Gemeente Zelzate moet geld lenen voor lonen personeel

17 Aug, 2015 | Algemeen

geld lenen zelzateDe gemeente Zelzate zal in september geld lenen om aan de verplichtingen te kunnen voldoen, het blijkt anders niet mogelijk om de lopende zaken af te kunnen wikkelen. Daarnaast had de gemeente eerder beloofd de milieutaks af te schaffen, hier zal men een jaar langer mee wachten. Volgens de gemeente heeft dit alles te maken met softwareproblemen bij de fiscus, die ertoe leiden dat er een achterstand is ontstaan bij het doorstorten van de gemeentebelastingen.

Fiscus installeert nieuwe software

De fiscus installeert nieuwe software voor het verwerken van de belastingen, maar heeft daarbij flinke vertraging opgelopen. Er is sprake van een vertraging van enkele maanden, waardoor gemeentebesturen te maken krijgen met financiële problemen. De computerproblemen zullen de Vlaamse gemeenten uiteindelijk zo’n €2,9 miljoen gaan kosten, volgens een berekening van VTM. Burgemeester Frank Bruggeman van de gemeente Zelzate zit met de handen in het haar, mede omdat de gemeente al langere tijd krap bij kas zit en men er deze klap eigenlijk niet bij kan hebben.

Gemeente zit krap bij kas

De gemeente Zelzate zat al langer krap bij kas en moet nu geld lenen om aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. De gemeente had gerekend op €3,3 miljoen aan gemeentebelastingen, die vanwege de problemen met de nieuwe software voorlopig niet kunnen worden geïnd. Dat betekent dat de gemeente geld moet lenen, bijvoorbeeld om de lonen van het personeel uit te kunnen keren. De gemeente zal geld lenen en er daarmee voor zorgen dat het personeel het loon ontvangt en het mogelijk blijkt een aantal andere lopende zaken te betalen. Volgens de gemeente kost dit over een periode van 3 maanden zo’n €10.000 aan rente, een kostenpost waar men niet op zit te wachten.

Tekort van €1.000 per inwoner

De burgemeester geeft immers aan dat er op dit moment al sprake is van een tekort van zo’n €1.000 per inwoner, de aanvullende rentelasten maken het er niet gemakkelijker op om dit terug te brengen. Bovendien wordt de afschaffing van de milieutaks een jaar uitgesteld, wat betekent dat ieder gezin zo’n €55 extra lasten blijft houden. Wat dat betreft hebben de problemen van de fiscus met de software verstrekkende gevolgen. Het is op dit moment niet bekend of ook andere gemeenten geld lenen om ondanks de problemen met het innen van de belastingen aan te betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Sluit nu direct je lening afklik hier
+