Geld lenen na herfinanciering vaak voordeliger voor consument

De gemiddelde rentevoet op kredieten daalt al geruime tijd, waardoor het voor veel consumenten inmiddels interessant is om hun woonkrediet te herfinancieren. Ze hebben op die manier de mogelijkheid om de maandelijkse kosten te drukken, waarmee ze de wederbeleggingsvergoeding eenvoudig kunnen terugverdienen. Uiteraard zijn het aan de andere kant de banken die hierdoor hun inkomsten zien dalen, de lagere rentevoet zorgt ervoor dat consumenten een lagere prijs betalen voor het krediet waar ze gebruik van maken. Dit betekent dat geld lenen voordeliger wordt, ook voor bestaande kredieten.

Veel hypothecaire kredieten geherfinancierd

Het zijn de afgelopen tijd vooral veel consumenten met een hypothecair krediet geweest die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid tot herfinancieren. Volgens Gerald Bogaert, voorzitter van de BVK, zou het gaan om zo’n 30.000 herfinancieringen, in slechts een jaar tijd. Met name in de maanden september en oktober van 2014 waren 2 op de 3 herfinanciering een woonkrediet, waardoor dit de maanden waren waarin veel consumenten besloten om hun krediet opnieuw vast te laten leggen, een wederbeleggingsvergoeding ten spijt.

Miljarden euro’s aan herfinanciering

Volgens Bogaert gaat het in totaal om miljarden euro’s die consumenten wensen te herfinancieren, waardoor dit voor de geldverstrekkers grote gevolgen heeft. Consumenten betalen een forfaitaire wederbeleggingsvergoeding (een soort schadevergoeding), maar dit weegt aan de andere kant niet op tegen de inkomsten die de banken mislopen op het moment dat ze een krediet met een lagere rentevoet dienen te herfinancieren. Wat dat betreft is er sprake van een behoorlijke daling van de inkomsten van banken, iets waar de consument aan de andere kant van kan profiteren. De Beroepsvereniging voor het Krediet (BVK) is dan ook van mening dat het van belang is om het herfinancieren van kredieten duurder te maken, zodat minder consumenten hier gebruik van maken.

Verhoging van de wederbeleggingsvergoeding

Bogaert pleit onder andere voor een verhoging van de wederbeleggingsvergoeding, wat het voor consumenten minder voordelig zou maken om een krediet te herfinancieren. Het is wat dat betreft verstandig om zo snel mogelijk online een vergelijking van kredieten uit te voeren en op zoek te gaan naar het mogelijke voordeel dat er beschikbaar is. Op dit moment betaalt u als consument een beperkte wederbeleggingsvergoeding, die bij een lagere rentevoet over het algemeen lager is dan het voordeel dat u aan de andere kant behaalt. Het is in die gevallen interessant om gebruik te maken van een herfinanciering, zodat u goedkoper geld kunt lenen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door u te abonneren op de Geldbank nieuwsbrief ontvangt u tips, adviezen en informatie over :

Logo Geldbank détouré h-65px