om geld op te kunnen nemen

22 Jul, 2015 | Krediet Nieuws

Griekenland en de EuroGeld lenen en Griekenland zijn al een lange tijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het land heeft grote leningen nodig om de situatie de baas te kunnen blijven, er is te weinig geld voor de Grieken en hun economie. Dat trof onlangs bovendien de gewone man, omdat de banken sloten en het niet langer mogelijk was om geld op te nemen. De banken zijn inmiddels weer open en laten lange rijen zien, al is er nog altijd sprake van beperkingen voor de Grieken.

Griekse banken waren lang dicht

Griekenland blijft voorlopig geld lenen, maar kan niet zomaar meer rekenen op nieuwe steunpakketten. Als het gevolg van een ultimatum sloten de banken hun deuren en bleven die vervolgens drie weken dicht. Na de sluiting op 29 juni kwam hier onlangs een einde aan, wat betekent dat de Grieken weer de kans hebben om geld op te nemen. Eerder gold er een opnamelimiet van €60 per dag, om te voorkomen dat Grieken massaal geld op zouden nemen en de banken de toeloop niet an zouden kunnen.

Opnamelimiet voor Grieken

De daglimiet is inmiddels vervangen door een weeklimiet, al gaat het per saldo nog om hetzelfde bedrag. Grieken hebben de mogelijkheid om €420 per week op te nemen, van geld lenen is in hun geval totaal geen sprake. Grieken hebben geen kans om geld te lenen bij de banken, aangezien er al te weinig geld beschikbaar is om in de behoeften van iedere Griek te voorzien. Daarnaast kunnen Grieken geen geld overmaken naar het buitenland en is het alleen mogelijk om cheques te storten, de banken kunnen deze niet uitbetalen.

Nieuwe bezuinigingen en belastingverhogingen

Daarnaast werden er in Griekenland onlangs een aantal andere nieuwe bezuinigingen en belastingverhogingen van kracht. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Btw die omhoog schiet van 13% naar 23%. Het nieuwe tarief gaat onder andere gelden voor vlees, koffie, thee, wc-papier en condooms, waardoor de hogere kosten iedereen zullen raken. Daarnaast zullen ook restaurants, begrafenisondernemers en taxi’s duurder worden. De prijzen in het openbaar vervoer zullen waarschijnlijk in augustus omhoog gaan, daar is op dit moment nog geen sprake van. De verschillende maatregelen moeten samen een bedrag van €795 miljoen op gaan leveren, nog voor het einde van dit jaar.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+