Gemeenten kunnen voordelig geld lenen om investeringen te financieren

15 Jan, 2015 | Lenen & Krediet

Alexander De Croo (Open-VLD)Gemeenten doen doorlopend investeringen en maken daarvan gebruik van hun beschikbare budget, of kunnen besluiten geld te lenen. Met name dat laatste lijkt tegenwoordig een goede keuze, nu de rente een lage stand heeft bereikt. Goed voorbeeld van dit principe is Brakel, zoals Alexander de Croo (Open VLD) aangeeft. Hij is voorzitter van de gemeenteraad en titulair burgemeester en benadrukt dat er al een aantal investeringen vanuit het verleden open staan en hij daarnaast nog een aantal andere zaken aan wil pakken.

De Rijdt en Nederbrakel

Hij wijst onder andere op De Rijdt en op Nederbrakel. In De Rijdt werden onlangs een aantal vernieuwingen doorgevoerd, er staat bijvoorbeeld een nieuw politiehuis in aanbouw en men is daarnaast bezig met de dorpskernvernieuwing in Nederbrakel. Het lijkt een goed moment om dergelijke projecten nu aan te pakken, omdat het geld lenen voor zowel overheden, bedrijven als particulieren relatief voordelig is. Nu de rente laag staat is het verstandig om daarvan te profiteren, aangezien de investeringen de economie er op termijn bovendien weer verder bovenop kunnen helpen.

Onvoorziene kosten bovenop de investeringen

In een aantal gevallen komen daar nog enkele onvoorziene uitgaven bij, al hebben die momenteel gelukkig slechts een beperkte invloed op het budget. De Croo kreeg bijvoorbeeld te maken met een renovatie van het zwembad, die nog eens €300.000 extra van het budget vroeg. Waar gemeenten er voorheen eventueel voor kozen om de belastingen tijdens de legislatuur te verhogen, geeft hij aan dat het nu beter mogelijk is om geld te lenen. Dankzij de lage rente is een financiering vanuit een lening een betere keuze dan hogere belastingen, waardoor inwoners van de verschillende gemeenten daar niet de gevolgen van hoeven te ondervinden.

Lage rentestand maakt geld lenen voordelig

De lage rentestand van dit moment maakt geld lenen voordelig, waardoor het een uitstekend idee is om de financieringen in ieder geval te vergelijken met andere vormen van inkomsten. Particulieren merken dit al langer, bijvoorbeeld op het moment dat ze een hypothecair krediet af wensen te sluiten, of wanneer ze de rentevoet voor een autolening voorgespiegeld krijgen. Met name door online kredieten te vergelijken is het goed mogelijk om op de kosten te sparen. Geld lenen is stukken voordeliger dan een paar jaren terug, al is het nog altijd van belang om de kosten en baten goed tegen elkaar af te wegen, om op basis daarvan een verantwoorde beslissing te nemen.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+