Geld lenen met energielening kan nu ook voor installatie zonnepanelen

energielening voordelig voor aankoop zonnepanelenSinds 1 januari 2015 is het mogelijk om gebruik te maken van een energielening, een voordelige geldlening met een lage rentevoet, om te investeren in energiezuinige maatregelen. Het is nu mogelijk om de energielening te gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen, iets dat voorheen nog niet kon. Kwetsbare groepen komen zelfs in aanmerking voor 0% intrest, wat betekent dat zij als het ware gratis geld kunnen lenen. Het budget voor de energielening is verhoogd naar €30 miljoen in 2015, om een ieder de kans te bieden om hier gebruik van te maken.

Energielening sinds 1 januari 2015

De energielening is sinds 1 januari 2015 beschikbaar, al was het vanaf het begin nog niet mogelijk om te investeren in zonnepanelen. Inmiddels zijn al 1195 aanvragen voor een energielening goedgekeurd, van mensen die energiezuinige maatregelen nemen in en om de woning. Tijdens het eerste kwartaal werd al ongeveer de helft van het budget voor de energielening gebruikt, wat de populariteit hiervan goed weergeeft. De meeste energieleningen worden gebruikt voor hoogrendementsglas (49%), op de tweede plaats staat dakisolatie (22%) en op een derde plaats staat het plaatsen van een condensatieketel (13%.

Installatie van zonnepanelen

Minister van Energie Annemie Turtelboom maakt het nu mogelijk om te investeren in zonnepanelen, door gebruik te maken van de energielening. De minister geeft aan dat de overheid het gebruik van zonnepanelen graag wil stimuleren, omdat het een methode vormt om zelf op een heel duurzame manier energie op te wekken. De energielening maakt het mogelijk om goedkoop geld te lenen voor het plaatsen van zonnepanelen. De kosten hiervoor bedragen, afhankelijk van de grootte van de installatie, gemakkelijk enkele duizenden euro’s. Veel gezinnen zullen voordeel hebben bij de energielening, om de investering in zonnepanelen te kunnen doen.

Energiezuinige huishoudtoestellen

Daarnaast geldt er een uitbreiding van de energielening voor kwetsbare gezinnen, die gebruik kunnen maken van dit krediet om energiezuinige huishoudtoestellen te financieren. Indien zij niet het geld hebben voor nieuwe huishoudelijke apparaten kunnen zij daar de energielening voor gebruiken. Het is dan echter wel van belang dat de koelkast, wasmachine of diepvries minimaal een A+ energielabel heeft. Op die manier moet het geld lenen via de energielening er uiteindelijk ook daadwerkelijk voor zorgen dat het energieverbruik in België verder terug zal lopen en we meer gebruik kunnen maken van duurzame bronnen.

Maximaal €10.000 lenen

De energielening maakt het mogelijk om maximaal €10.000 te lenen. De looptijd van het krediet bedraagt 5 jaar, er geldt een intrest van 0 of 2 procent per jaar. De meerderheid van de bevolking zal 2 procent intrest per jaar betalen, kwetsbare gezinnen hoeven dat niet en betalen geen kosten om het geld te lenen. Op die manier wil de overheid een brede doelgroep van dienst zijn met de energielening, om een meer duurzame samenleving te ontwikkelen. Geld lenen via de energielening is ondanks de zeer lage rentestanden van dit moment nog altijd een stuk voordeliger dan een regulier krediet.

Ik deel het op :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *