Geld lenen goedkoper na verlagen rentevoet

08 Dec, 2013 | Krediet Nieuws

Euro teken bij de Europese Centrale BankGeld lenen kost geld, dat weten we allemaal. Hoeveel het u kost om geld te lenen hangt af van een aantal verschillende factoren, waaronder de rentevoet die u betaalt. Op het moment dat de rentevoet daalt, is het mogelijk om goedkoper geld te lenen. De Europese Centrale Bank (ECB) stelt regelmatig de rentevoet opnieuw vast, die banken betalen om er geld te kunnen lenen. Des te lager de rentevoet is die de ECB hanteert, des te goedkoper het uiteindelijk ook voor u wordt om geld te lenen.

Renteverlaging als reactie op inflatie

De ECB heeft de rentevoet begin november verder verlaagd, naar 0,25%. Dat is geen percentage dat u zelf betaalt op het moment dat u geld wenst te lenen, maar het zorgt er wel voor dat de banken de mogelijkheid hebben om u een scherp tarief aan te bieden. De rentevoeten boven de 10% hebben we daarom al enkele jaren niet meer gezien, vandaag de dag kunt u veel goedkoper geld lenen. Nu de ECB de rentevoet opnieuw verlaagd heeft kunnen banken besluiten u meer korting aan te bieden. De vraag is echter of dit direct zal gebeuren. Feit is aan de andere kant wel dat het geld lenen de komende tijd zeker niet duurder zal worden.

Beurzen en de euro

Bovendien gebruikt de ECB het verlagen van de rentevoet om de economie aan te jagen en er daarmee voor te zorgen dat bijvoorbeeld de beurzen positief reageren. Dit laatste gebeurde direct, al verloor de euro aan de andere kant aan waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat is positief voor de export naar deze landen, maar zorgt er ook voor dat het duurder wordt om producten van buiten Europa naar België te importeren.

Geld lenen

Wilt u zelf geld lenen? Dan heeft u te maken met de rentevoet die de bank hanteert, niet met die van de ECB. Dat neemt echter niet weg dat de banken kosten maken op basis van de rentevoet zoals de ECB die vaststelt. De lage rentevoet van dit moment zorgt ervoor dat de banken weinig kosten maken en ze de mogelijkheid hebben om u een scherp tarief voor de lening aan te bieden. Wat dat betreft zal geld lenen de komende tijd zeker niet duurder worden en is het zeer verstandig om online op basis van een vergelijking op zoek te gaan naar de meest scherpe rentevoet.

Foto door Paulo Guedes

Sluit nu direct je lening afklik hier
+